Πώς ο Κ. Μητσοτάκης εξαφάνισε τα κόμματα δεξιά της ΝΔ και ποιο στόχο βάζει στις Περιφέρειες

Το διακύβευμα της 7ης Ιουλίου

Στη σκιά των πολιτικών αντιδράσεων για την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να διορίσει προεκλογικά την ηγεσία των ανώτατων δικαστηρίων και με τον ΣΥΡΙΖΑ να ψάχνει αφήγημα ενόψει της εθνικής κάλπης της 7ης Ιουλίου, ολοκληρώνεται ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών. Τα αποτελέσματα της προηγούμενης Κυριακής έδειξαν επικράτηση της ΝΔ, τόσο στο δεξιό κομμάτι των ψηφοφόρων, όσο και στο κεντρώο.

Το συμπέρασμα αυτό, δεν είναι μια απλή εκτίμηση του γαλάζιου επικοινωνιακού επιτελείου, αλλά προκύπτει από τα  επιμέρους στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. 570.000 περισσότεροι πολίτες ψήφισαν τη ΝΔ σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2014 και 350.000 περισσότεροι, σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.

Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε το 1/3 της εκλογικής του δύναμης, με ένα σεβαστό ποσοστό να πηγαίνει στη ΝΔ. Πιο συγκεκριμένα, από τους ψηφοφόρους άλλων κομμάτων που ψήφισαν το κόμμα του κ. Μητσοτάκη την περασμένη Κυριακή, το 13% προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, το 14% από το ΠΑΣΟΚ, το 34% από το Ποτάμι, το 22% από τους ΑΝΕΛ, το 24% από την Ένωση Κεντρώων, το 16% από τη Χρυσή Αυγή, ενώ το 29% είναι πολίτες που απείχαν στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει, ότι ο πολιτικός λόγος και η στρατηγική που ακολούθησε ο πρόεδρος της ΝΔ, φαίνεται ότι εξαφάνισε τα μικρά κόμματα, που βρίσκονται δεξιά της ΝΔ: οι ΑΝΕΛ με τον Πάνο Καμμένο, δεν άγγιξαν ούτε το 1% (έλαβαν 0,8%), η Νέα Δεξιά του Φαήλου Κρανιδιώτη, είναι στο 0,6%, το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη στο 1,2%, η Νέα Ελληνική Ορμή της Κατερίνας Παπακώστα στο 0,1%, οι Έλληνες Ριζοσπάστες του Σάββα Τσιτουρίδη στο 0,1%, ενώ η Χρυσή Αυγή έπεσε για πρώτη φορά στο 4,88%.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έδωσε το βράδυ της Παρασκευής από την Αργολίδα, το στίγμα του ενόψει των εθνικών εκλογών. Μιλώντας σε εκδήλωση του Παναγιώτη Νίκα που διεκδικεί την Περιφέρεια Πελοποννήσου απέναντι στον Πέτρο Τατούλη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθύνθηκε στους πολίτες που δεν ψήφισαν τη ΝΔ την περασμένη Κυριακή και τους ζήτησε να τον αξιολογήσουν αυστηρά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, συγκρίνοντας την πολιτική του στάση, σε σχέση με αυτή του Αλέξη Τσίπρα.

«Να συγκρίνουν τα προγράμματά μας, να συγκρίνουν όμως και το ήθος και το  ύφος με το οποίο πορευόμαστε πολιτικά. Την αντίληψή μας για το πως πρέπει να λειτουργεί  η Δημοκρατία, τον σεβασμό στη διαφορετική άποψη, τη σημασία την οποία δίνουμε στο να προχωρήσουμε όλες και όλοι ενωμένοι» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάζοντας το διακύβευμα της 7ης Ιουλίου.

Οι ευρωεκλογές όμως, δεν ήταν το μόνο πεδίο που το κυβερνών κόμμα υπέστη δεινή ήττα, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις λαμβάνει διαστάσεις συντριβής. Η ΝΔ πρώτη φορά για κόμμα σε αυτοδιοικητικές εκλογές, εξέλεξε 5 από τους 13 περιφερειάρχες από τον πρώτο γύρο (σε Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία, Νότιο Αιγαίο). Επίσης είναι η πρώτη φορά που κυβερνών κόμμα όχι απλά έρχεται δεύτερο σε όλες τις περιφέρειες, αλλά στις περισσότερες αποκλείστηκε και από το δεύτερο γύρο.

Στόχος της οδού Πειραιώς για το βράδυ της Κυριακής, είναι η ΝΔ να κερδίσει ει δυνατόν τις 12 από τις 13 Περιφέρειες. Στην Αττική, η Ρένα Δούρου, υπολείπεται σχεδόν 20 μονάδες του υποψηφίου της ΝΔ, Γιώργου Πατούλη. Στις ορισμένες Περιφέρειες μάλιστα, οι διαφορές μεταξύ των υποψηφίων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι τεράστιες. Η μικρότερη διαφορά (7%) καταγράφηκε στα Ιόνια Νησιά, λόγω της υποψηφιότητας του προερχόμενου από τη ΝΔ Σπύρου Σπύρου ο οποίος ωστόσο δήλωσε, ότι θα στηρίξει και εκείνος την υποψηφιότητα της Ρόδης Κράτσα.

Επίσης, σε δύο περιφέρειες (Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Βορείου Αιγαίου) οι δύο υποψήφιοι που είναι μαζί στο Β’ γύρο, προέρχονται αμφότεροι από τη ΝΔ, η οποία διεκδικεί με μεγάλες πιθανότητες και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω αδυναμίας εύρεσης δικού του υποψηφίου, κρύφτηκε πίσω από την υποψηφιότητα του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ, Απόστολου Κατσιφάρα.

Source:newpost
Μετάβαση στο περιεχόμενο