Η γαλάζια σημαία του ΝΑΤΟ θα ανεμίζει σήμερα στην πρόσοψη του κυβερνητικού κτιρίου στα Σκόπια, σύμβολο της διείσδυσης αλλά και της επιτυχίας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να εντάξει ακόμη ένα βαλκανικό κράτος στην ομπρέλα του. Ένας αγώνας που διήρκησε για περισσότερο από ενάμισι χρόνο και ξεκίνησε με την αναρρίχηση του Ζόραν Ζάεφ στην εξουσία και συνδυάστηκε με την δηλωμένη πρόθεση Αθήνας και Σκοπίων να επιλύσουν την 28χρονη διαμάχη τους, λήγει και τυπικά σήμερα με την αποστολή της ρηματικής διακοίνωσης της Αθήνας, με την οποία θα πληροφορεί το γειτονικό κράτος ότι η ελληνική βουλή κύρωσε το Πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Από σήμερα η γειτονική χώρα θα πρέπει να χρησιμοποιεί τον όρο “Βόρεια Μακεδονία” στα κυβερνητικά κτίρια αλλά κα στις επίσημες επικοινωνίες της κυβέρνησης με τις υπόλοιπες χώρες, ενώ χθες συνεργεία αποκαθήλωσαν τις επιγραφές “κυβέρνηση της Μακεδονίας” με σκοπό να τις αντικαταστήσουν με αυτή της “Βόρειας Μακεδονίας”.
Παράλληλα με την αλλαγή στην προμετωπίδα του κυβερνητικού κτιρίου, σήμερα αναμένεται να δημοσιευθεί και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η έναρξη ισχύος των συνταγματικών τροποποιήσεων που υπερψήφισε η γειτονική χώρα, όπως προέβλεπε η Συμφωνία των Πρεσπών. Στη συνέχεια, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και η Ελλάδα θα υποβάλουν κοινή επιστολή στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, για την ημερομηνία έναρξης ισχύος της τελικής συμφωνίας, η οποία βάζει τέλος στις εδώ και δεκαετίες διμερείς διαφορές μεταξύ των δύο χωρών. Στη συνέχεια, η Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ, οι χώρες μέλη, οι χώρες παρατηρητές του ΟΗΕ, καθώς και όλοι οι άλλοι διεθνείς οργανισμοί θα ενημερωθούν για την αλλαγή του ονόματος. Η κυβέρνηση της της γειτονικής χώρας σχηματίζει ήδη ομάδα που θα προετοιμάσει μέσα σε επτά ημέρες ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την εφαρμογή περαιτέρω μέτρων και δράσεων, για την αλλαγή της ονομασίας από τους κρατικούς θεσμούς, την αλλαγή στις ταμπέλες στα σύνορα και τις διπλωματικές και τις προξενικές αρχές με το νέο όνομα του κράτους – Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονία.
Όταν οι φιέστες στη γειτονική χώρα ολοκληρωθούν, ο Πρωθυπουργός Ζαέφ θα κληθεί να λάβει μια σοβαρή απόφαση για το μέλλον του κυβερνητικού του συνασπισμού. Μέσα στις επόμενες μέρες το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος αναμένεται να αποφασίσει για το εάν η κυβέρνηση προκηρύξει εθνικές εκλογές μαζί με τις Προεδρικές που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις 21 Απριλίου με απευθείας εκλογή από το λαό. Η θητεία του Προέδρου Ιβάνοφ λήγει το Μάιο του 2019 και ο ίδιος δεν έχει δικαίωμα επανεκλογής, Και μπορεί ο Πρόεδρος στη γειτονική χώρα να έχει λίγο-πολύ τις ίδιες συνταγματικές εξουσίες με τον δικό μας, η διαφορά όμως έγκειται στο ότι στην γειτονική χώρα, ο Πρόεδρος εκλέγεται από το λαό και όχι από τη βουλή. Αυτό σημαίνει πως τα κόμματα υποδεικνύουν υποψηφίους και έχουν αποφασιστική σημασία και επιρροή στους ψηφοφόρους τους.
Το ερώτημα είναι εάν ο Ζαέφ θα επιδιώξει να πάει σε εκλογές με προίκα την συμφωνία και το ξεμπλοκάρισμα της ΝΑΤΟϊκής προοπτικής για τη γειτονική χώρα, αλλά και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση το φετεινό καλοκαίρι. Συν τοις άλλοις, η αντιπολίτευση είναι διασπασμένη, ο πρώην Πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι είναι υπόδικος και έχει διαφύγει στην Ουγγαρία και ο ηγέτης του VMRO μοιάζει ανίσχυρος τη δεδομένη χρονική στιγμή. Και τα κόμματα της Αλβανικής μειονότητας δείχνουν ικανοποιημένα από την ευρωατλαντική προοπτική, ενώ δείχνουν ικανοποιημένα από το συμβιβασμό με την Αθήνα και προσβλέπουν εκ νέου σε μια μετεκλογική συνεργασία.