Είναι σαφές ότι η ανάγκη να προταθεί πρόσωπο για την Προεδρία της Κομισιόν είναι ευρωπαϊκή προτεραιότητα, συνεπώς ο κ. Τσίπρας θα είναι εκείνη τη μέρα στις Βρυξέλλες.

Από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ ακούγεται ως πιθανή ημερομηνία η 26η Ιουνίου, ενώ ο κ. Τσίπρας θέλει παράλληλα να προγραμματίσει και τη Διακαναλική Συνέντευξη που δικαιούται, ίσως τις πρώτες μέρες του Ιουλίου και κοντά στην κάλπη της Κυριακής. 

Ο σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, προσκρούει σε αυτόν τον άλλων κομμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, στις 26 Ιουνίου, η ΝΔ έχει προγραμματισμένη εκδήλωση στην Ελευσίνα που θα αφορά την Κοινωνική Συνοχή και ευρύτερα θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης.

Επίσης, στο «καλεντάρι» του Κινήματος Αλλαγής υπάρχει η άνοδος της Φώφης Γεννηματά στη Θεσσαλονίκη, για την κεντρική ομιλία της στη Μακεδονία. Τέλος, για 26 Ιουνίου υπάρχει προγραμματισμένη και η παρέμβαση Καραμανλή από τη Θεσσαλονίκη.

Και μπορεί η προαναφερθείσα ημερομηνία να είναι ενδεικτική και όχι δεσμευτική, η αλήθεια είναι, όμως, ότι τα κόμματα, παρ’ όλη την καλή διάθεση να τα βρουν στους θεματικούς άξονες και στη δομή του ντιμπέιτ, αδυνατούν να συνεννοηθούν ως προς τον χρόνο διεξαγωγής του, μιας και όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, τόσο πυκνώνει και το πρόγραμμα των πολιτικών αρχηγών.

Τσίπρας:  Μπορεί να βγω με… skype από τις Βρυξέλλες!

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Τσίπρας είπε χαριτολογώντας: «Μπορεί τελικά να βγω με skype από τις Βρυξέλλες».

«Επιμένουν οι αντίπαλοί μου σε παράλληλους μονολόγους» είπε επίσης σχολιάζοντας το debate.

Απέδωσε δε ευθύνες στον κ. Μητσοτάκη για τον χαρακτήρα του ντιμπέιτ  και ως προς το ζήτημα της ενδεχόμενης καθυστέρησης ανέφερε ότι είναι θεματα που θα τα λύσει η Διακομματική στο βαθμό που δεν θα μπορεί εκείνος να είναι εγκαίρως πίσω στην Αθήνα για την τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών.

Τι λένε από τη ΝΔ για τις εναλλακτικές ημερομηνίες του ντιμπέιτ

Σύμφωνα με πηγές της Νέας Δημοκρατίας, ο Νάσος Ηλιόπουλος επικοινώνησε το πρωί με την Πειραιώς, ώστε να δηλώσει την αδυναμία του Αλέξη Τσίπρα να μετάσχει σε ντιμπέιτ την 1η Ιουλίου, εξαιτίας της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις 30 Ιουνίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε ως εναλλακτικές ημερομηνίες διεξαγωγής του ντιμπέιτ, είτε την 2η του Ιουλίου, είτε την 27η Ιουνίου.  Η ΝΔ κατανοώντας τη δυσκολία του κ. Τσίπρα να ανταποκριθεί στην ορισθείσα ημερομηνία, δέχθηκε ως εναλλακτική ημέρα διεξαγωγής του ντιμπέιτ την 27η Ιουνίου.

Ύστερα από διαβουλεύσεις του κ. Ηλιόπουλου με τα άλλα κόμματα τα οποία επίσης έπρεπε να μεταβάλουν τον προγραμματισμό τους, η ΝΔ πρότεινε ως τρίτη εναλλακτική ημέρα την 28 Ιουνίου. Ο κ. Ηλιόπουλος αργά το απόγευμα ενημέρωσε τη ΝΔ ότι δεν έχει καταστεί δυνατόν μέχρι στιγμής να βρεθεί κοινή ημερομηνία με τα άλλα κόμματα για την διεξαγωγή του ντιμπέιτ.

Οι ίδιες πηγές πάντως τόνιζαν πως οι σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι επιθυμούν τους παράλληλους μονολόγους, ενώ εκείνος τάχα τον διάλογο είναι δηλωτικές της αδιόρθωτης αλαζονείας του. Πόσο μάλλον όταν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιχειρούν να βρουν μια λύση σε ένα πρόβλημα που ουδόλως προκάλεσαν.