Παπακώστα για αποδράσεις: Συμβαίνουν αυτά…

«Συμβαίνουν αυτά», σχολίασε η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, την κινηματογραφική απόδραση τεσσάρων κακοποιών από το Μεταγωγών.

Μιλώντας στην ΕΡΤ για τα ζητήματα ασφάλειας, η κ. Παπακώστα υποστήριξε ότι το θέμα των αποδράσεων είναι ένα ζήτημα διαχρονικό.
Ερωτηθείσα σχετικά, σημείωσε ότι οι αποδράσεις δεν είναι θέμα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και πρόσθεσε: «Είναι ένα θέμα διαχρονικό, έχουν συμβεί στο παρελθόν, συμβαίνουν και σήμερα. Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή».

Όπως υπογράμμισε, «αυτό που έχει σημασία είναι να δούμε πώς λειτουργεί στη χώρα μας -σε μία ευρωπαϊκή χώρα- το σωφρονιστικό σύστημα, το κατά πόσον αυτό το σωφρονιστικό σύστημα που είχαμε μέχρι τώρα διευθετεί ζητήματα κοινωνικοποίησης αυτών οι οποίοι εγκληματούν στη συνέχεια όταν βγουν στη συνέχεια έξω στην κοινωνία, στο πώς λειτουργεί μέσα -είχαμε τον κύκλο της μαφίας των φυλακών, μην το ξεχνάτε- που εξαρθρώθηκε από την ελληνική αστυνομία, το με ποιες συνθήκες οργανώνονται όλα αυτά τα ζητήματα, δηλαδή πώς αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα του σωφρονισμού» και συμπλήρωσε: «Είναι ζητήματα πολύ λεπτά και ευαίσθητα με τα οποία δεν ασχολούμαστε στην καθημερινή ατζέντα την πολιτική».

«Ο πρύτανης είναι υπεύθυνος για το άσυλο»

Σε ερώτηση σχετικά με τα επεισόδια που συμβαίνουν σχεδόν κάθε εβδομάδα έξω από το Πολυτεχνείο και τη Χαριλάου Τρικούπη, απάντησε ότι δεν λύνεται το θέμα μόνο με τις προσαγωγές ή τις συλλήψεις και πρόσθεσε: «Η αστυνομία περιφρουρεί τον χώρο, ο οποίος είναι άσυλο, υπεύθυνος για τη διαχείριση του ασύλου είναι ο εκάστοτε πρύτανης – αν ο πρύτανης ζητήσει από την αστυνομία να επέμβει, δεν θα βλέπετε αυτό το φαινόμενο κάθε Παρασκευή και Σάββατο, σε πέντε λεπτά το ζήτημα θα έχει τελειώσει».

Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι «το σύστημα μέσα στα πανεπιστήμια έχει πολλές παθογένειες υπό την έννοια της συνάφειας των πρυτανικών αρχών με τις φοιτητικές νεολαίες. Δεν μπορεί να παίζουν παιχνίδια ισορροπιών και να δείνουν την αίσθηση ότι υπάρχει τέτοια χαλαρότητα στα ιδρύματά τους. Εάν δεν μπορέσουν μόνοι τους, και αποδεικνύεται ότι δεν μπορούν, θα υποχρεωθεί η πολιτεία να φέρει άλλο νομικό πλαίσιο που θα τους το επιβάλλει. Αυτό όμως προσβάλει την ακαδημαϊκή κοινότητα, αν με ρωτάτε».

Source:newpost
Μετάβαση στο περιεχόμενο