Μπορεί να απέχουμε έναν περίπου χρόνο από τη διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά ο πρωθυπουργός έσπευσε προ μερικών ημερών να ρίξει όνομα στο τραπέζι, σε μια προσπάθεια να «ξεφύγει» από την παγίδα που του έστησε η ΝΔ με φόντο την αναθεώρηση του άρθρου 32 παρ. 4 του Συντάγματος, αναφορικά με τη μη διάλυση της Βουλής κατά τη διαδικασία εκλογής ΠτΔ.

Και αυτό, γιατί ελλείψει Συνταγματικού Δικαστηρίου στη χώρα που θα έλυνε μια και καλή το δίλημμα, αν η προτείνουσα Βουλή δεσμεύει την αναθεωρητική ως προς το περιεχόμενο των Συνταγματικών αλλαγών, η ΝΔ έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογή ΠτΔ και, στην επόμενη Βουλή, εφόσον έχει την πλειοψηφία, θα φέρει ρύθμιση κατά το δοκούν. Οπότε, ο κ. Τσίπρας έσπευσε να κάνει τη συζήτηση από διαδικαστική, προσωποπαγή, καλώντας τη ΝΔ να δεσμευτεί ότι θα στηρίξει τον Προκόπη Παυλόπουλο για μια δεύτερη θητεία στο Προεδρικό Μέγαρο.

H επιδίωξη του πρωθυπουργού με την επαναφορά του ονόματος του κ. Παυλόπουλο ήταν διττή: αφενός, στόχευε στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος το 2015, ως βουλευτής της ΝΔ, δεν ψήφισε τον νυν ΠτΔ για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, αλλά και στην «σαμαρική» πτέρυγα του κόμματος, καθώς είναι γνωστό ότι οι σχέσεις των κ. Σαμαρά και Παυλόπουλου είναι «παγωμένες». Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Τσίπρας θεώρησε ότι θα δημιουργήσει αμηχανία στη ΝΔ, με δεδομένο ότι ο κ. Παυλόπουλος είναι ένα πρόσωπο «σαρξ εκ σαρκών» της καραμανλικής πτέρυγας του κόμματος.

Η προοπτική δεύτερης θητείας Παυλόπουλου

Η προοπτικής μιας δεύτερης θητείας του νυν Προέδρου δεν είναι απίθανη. Δεν προκαταλαμβάνεται, κιόλας, από την άλλη. Και αυτό γιατί η ΝΔ επιμένει να μην μπαίνει σε συζήτηση για το πρόσωπο. Ο κ. Μητσοτάκης, βεβαίως, έσπευσε να μιλήσει με θερμά λόγια για το πώς επιτελεί τα καθήκοντά του ο κ. Παυλοπουλος και να κατηγορήσει τον πρωθυπουργό για εργαλειοποίηση του ονόματος του ΠτΔ, προκειμένου να μην επιτρέψει να «διακινούνται» σενάρια, όπως αυτό του «ντιλ» ΝΔ-ΚΙΝΑΛ που φωτογράφισε ο κ. Τσίπρας, για Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα προέρχεται από την Κεντροαριστερά.

Πριν, όμως, πάμε στα επιμέρους ονόματα, κρίσιμο είναι και ένα ακόμα ζήτημα: κανείς δεν ξέρει, σε αυτό το στάδιο, την αριθμητική της επόμενης Βουλής. Εφόσον η ΝΔ είναι αυτοδύναμη, είναι σαφές ότι θα έχει τον πρώτο λόγο για το τι θα γίνει, αλλά ρόλο παίζουν και οι ευρύτερες ισορροπίες. Το σενάριο ανανέωσης της θητείας του κ. Παυλόπουλου, συνεπώς, δεν είναι διόλου απίθανο, αλλά δεν είναι και της παρούσης για τη ΝΔ. Άλλωστε, υπάρχει και κάτι ακόμα: εφόσον το άρθρο 32 παρ. 4 καταστεί εν τέλει αναθεωρητέο με πάνω από 180 ψήφους και η επόμενη Βουλή ξεκινήσει αμέσως τη διαδικασία αναθεώρησης απλώς με απόλυτη πλειοψηφία, θα εκλείψει ένα σημαντικό μέσο πίεσης της αντιπολίτευσης, καθώς η Βουλή πλέον δεν θα διαλύεται. Οπότε, η συναίνεση για το πρόσωπο θα είναι ευκολότερη.

Τα ονόματα που ακούγονται

Βεβαίως, με δεδομένο ότι απέχουμε μόλις έναν χρόνο από την προεδρική εκλογή, είναι εύλογο να ακούγονται ονόματα. Για παράδειγμα, το όνομα του Ευάγγελου Βενιζέλου συζητείται έντονα, ως ένα πρόσωπο που θα μπορούσε να έχει τη στήριξη και της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ. Σημειωτέον, πρόσφατα ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος με σταυρό στην Α’ Θεσσαλονίκης, ενώ ακούγεται ότι, εν τέλει, θα είναι πρώτος στο Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής. Άλλωστε, ο κ. Βενιζέλος διαμηνύει ότι πλέον διαδραματίζει εθνικό και όχι κομματικό ρόλο.

Ως πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής έχει ακουστεί, δε, και το όνομα του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Βεβαίως, για μεγάλη μερίδα στελεχών και βουλευτών της ΝΔ, ο κ. Σημίτης εξακολουθεί να είναι «κόκκινο πανί», αν και οι παρεμβάσεις του, ιδίως για τα της οικονομίας, έχουν μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον. Βεβαίως, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη έσπευσε την Πέμπτη (ΣΚΑΪ 100,3) να υπογραμμίσει ότι η ΝΔ δεν θα προτείνει κανέναν εκ των Ευάγγελου Βενιζέλου ή Κώστα Σημίτη, κλείνοντας έτσι τα σχετικά σενάρια από πολύ νωρίς.

Παράλληλα, σε επίπεδο σεναριολογίας διακινούνται και άλλα ονόματα. Κάποιοι, για παράδειγμα, εξακολουθούν να αναφέρονται στο όνομα του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, με το σκεπτικό ότι τυχόν πρότασή του θα «απενεργοποιούσε» μια υποψηφιότητα Παυλόπουλου. Βεβαίως, αυτό το σενάριο κινείται στα όρια του φαντασιακού. Ακόμα, είχε ακουστεί και το όνομα του κορυφαίου συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου, ως τυχόν πρόσωπο κοινής αποδοχής ΝΔ-ΚΙΝΑΛ, αν και τον είχαν προτείνει το 2015 και οι Κ.Ο. της ΔΗ.ΣΥ και του Ποταμιού, χωρίς επιτυχία.

Σημειωτέον, πάντως, το Κίνημα Αλλαγής κινείται στη λογική της διακριτής πρότασης, εκ νέου μάλλον κάποιου τεχνοκράτη, καθώς δεν πρόκειται να στηρίξει τον Προκόπη Παυλόπουλο.