«Κόκκινος» συναγερμός έχει σημάνει στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης έπειτα από τις ενστάσεις και τη διαφαινόμενη αλλαγή πλεύσης και της ηγεσίας του Ποταμιού στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Πλέον η αριθμητική της Βουλής διαφαίνεται δύσκολη για το Μέγαρο Μαξίμου και εκεί που θεωρούσε ότι η ψήφος του Ποταμιού στη διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας στη Βουλή θα ήταν θετική, ωστόσο τώραέχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου η στροφή από τον Σταύρο Θεοδωράκη.
Στο Μαξίμου διαβλέπουν ότι μπορεί να προκύψει πολιτικό πρόβλημα και γι αυτό έχουν αρχίσει να αγχώνονται και περνούν πλέον σε κοινοβουλευτικούς υπολογισμούς. Από τη δεδομένη πλειοψηφία που θεωρούσαν ότι είχε, πλέον το Μέγαρο Μαξίμου «κλειδώνει» σε πρώτη φάση μόνο τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Από κει και πέρα η αναζήτηση του «μαγικού» αριθμού έξι εξακολουθεί και συνεχίζεται. Βέβαιη θεωρείται η θετική ψήφος του βουλευτή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλου, ενώ η Έλενα Κουντουρά έχει προαναγγείλει ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση. Στις ψήφους τουλάχιστον δύο βουλευτών από το Ποτάμι, του Σπύρου Δανέλλη και του Σπύρου Λυκούδη προσβλέπουν από την κυβέρνηση, ενώ ερωτηματικό παραμένει ποια στάση θα κρατήσουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Χάρης Θεοχάρης και η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα. Όπως και αν θα διαφοροποιηθεί τελικώς από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Πιέζουν για την ευρύτερη δυνατή Κοινοβουλευτική στήριξη
Από την κυβέρνηση,τύποις,σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι για την έγκριση της συμφωνίας απαιτείται πλειοψηφία ενός τυπικού νόμου. Ήτοι, απόλυτη πλειοψηφία επί των παρόντων. Και ο μήνας Μάρτιος παραμένει χρονικά ο ορίζοντας για την κύρωσή της από τη Βουλή.
Παρόλα αυτά, το Μαξίμου προσβλέπει για πολιτικούς λόγους στην ευρύτερη δυνατή στήριξή της και για το λόγο αυτό διαβεβαιώνει ότι θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες διπλωματικές κινήσεις που θα διασφαλίσουν τον απόλυτο σεβασμό της, ούτως ώστε να πιέσει τις προοδευτικές δυνάμεις να στηρίξουν!
Διαψεύδουν τα περί ερμηνευτικού πρωτοκόλλου- ψάχνουν άλλους τρόπους
Οι εμπρηστικές δηλώσεις Ζάεφ για τα περί διδασκαλίας της «Μακεδονικής γλώσσας» ωθούν την ηγεσία σε αναζήτηση λύσεων προκειμένου να διασφαλιστεί το πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας. Και μπορεί να διαψεύδουν ότι θα ζητηθεί ερμηνευτικό πρωτόκολλο, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα αναζητήσουν άλλες διπλωματικές λύσεις. Αντιθέτως,το επόμενο διάστημα μένει να φανεί ποια πρωτοβουλία θα πάρει η κυβέρνηση.
O Θεοδωράκης τους κάνει πλάκα με τους τενεκέδες λάδι
Μέγαρο Μαξίμου και Σεβαστουπόλεως ανταλλάσσουν εκατέρωθεν βολές σε αυτό το φόντο . Η κυβέρνηση- δεν κρύβει την αγωνία της- και καλεί τον Σταύρο Θεοδωράκη να απαντήσει επί της ουσίας για το αν τελικώς έχει αλλάξει στάση για την συμφωνία των Πρεσπών και να απαντήσει επί της ουσίας, χωρίς περιστροφές. Ο κ. Θεοδωράκης από την πλευρά του, εξακολουθεί να κρατά κλειστά τα χαρτιά του σχολιάζοντας με χιούμορ ότι ζήτησε…μόνιμη θέση πάρκινγκ στην Πειραιώς και δύο ντενεκέδες λάδι.