Επικαιρότητα

Πού «βλέπουν» τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ τρεις νέες δημοσκοπήσεις

Τα στοιχεία από τις μετρήσεις της κοινής γνώμης συντείνουν στο συμπέρασμα ότι η Νέα Δημοκρατία, κρατά σταθερά το προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι το εύρος της ψαλίδας που θα χωρίζει την αξιωματική αντιπολίτευση από το κυβερνών κόμμα, κάτι που έχει τη δική του σημασία. 

Metron Analysis: Μπροστά 6,7 μονάδες η ΝΔ,συσπειρώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ

Την κυριαρχία του δικομματισμού καταγράφει νέα δημοσκόπηση της  Metron Analysis  μία εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές που δημοσιεύει «Το Βήμα της Κυριακής».

Σύμφωνα με το γκάλοπ η ΝΔ βρίσκεται σταθερά μπροστά με 6,7 μονάδες ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συσπειρώνεται, η σύγκρουση δε των «2» περιορίζει τα μικρότερα κόμματα.

Με βάση τα ευρήματα τη μάχη της τρίτης θέσης κερδίζει το ΚΙΝΑΛ.

Αναλυτικότερα στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 30,3%, έναντι 23,6% του ΣΥΡΙΖΑ.

Τρίτο κόμμα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, αναδεικνύεται το Κίνημα Αλλαγής με 6,2%, ενώ έπονται η Χρυσή Αυγή με 4,3%, το ΚΚΕ με 3,9%, η Ελληνική Λύση με 1,7% και η Ενωση Κεντρώων με 1,4%. Το ίδιο ποσοστό (1,2%) συγκεντρώνουν Ποτάμι και Πλεύση Ελευθερίας.

Οσον αφορά την αποχή στην κάλπη δεν θα πάει το 4,1% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου αγγίζει το 12,5%.

Δημοσκόπηση Marc: Στις 7,5 μονάδες η διαφορά – Τρία διαφορετικά σενάρια για τους 700.000 αναποφάσιστους

Με αναγωγή επί των εγκύρων η διαφορά υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης φτάνει στις 7,5 μονάδες, καθώς η δύναμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπολογίζεται στο 30,6% και του κυβερνώντος κόμματος στο 23,1%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Marc για το «Πρώτο Θέμα»

Με βάση τα στοιχεία αυτά, οι αναλυτές της Marc επεξεργάστηκαν τρία διαφορετικά σενάρια για τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να κατανεμηθούν οι αναποφάσιστοι για να εξαχθεί συμπέρασμα σχετικά με το εύρος της διαφοράς ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα και το ποσοστό που μπορεί να φτάσει κάθε κόμμα.

Τα τρία διαφορετικά σενάρια, δείχνουν διαφορά από 8,6 έως 5,8 μονάδες, ανάλογα με την κατανομή των  700.000 αναποφάσιστων που κρίνουν το αποτέλεσμα

Σενάριο Πρώτο: με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων η δύναμη της ΝΔ ιθα κυμανθεί μεταξύ 32,3 και 37,5 και του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ 23,9 και 28,7% Το εύρος της διαφορας υπολογίζεται στο 8,6%

Σενάριο δεύτερο:Με κατανομή αναποφάσιστων στο κόμμα προέλευσής τους η ΝΔ θα κυμανθεί 30,7 και 35,9% και ο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ 25,1 και 29,9%- Η διαφορά υπέρ της ΝΔ θα φθάσει στο 5,8%

Σενάριο τρίτο: Με πολυπαραγοντική κατανομή αναποφάσιστων το προβάδισμα υπολογίζεται στο 7,7%

Στη δημοσκόπηση  το ΚΙΝΑΛ συγκεντρώνει ποσοστό 6,6%, η Χρυσή Αυγή 6,1% και το ΚΚΕ στο 2,3%.

MRB: Προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις 6,5 ποσοστιαίες μονάδες

Σε δημοσκόπηση της  MRB που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφηκε σε 6,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Σε ό,τι αφορά την παράσταση νίκης, η ψαλίδα είναι στο 46,3%. Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 63,4% και ο ΣΥΡΙΖΑ το 17,1%.

Στη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε με τηλεφωνική έρευνα από τις 13 μέχρι τις 16 Μαϊου, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 30% έναντι 23,5% του ΣΥΡΙΖΑ στο ερώτημα ποιο κόμμα θα ψηφίσετε στις ευρωεκλογές.

Το Κίνημα Αλλαγής επιλέγει το 6,6% των ερωτηθέντων, ποσοστό 6,3% απαντά πως θα ψήφιζε Χρυσή Αυγή και το 5,9% απαντά ότι στις εκλογές για την ανάδειξη ευρωβουλευτών θα επιλέξει το ΚΚΕ.

Ακολουθούν το Ποτάμι με 2,5%, η Ένωση Κεντρώων με 2,2%, η Ελληνική Λύση με 1,7%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,5%, οι ΑΝΕΛ με 1,2% και η Ανταρσύα με 1%. Το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου ανέρχεται στο 13,2% (4,4% δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν άλλο κόμμα από τα προαναφερθέντα, 4,5% επιλέγουν λευκό, άκυρο ή αποχή και το 8,7% των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνουν «δεν αποφάσισα-δεν απαντώ».

Στην ίδια δημοσκόπηση, οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν αν έχει επηρεαστεί η άποψή τους για την κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση των παροχών και προς ποια κατεύθυνση. Σε αυτό το ερώτημα, το 56,9% εξέφρασε αρνητική άποψη για την κυβέρνηση και το 36,3% θετική.

Source:thetoc
Μετάβαση στο περιεχόμενο