Στην Πειραιώς πιστεύουν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα «δεν μπορεί να πάει μακριά»
Οι πρωτοφανείς καταστάσεις που καταγράφονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στη Βουλή, όπου υπάρχει πρόβλημα πλέον να διαπιστωθεί η κυβερνητική πλειοψηφία, επιβεβαιώνουν σύμφωνα με τα στελέχη της ΝΔ, τον ισχυρισμό τους ότι πρόκειται για μια «κυβέρνηση-κουρελού». Όπως αποδείχθηκε και χθες κατά την ψηφοφορία στο νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ, από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει «151» και οι ΑΝΕΛ είναι πια στην αντιπολίτευση, τίποτε δεν μπορεί να περάσει από την Βουλή, χωρίς να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία (αν δεν βρεθεί άλλη ΚΟ να το στηρίξει).
Ήδη από τη Δευτέρα, οι πληροφορίες του newpost.gr ανέφεραν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του θεωρούν πως οι δύο ad hoc πλειοψηφίες που στήριξαν τον Αλέξη Τσίπρα (μία που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης και μία που ψήφισε τη Συμφωνία), αποτελούν τα στοιχεία μιας κατάστασης που είναι πρωτοφανής στην κοινοβουλευτική ιστορία της Ελλάδας και η οποία δημιουργεί πρωτόγνωρη αστάθεια στη χώρα: η ψήφιση κάθε νομοσχεδίου θα είναι στο εξής μια άτυπη ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Υπό τα δεδομένα αυτά στη ΝΔ, πιστεύουν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα «δεν μπορεί να πάει μακριά» και δύσκολα θα φθάσει το πολύ μέχρι το Μάιο. Εννοείται πως κοινοβουλευτικά, τα γαλάζια στελέχη πρόκειται να ασκήσουν ασφυκτική πίεση προς την κυβέρνηση, που επίσημα αυτή τη στιγμή διαθέτει 145 βουλευτές, συν όποιους «πρόθυμους» ψηφίζουν κατά περίπτωση και να παρακολουθεί στενά τις διαδικασίες στη Βουλή προκειμένου να μην υπάρξει «λαθροχειρία» κατά την ψήφιση των νομοσχεδίων όπως επιχειρήθηκε χθες.
Ο παράγοντας που θα κρίνει άμεσα τη διάρκεια του βίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι οι ΑΝΕΛ, όπως φάνηκε και από τα αποτελέσματα της χθεσινής απουσίας του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου τους Αριστείδη Φωκά, που οδήγησε στο φιάσκο, το οποίο προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της ΝΔ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Σε αυτό το πλαίσιο, ενδιαφέρον έχει και το τι θα κάνει ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο οποίος παρότι έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον κ. Τσίπρα και υπερψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών, παραμένει κανονικά βουλευτής του Πάνου Καμμένου.
Ωστόσο τα προβλήματα για την κυβέρνηση δεν περιορίζονται μόνο στο εσωτερικό. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει να αντιμετωπίσει και το «φίλο» Ζόραν Ζάεφ με τον οποίο υπέγραψαν τη Συμφωνία στις Πρέσπες και που πλέον καθημερινά, αναφέρεται στη χώρα του με το όνομα «Μακεδονία», σκέτο. Σε αυτό το θέμα θα πρέπει να προστεθεί και η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, που επιχειρεί να πείσει ότι έχει κάνει κεντροαριστερή στροφή, στο καθεστώς Μαδούρο, την ώρα που η Ε.Ε. προτίθεται να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες κατά του δικτάτορα της Βενεζουέλας.
Αρνητικό αντίκτυπο αναμένεται να έχουν πάντως και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού από την Κύπρο, ο οποίος χαρακτήρισε «ακροδεξιούς λαϊκιστές» όσους κατέβηκαν σε διαδηλώσεις κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σε πηγαδάκι με τον Εμανουέλ Μακρόν, τον Τζότζεφ Μούσκατ και τον Νίκο Αναστασιάδη στο περιθώριο της 5ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της Ε.Ε. ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «ήταν δύσκολα». «Υπήρξαν διαδηλώσεις ακροδεξιών λαϊκιστών κατά της Συμφωνίας… Στις τελευταίες διαδηλώσεις ήταν περίπου 70.000. Όχι 17.000, 70.000. Δεν ήταν τόσο μεγάλες» υποστήριξε.
Ερωτηθείς μάλιστα από τον πρόεδρο της Γαλλίας αν η πλειονότητα της ελληνικής κοινής γνώμης τάσσεται υπέρ της συμφωνίας ο πρωθυπουργός απάντησε: «ναι, νομίζω… «η πλειονότητα των ανθρώπων που μπορούν να σκεφτούν και να ασκούν κριτική με το μυαλό τους».