Επικαιρότητα

«Σαρώνει» σε ΗΠΑ και Βρετανία το κίνημα «Πάρε… σύνταξη νωρίς»

Στην Ελλάδα όπου τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης φτάνουν πλέον τα 67 έτη, η προοπτική να αποσυρθεί κανείς απο τον εργασιακό βίο στα 35 του χρόνια και να… κάνει τη ζωή του – όπως είναι η έκφραση της καθομιλουμένης – φαντάζει τουλάχιστον ουτοπία!

Ωστόσο, στις ΗΠΑ και στη Μεγάλη Βρετανία υπάρχει ένα μεγάλο κίνημα, το FIRE, δηλαδή «Financial Independence, Retire Early».

Πρακτικά, σημαίνει ότι κάποιοι αποταμιεύουν πολλά σε λίγα χρόνια, κάτι που θα τους επιτρέψει να παραιτηθούν απο τη δουλειά τους και να κάνουν όσα επιθυμούν!

Βάσει του σκεπτικού τους, η αποδέσμευση από την εργασία, επιτρέπει μια καθημερινότητα χωρίς τις συμβάσεις και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την τριβή του εργασιακού βίου.  

Για να επιτευχθεί αυτό, όσοι ασπάζονται αυτή τη λογική, κάνουν… αιματηρές οικονομίες, σφίγγουν κυριολεκτικά το ζωνάρι και επενδύουν σε ιδιωτικά προγράμματα ασφάλισης, τα οποία γίνονται ανταποδοτικά πολύ νωρίτερα σε σχέση με τα κρατικά ασφαλιστικά Ταμεία ή κάνουν άλλες επενδύσεις που τους εξασφαλίζουν ότι θα ζουν άνετα χωρίς να εργάζονται. 

Μερικές από τις περιπτώσεις που κατάφεραν να δημιουργήσουν τις συνθήκες οι οποίες τους επέτρεψαν να δουλέψουν για λίγα χρόνια και μετά να αποσυρθούν, παρουσιάζουν η εφημερίδα Guardian και ο τηλεοπτικός σταθμός CNBC.

Ντέιβ Χάμιλτον: Αποσύρθηκε από τον εργασιακό βίο στα 36 του χρόνια!

Μετά από μόλις 15 χρόνια εργασιακού βίου ως προγραμματιστής, ο Ντέιβ Χάμιλτον πήρε σύνταξη όταν ήταν 36 ετών.

Κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να μαζέψει περίπου 565.000 ευρώ και να τα επενδύσει, ώστε να έχει ένα σταθερό μηνιαίο εισόδημα.

Τότε παραιτήθηκε από τη δουλειά του και αποφάσισε να ζήσει… χαλαρά.

Όπως αποκάλυψε στον Guardian, η οικογένειά του και οι φίλοι του αντέδρασαν στην επιλογή του.

«Θα βαρεθείς» του έλεγαν. «Δεν βρίσκονται εύκολα καλές δουλειές, όπως αυτή που έχεις» του έλεγαν άλλοι.

Όπως όμως λεει ο 41χρονος σήμερα Ντέιβ, αυτά τα πέντε χρόνια που βρίσκεται εκτός εργασιακού βίου, παντρεύτηκε και έκανε παιδί, έμαθε ιταλικά, ταξίδεψε και έπαιξε πολύ τένις! 

«Κάνω πράγματα που μου αρέσουν και το χαίρομαι», είπε στην εφημερίδα.

Πιτ Αντένει: Αγόρασα με τη δουλειά μου την… ελευθερία μου!

«Η καλύτερη επένδυση χρημάτων που έκανα ποτέ ήταν η αγορά της ελευθερίας μου» είπε στον Guardian.

Ο Πιτ Αντένει, είναι μέλος της δεύτερης γενιάς του Κινήματος. Είναι 44 ετών, κατάγεται από τον Καναδά και ζει στο Κολοράντο.

Κια αυτός μάζεψε χρήματα και έφυγε από τον εργασιακό βίο νωρίς.

Όπως είπε, η ζωή του χωρίζεται σε δύο φάσεις: Την εργασιακή του ζωή, το εισόδημα και την αποταμίευση αρχικά και μετά τη δημιουργία και τη ζωή με τα παιδιά τού!

Τα παιδιά του έχουν μεγάλη σημασία για τον ίδιο και θεώρησε ότι άξιζε να αποσυρθεί απο τη δουλειά για να τους αφιερώσει όλο του το χρόνο. Μάλιστα, παρότι χώρισε πρόσφατα, τα παιδιά του είναι προτεραιότητα.

Είναι «θεωρητικός» του κινήματος «Πάρε σύνταξη νωρίς» και μάλιστα αυτός γράφει και το blog της κίνησης.

«Η ευτυχία τελικά δεν είναι τόσο ακριβή» υποστηρίζει.

Κάρστεν Τζέσκε: Έβαζε στην άκρη το μισό του μισθό

Στο CNBC μίλησε ο Κάρστεν Τζέσκε, που ζει στην Καλιφόρνια και αποσύρθηκε από τον εργασιακό βίο στα 44.

Από το 2008 είχε αρχίσει να σκέφτεται ότι γενικά η οικονομική κατάσταση θα είναι πάντα ασταθής.

Ήταν οικονομολόγος και για χρόνια έβαζε στην άκρη περίπου τον μισό μισθό του.

Πιστεύει ότι όλοι μπορούν να βγουν στη σύνταξη νωρίς, αρκεί να κάνουν μια καλή επένδυση και να αποταμιεύουν με εντατικούς ρυθμούς.

Ο ίδιος λάμβανε περίπου 58.000 ευρώ (60.000 δολάρια) ετησίως και υποστηρίζει ότι κάποιος μπορεί να ζήσει και με περίπου 20.000 και να βάζει όλα τα άλλα στην άκρη.

 

«Η αποταμίευση είναι καλή αλλά μήπως οδηγεί σε στέρηση;»

Πάντως, υπάρχει και η άλλη άποψη για όλο αυτό το Κίνημα.

Όπως είπε ο Μάρτιν Στιούαρτ στη Daily Telegraph που επίσης έκανε θέμα για το Κίνημα αυτό «δεν μπορείς να έχεις και την πίτα ολάκερη και το σκύλο χορτάτο».

«Το να αποταμιεύεις και να σφίγγεις το λουρί, να τα μετράς όλα με το σταγονόμετρο, να τα χρησιμοποιείς όλα από δεύτερο χέρι, να μην πηγαίνεις πουθενά και να κάθεσαι στο σπίτι, μπορεί όντως να οδηγήσει σε μια καλή αποταμίευση, αλλά – δυστυχώς – και σε μια μεγάλη μιζέρια.

Source:reader
Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *