Ως εξέλιξη με πολύ μεγάλη σημασία για την εφεξής πορεία του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αξιολογείται η πτώση των τιμών που προέκυψε από τους διαγωνισμούς της 10ης Δεκεμβρίου.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός ΠΕΝ Γ. Σταθάκης έσπευσε με δήλωσή του να χαιρετίσει το αποτέλεσμα πριν ακόμα εκδοθεί επίσημα από τη ΡΑΕ το εύρος των τιμών με τις οποίες οι επενδυτές πήραν το «πράσινο φως» για να υλοποιήσουν τα έργα τους.
Το κόστος των ΑΠΕ μπορεί πλέον να συγκριθεί ευθέως με εκείνο των συμβατικών καυσίμων, ανέφερε ο κ. Σταθάκης, δηλώνοντας δικαιωμένος για την επιλογή του Υπουργείου να υιοθετήσει η χώρα, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, φιλόδοξους στόχους αύξησης του μεριδίου των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα.
Την ίδια ικανοποίηση εκφράζουν πάντως και τα ίδια τα στελέχη των ΑΠΕ, καθώς ανοίγει ο δρόμος για την εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ, κυρίως αιολικών και φωτοβολταϊκών, χωρίς να διατυπώνεται το μόνιμο επιχείρημα για «ακριβές ΑΠΕ που τις πληρώνει ο καταναλωτής».
Οι φορείς του κλάδου, μάλιστα, θεωρούν ότι τώρα δεν υπάρχει δικαιολογία για να μην απλουστευθούν οι διαδικασίες και να μην αρθούν τα αντικίνητρα που δημιουργεί η γραφειοκρατία και οι στρεβλώσεις. Αντίθετα, σημειώνουν, πρέπει η πολιτεία να δείξει ότι έχει τη βούληση να αντισταθεί στις πιέσεις ολιγομελών τοπικών παραγόντων, εχθρών των ΑΠΕ, που πολλές φορές «σέρνουν» σε μια οπισθοδρομική αντίληψη Δήμους, Περιφέρειες και βουλευτές. Αναφέρουν μάλιστα ως κομβικό παράδειγμα τον τρόπο με τον οποίο έχουν μπεί παράλογοι περιορισμοί για τις ΑΠΕ σε κάποια Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια.
Οι φορείς των ΑΠΕ συμφωνούν πάντως ότι οι χαμηλές τιμές που παρατηρούνται στους διαγωνισμούς για τα νέα έργα ΑΠΕ διαμορφώνουν μια τάση η οποία καλλιεργεί ακόμα πιο θετικές προσδοκίες για το μέλλον.
Γιατί πέφτουν οι τιμές
Πώς προέκυψαν όμως – και στη χώρα μας – οι χαμηλές τιμές που τον τελευταίο καιρό έχουμε δει να καθιερώνονται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Οι βασικοί λόγοι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ που έκανε το energypress, που εξηγούν αυτή την τάση αποκλιμάκωσης του κόστους των ΑΠΕ, είναι κατά κύριο λόγο οι εξής:
-Η σημαντική τεχνολογική πρόοδος στον τομέα του εξοπλισμού ΑΠΕ (νέες ανεμογεννήτριες, νέα φωτοβολταϊκά πάνελ) έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση του κόστους του σχετικού εξοπλισμού, ενώ αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη αποκλιμάκωση του εν λόγω κόστους στο μέλλον. Με δεδομένο ότι το κόστος εξοπλισμού αποτελεί και το μεγαλύτερο κόστος κάθε επένδυσης, τα νέα έργα κοστίζουν όλο και λιγότερο.
-Μάλιστα, ορισμένα έργα που πέρασαν στους σχετικούς διαγωνισμούς θα χρησιμοποιήσουν ακόμα πιο προηγμένο εξοπλισμό, ακόμα χαμηλότερου κόστους και μεγαλύτερης αποδοτικότητας, ο οποίος δεν είναι καν διαθέσιμος στην αγορά αυτή τη στιγμή, αλλά θα παραδοθεί προς χρήση από τις κατασκευάστριες εταιρείες την προσεχή διετία – τριετία. Άρα, μελλοντικά έργα θα κοστίζουν ακόμα λιγότερο από τα σημερινά δεδομένα.
-Επιπλέον, η τεχνολογική πρόοδος έχει αυξήσει και την αποδοτικότητα του εξοπλισμού ΑΠΕ. Π.χ. οι νέου τύπου ανεμογεννήτριες δεν είναι μόνο φθηνότερες αλλά είναι και πολύ πιο αποδοτικές από αυτές του παρελθόντος. Άρα, τα νέα έργα μπορούν να πετύχουν καλές αποδόσεις με χαμηλότερο κόστος.
-Όλα τα ανωτέρω, όταν αφορούν ορισμένα ιδιαιτέρως ποιοτικά έργα, όπως π.χ. αιολικά πάρκα σε περιοχές με αρκετά υψηλό αιολικό δυναμικό, μπορούν να εξασφαλίσουν στους επενδυτές εξίσου ικανοποιητικές αποδόσεις με αισθητά χαμηλότερες τιμές σε σχέση με το παρελθόν.
-Επιπλέον, τα νέα έργα ΑΠΕ που συμμετέχουν στους διαγωνισμούς έχουν χαμηλότερο κόστος διασύνδεσης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ένα αιολικό πάρκο στην ηπειρωτική Ελλάδα δεν επιβαρύνεται με το κόστος καλωδίου, όπως π.χ. ένα πάρκο στην Εύβοια, όπου λόγω υψηλού αιολικού δυναμικού έχουν αναπτυχθεί και συνεχίζουν να αναπτύσσονται σημαντικά έργα ΑΠΕ, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει η επιβάρυνση του κόστους διασύνδεσης, το οποίο φθάνει έως και τα 200.000 ευρώ ανά .
-Επίσης, τα νέα αιολικά πάρκα βρίσκονται πλέον κυρίως σε πιο εύκολα προσβάσιμες περιοχές, καθώς σταδιακά εξαντλούνται οι περιοχές μεγάλου υψομέτρου, που αποτελούσαν προτεραιότητα στο παρελθόν λόγω υψηλού αιολικού δυναμικού και των χαρακτηριστικών των ανεμογεννητριών που χρησιμοποιούνταν τότε. Όμως αυτό είχε ως συνέπεια και μεγαλύτερο κόστος πρόσβασης. Πλέον το κόστος πρόσβασης είναι αισθητά μειωμένο.
-Έχει ενταθεί σημαντικά ο διεθνής επενδυτικός ανταγωνισμός στην αγορά των ΑΠΕ, καθώς παγκοσμίως κερδίζει διαρκώς έδαφος η επανάσταση της καθαρής ενέργειας που μετατρέπει τις ΑΠΕ στον πλέον ανταγωνιστικό και φθηνό κλάδο ηλεκτροπαραγωγής, με προφανή οφέλη για τους καταναλωτές.
-Τέλος, έχει βελτιωθεί η εικόνα της ελληνικής οικονομίας και κατ΄ επέκταση υπάρχει βελτίωση και ως προς το κόστος χρηματοδότησης.