Όμως μόλις 21 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές το Μαξίμου ασχολείται με την στρατηγική των τελευταίων τριών εβδομάδων που μάς χωρίζουν από τις ευρωκάλπες. Η κυβέρνηση μπορεί να μην το δηλώνει όμως θεωρεί την αναμέτρηση των ευρωεκλογών καθοριστική συνολικά για τις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα. Το αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου θα είναι όπως και να ’χει ένας δείκτης για τις προθέσεις των πολιτών σε ό,τι αφορά τις εθνικές εκλογές που θα βοηθήσει την κυβέρνηση να ζυγίσει καλύτερα τα δεδομένα ώστε να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της. Ο διακηρυγμένος στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι η νίκη στις ευρωεκλογές. Εάν αυτός δεν επιτευχθεί η κυβέρνηση επιθυμεί μία πιθανή πρωτιά της ΝΔ να είναι τέτοια που να μην τής δίνει τον αέρα ή την δυναμική μίας νίκης στην εθνική αναμέτρηση, ήτοι μία μικρή και διαχειρίσιμη απόσταση που μπορεί να ανατραπεί.

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα και το Σαββατοκύριακο αναμένεται να ληφθούν στο Μέγαρο Μαξίμου καθοριστικές αποφάσεις για τις επόμενες ημέρες. Για το πρόγραμμα των προεκλογικών περιοδειών του Αλέξη Τσίπρα και των κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, για το πώς θα χειριστεί ή κυβέρνηση την πρόταση μομφής που προτίθεται να καταθέσει η ΝΔ και για το ποια μέτρα θα ενταχθούν τελικώς στο κοινωνικό πακέτο που θα φέρει προς ψήφιση στην Βουλή πριν από τις ευρωεκλογές.

Ο αρχικός σχεδιασμός είναι εφόσον η ΝΔ καταθέσει την πρόταση μομφής την Δευτέρα με την επαναλειτουργία της Βουλής, αμέσως να μετατραπεί σε συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης ώστε η διαδικασία να ξεκινήσει το απόγευμα της ίδιας ημέρας και να ολοκληρωθεί ως το μεσημέρι της Τετάρτης με ψηφοφορία. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ψηφίσει την τροπολογία της ΝΔ για το αφορολόγητο θεωρώντας πως πρόκειται για έναν επικοινωνιακό αντιπερισπασμό απέναντι σε μία δέσμευση που είχε πάρει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ενώπιον του ελληνικού λαού στις 15 Απριλίου. Το Μαξίμου θεωρεί αντιπερισπασμό και την στοχοποίηση του Π.Πολάκη μέσω της κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας, όμως πιστεύει ότι μπορεί να ευεργετήσει την κυβέρνηση διότι θα τής δώσει την δυνατότητα να συσπειρώσει την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ, την κυβερνητική πλειοψηφία και να καταδείξει και την ένδεια επιχειρημάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κάθε φορά λοιπόν που ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας θα δέχεται τα πυρά της ΝΔ -διότι στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι εκεί θα επικεντρωθεί η γαλάζια κριτική- τα στελέχη της πλειοψηφίας θα βομβαρδίζουν με ερωτήσεις για την κατάργηση του δώρου των Χριστουγέννων, των επιδομάτων, του κοινωνικού μερίσματος και του «ξεπερασμένου οκτάωρου» την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ζητήματα, που κατά την εκτίμηση του Μεγάρου Μαξίμου επιθυμεί να αποφύγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μία τηλεμαχία με τον πρωθυπουργό. Για την κυβέρνηση η αποφυγή ενός debate των δύο πολιτικών αρχηγών καταδεικνύει την αδυναμία του προέδρου της ΝΔ να αντιπαρατεθεί πολιτικά με τον Αλέξη Τσίπρα και να υπερασπιστεί με επάρκεια το πρόγραμμα του κόμματός του που στηρίζεται σε αντιλαΪκά μέτρα. Γι’ αυτό και το debate δεν προβλέπεται να…. φύγει από την επικαιρότητα, αλλά θα επανέρχεται με τον πρωθυπουργό να θυμίζει ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν τολμά να συγκρουστεί μαζί του διακαναλικά.