Νωρίτερα του αναμενομένου μπορεί να πυροδοτηθούν εξελίξεις με επίκεντρο την συμφωνία των Πρεσπών. Οι ισχυροί κραδασμοί εντός του μικρού κυβερνητικού εταίρου, των ΑΝΕΛ, και η προαναγγελία αποχώρησής τους ακόμα και εντός του Ιανουαρίου, όταν και η συμφωνία «περάσει» από τα Σκόπια, ρίχνει αναπόφευκτα τα φώτα προς την πλευρά του Ποταμιού και τη στάση που θα κρατήσει στην κρίσιμη ψηφοφορία.
Το τι θα πράξουν, άλλωστε, οι έξι βουλευτές του κόμματος, συμπεριλαμβανομένου του Σταύρου Θεοδωράκη, είναι κομβικό όχι μόνο για την έκβαση της συμφωνίας αλλά και ευρύτερα για τις πολιτικές εξελίξεις. Μετά τις τελευταίες δηλώσεις –από την πλευρά του κ. Σγουρίδη– πως οι ΑΝΕΛ μπορεί να αποχωρήσουν από την κυβερνητική πλειοψηφία εντός των επόμενων 15 ημερών, στο Μαξίμου μετρούν και πάλι «κουκιά».
Η θέση του Ποταμιού, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν έχει αλλάξει. Αυτό σημαίνει πως επί της αρχής η Σεβαστουπόλεως προτίθεται να υπερψηφίσει την συμφωνία, με εξαίρεση κάτι που είναι γνωστό εδώ και καιρό, δηλαδή τους κ. Αμυρά και Ψαριανό, που έχουν τοποθετηθεί κατά της συμφωνίας. Από εκεί και πέρα, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Δανέλλης και Σπύρος Λυκούδης, αναμένεται να στηρίξουν τη συμφωνία και να ανεβάσουν τον αριθμό των βουλευτών στους 149, με το Μαξίμου να αναζητεί μόλις δύο ακόμα.
Τα παραπάνω δεν αλλάζουν προσώρας τις εσωτερικές ισορροπίες στο Ποτάμι, καθώς η καταψήφιση των δύο βουλευτών δεν συνεπάγεται, σύμφωνα με κομματικές πηγές, τη διαγραφή τους. Και τούτο για δύο λόγους:
Πρώτον, διαγραφή των δύο βουλευτών θα συνεπαγόταν αυτομάτως διάλυση της Κ.Ο. του κόμματος, καθώς βάσει κανονισμού δεν υφίσταται κοινοβουλευτικό κόμμα με τέσσερις βουλευτές.
Δεύτερον, συνεργάτες του κ. Θεοδωράκη έχουν τονίσει σε κάθε τόνο πως το Ποτάμι αντιλαμβάνεται την πολιτική «αλλιώς» και ως εκ τούτου είναι ξένη η νοοτροπία της κομματικής πειθαρχίας ειδικά για ένα τόσο σημαντικό εθνικό θέμα.
Κερδίζει χρόνο
Επειδή βεβαίως στην πολιτική ισχύει πάντα και η ρήση πως υπάρχουν «πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται» αλλά «και πράγματα που γίνονται αλλά δεν λέγονται», η Σεβαστουπόλεως θέλει ουσιαστικά να κερδίσει και χρόνο για να δει την επόμενη μέρα και το πώς θα τοποθετηθεί στο πολιτικό σκηνικό. Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο το φλερτ με την Πειραιώς, η υπερψήφιση των Πρεσπών, δεν συνεπάγεται τίποτα περισσότερο από τη στήριξη μιας συμφωνίας. Στο Ποτάμι δε, δεν αποκλείουν τη στήριξη μιας πρότασης μομφής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς θεωρούν πως η παραμονή της παρούσας κυβέρνησης στην εξουσία προκαλεί σημαντική ζημιά στη χώρα σε μία σειρά κρίσιμων θεμάτων, όπως επί παραδείγματι η ασφάλεια και η Παιδεία.
Δεν είναι τυχαίο, πως με αφορμή τις τελευταίες αρρυθμίες στο ΚΙΝΑΛ, μετά τις δηλώσεις Μαλέλη, που «άδειασε» τη Ν.Δ. και προσωπικά τον Κ. Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντας μελλοντική κυβέρνηση της Ν.Δ. «όλεθρο», το Ποτάμι έσπευσε να πάρει θέση. «Εμείς δεν θα αρνηθούμε τη συμμετοχή μας σε μια επόμενη κυβέρνηση, αν είναι πάνω σε ένα προγραμματικό πλαίσιο προκειμένου να μην οδηγήσουμε τη χώρα σε επόμενες εκλογές με απλή αναλογική. Θα προτάξουμε το θέμα της πολιτικής σταθερότητας περισσότερο, γιατί για να συνεργαστούμε με μια κυβέρνηση σίγουρα πιστεύουμε ότι δεν θα φέρει τον όλεθρο. Θα είναι μια κυβέρνηση σε συγκεκριμένο πλαίσιο που και εμάς θα μας ικανοποιεί», εξήγησε χαρακτηριστικά (News 24/7) ο Γιώργος Μαυρωτάς, επιβεβαιώνοντας πως μέσα σε εκείνα που εξετάζει το Ποτάμι είναι και η σύμπλευση με τη Ν.Δ.
Την ίδια ώρα ερώτημα αποτελεί η στάση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλου. Ο βουλευτής Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ, έχει δηλώσει πως θα υπερψηφίσει τη συμφωνία, αρκεί ο Αλέξης Τσίπρας να δεσμευθεί πως αμέσως μετά θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Η στάση αυτή του βουλευτή του κόμματος εξαρχής δεν ήχησε θετικά στη Χαρ. Τρικούπη. Το ζήτημα όμως δεν είναι μόνο εκεί. Είναι κοινό μυστικό πως οι σχέσεις ΚΙΝΑΛ – ΔΗΜΑΡ δεν διάγουν την καλύτερη φάση τους. Η πρόσφατη αποχώρηση των εκπροσώπων του κόμματος από τη συνεδρίαση για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων ήταν η κορυφή του παγόβουνου.
Το μεγάλο αγκάθι αποτελεί η υποψηφιότητα του προέδρου του κόμματος, καθώς κατά τα ειωθότα είναι δύσκολο να είναι και πάλι επικεφαλής του Επικρατείας, όπως φέρεται να επιθυμεί. Παράλληλα, η μεταπήδησή του στην Ευρωβουλή δυσκολεύει, καθώς ο ανταγωνισμός από την –όπως όλα δείχνουν– εκ νέου υποψηφιότητα των Καϊλή και Ανδρουλάκη, αλλά και η συμμετοχή του Γ. Καμίνη περιορίζει τις θέσεις. Καλά γνωρίζοντες λένε πως το επόμενο διάστημα η σχέση Χαρ. Τρικούπη και Αγίου Κωνσταντίνου θα δοκιμαστεί εκ νέου.