Επικαιρότητα

Πώς βλέπουν οι Σκοπιανοί τους Έλληνες

Τι δείχνει έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια για το πως βλέπουν οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ τους γείτονες τους. Με ποιους παραδέχονται ότι έχουν προκατάληψη και ποιους βλέπουν ως φίλους

Σύμφωνα με έρευνα κοινής γνώμης που πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια, το 44,3% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η χώρα με την φιλικότερη στάση απέναντι τους είναι η Σερβία. Στον αντίποδα βρίσκεται η Ελλάδα καθώς μόνο το 1,1% θεωρεί ότι έχουμε φιλική στάση απέναντι τους.

Από τις άμεσα γειτονικές χώρες την Σερβία ακολουθεί η Αλβανία (14,3%), η Βουλγαρία (11,2%) και το Κοσσυφοπέδιο (2%).

Τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι 8 με 10% των Σκοπιανών πιστεύουν ότι ένα γειτονικό κράτος είναι εχθρικό προς την χώρα τους, ενώ το 58,4% δήλωσε ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι “πολύ σημαντικές”.

Αντίστοιχα 10% θεωρεί ότι κανένας γείτονας δεν είναι εχθρικός απέναντι στην FYROM ενώ ένα 59% ονοματίζει την Ελλάδα ως την χώρα που εμποδίζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ λόγω της διαφωνίας που υπάρχει στο θέμα του ονόματος.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι Σκοπιανοί παραδέχονται ότι έχουν περισσότερες προκαταλήψεις απέναντι στους Έλληνες (41,5%) και λιγότερες απέναντι στους Βούλγαρους (4,7%). Στο ενδιάμεσο βρίσκονται η Αλβανία (21,5%) η Σερβία (7,5%) και το Κοσσυφοπέδιο (7,2%).

Η τηλεφωνική δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από τις 27 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου και περιελάμβανε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 ερωτηθέντων.

Source:news247
Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *