Επικαιρότητα

Παραδοχή ήττας από τη Μέι: Ματαιώνει την ψηφοφορία για το Brexit γιατί… ήξερε πως θα χάσει! Καταποντίζεται η λίρα

Από ανατροπή σε ανατροπή η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Λίγες ώρες μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίουσύμφωνα με την οποία το Λονδίνο μπορεί να «ακυρώσει» το Brexit, το BBC μετέδωσε ότι η Τερέζα Μέι έχει αποφασίσει να ματαιώσει την προγραμματισμένη για την Τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή!

Το βρετανικό κοινοβούλιο θα κληθεί να ψηφίσει υπέρ ή κατά της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν η κυβέρνηση Μέι και η Κομισιόν για το Brexit. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες που μετέδωσε η πολιτική συντάκτης του BBC, η Μέι δεν θα προχωρήσει στην ψηφοφορία, την οποία κατά πολλούς επρόκειτο να χάσει! Μετά τις εξελίξεις, η λίρα υποχώρησε σε χαμηλό 18 μηνών.

«Δύο πηγές από το υπουργικό συμβούλιο μου είπαν ότι η ψηφοφορία αποσύρεται – δεν έχει, επαναλαμβάνω δεν έχει, ακόμα επιβεβαιωθεί επισήμως», ανέφερε η Λόρα Κούενσμπεργκ σε ανάρτησή της στο Twitter.

Η ίδια δημοσιογράφος, με νεότερη ανάρτηση στο twitter, ανέφερε πως με βάση τρίτη πηγή της, η ψηφοφορία στη Βουλή ματαιώνεται οριστικά! Υπάρχουν μάλιστα πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Τερέζα Μέι αναμένεται να μιλήσει στη Βουλή αργότερα μέσα στην ημέρα!

Η Τερέζα Μέι φέρεται να πήρε την απόφαση να ακυρώσει την ψηφοφορία στη Βουλή το πρωί της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια έκτακτης τηλεδιάσκεψης με τους υπουργούς της. Και οδηγήθηκε στην “υποχώρηση” ύστερα από τις πληροφορίες πως 100 βουλευτές του κόμματός της επόκειτο να καταψηφίσουν τη συμφωνία για το Brexit.

Όπως αναφέρει ο Guardian, αν τελικά επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, θα πρόκειται για μια ξεκάθαρη παραδοχή από την Τερέζα Μέι πως δεν θεωρεί ότι η αντιδημοφιλής συμφωνία για το Brexit θα μπορούσε να περάσει από τη Βουλή. Αν τελικά η ψηφοφορία δεν γίνει αύριο, θα μπορούσε να γίνει την επόμενη εβδομάδα ή να καθυστερήσει έως τις αρχές Ιανουαρίου. Αλλά τελευταία επιλογή θα στενέψει ακόμη περισσότερο τα περιθώρια, αφού όλοι οι νόμοι που σχετίζονται με το Brexit πρέπει να έχουν ψηφιστεί έως τις 29 Μαρτίου. Άρα, η καταλυκτική ημερομηνία για την ψηφοφορία είναι η 21η Ιανουαρίου.

Κομισιόν: Ξεχάστε την επαναδιαπραγμάτευση!

Και ενώ στη Βρετανία κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τελικά τι κάνει η Τερέζα Μέι, η Κομισιόν διαμηνύει στο Λονδίνο ότι δεν πρόκειται να επαναδιαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία για το Brexit!

Το… μήνυμα έστειλε στη Ντάουνινγκ Στριτ η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα. Η συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. της Βρετανίας είναι «η μόνη δυνατή συμφωνία και η ΕΕ δε θα την επαναδιαπραγματευτεί».

«Έχουμε μία συμφωνία στο τραπέζι, που επικυρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 25 Νοεμβρίου» τόνισε η Μίνα  Αντρέεβα, παραπέμποντας στις δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πως αυτή η συμφωνία είναι η «καλύτερη και η μόνη δυνατή» και ότι δεν θα «επαναδιαπραγματευτούμε», καθώς η «θέση μας δεν έχει αλλάξει». «Σε ό,τι μας αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο θα φύγει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου 2019» κατέληξε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Σημειώνεται ότι, όπως ανέφερε η Αντρέεβα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια της οποίας τον ενημέρωσε για την πορεία της διαδικασίας.

Source:newsit
Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Μετάβαση στο περιεχόμενο