Πρόκειται για τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό που εκ των πραγμάτων αποκτά ιδιαίτερο συμβολισμό για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που έχει πλέον την δυνατότητα να επαίρεται ότι είναι αυτή που οδήγησε την χώρα εκτός των προγραμμάτων λιτότητας. Επιπροσθέτως το Μέγαρο Μαξίμου δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην κατάθεση του προϋπολογισμού αφού όχι μόνο δεν περιλαμβάνει τις περικοπές στις συντάξεις, αλλά αντιθέτως προβλέπει την λήψη θετικών μέτρων ύψους άνω των 900 εκατομμυρίων ευρώ για διορθώσεις σε κοινωνικές αδικίες. Η κυβέρνηση εμφανίζεται κάτι παραπάνω από σίγουρη ότι σήμερα θα έχει καλά νέα από την Κομισιόν σε σχέση με το θέμα του ελληνικού προϋπολογισμού αν και πληροφορίες επιμένουν ότι θα ηχήσουν και κάποια καμπανάκια για τις καθυστερήσεις σε αποκρατικοποιήσεις και απόδοση ληξιπρόθεσμων οφελών.

Όπως και να έχει η κυβέρνηση συνεχίζει την ψήφιση του πακέτου της ΔΕΘ και μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί και αύριο (Πέμπτη) στην Βουλή για να παρέμβει στη συζήτηση της ρύθμισης για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών. Όμως αναμένεται να μεταβεί στην Βουλή και την Παρασκευή για μία προσωπική αναμέτρηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη απαντώντας στο πλαίσιο της «Ώρας του πρωθυπουργού» στην επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΝΔ για την γενικευμένη ανομία στα πανεπιστήμια. Το Μαξίμου θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός έχει το πλεονέκτημα στη Βουλή έναντι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θα αξιοποιήσει την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα για μία νέα εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση.

Την ίδια ώρα οι κυβερνώντες επιμένουν ότι ανεξαρτήτως της έκβασης της πρότασης Συμφωνίας με την εκκλησία οι προσλήψεις που έχουν προγραμματιστεί για τον δημόσιο τομέα θα προχωρήσουν. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος προανήγγειλε 15.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών (για να μειωθούν στο 5% οι αναπληρωτές) την επόμενη τριετία και μάλιστα είπε ότι και το 2019 θα γίνουν τουλάχιστον 15.000 προσλήψεις σε τομείς κοινωνικής στόχευσης με βάση την εφαρμογή του κανόνα 1:1.

Το Μαξίμου καλεί σε διάλογο την Εκκλησία για το θέμα της μισθοδοσίας των 10.000 κληρικών και όχι μόνο και διακριτικά υποδεικνύει στην Ιεραρχία της αλλά και στον κλήρο ότι είναι η Πολιτεία που αποφασίζει για το συγκεκριμένο θέμα. Πρακτικά η κυβέρνηση υπενθυμίζει ότι τις αποφάσεις θα τις λάβει η ίδια εφόσον βεβαίως διασφαλίσει νομικά και σε όλα τα επίπεδα το εργασιακό καθεστώς των κληρικών που θα αποχωρήσουν από τον δημόσιο τομέα.