Επικαιρότητα

Πάει πιο πίσω η συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου – Γιατί άλλαξε στρατηγική το Μαξίμου

Η απόρριψη της συμφωνίας από τη βάση της Εκκλησίας, δηλαδή τους κληρικούς, αλλά και από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ιεραρχών δεν πέρασε απαρατήρητη από το Μέγαρο Μαξίμου, που εξετάζει με “χειρουργικές” κινήσεις τα επόμενα βήματα που θα κάνει. Η πίεση που ασκείται από κάτω προς τα πάνω στους εκκλησιαστικούς κόλπους είναι ασφυκτική και όλα τα σημάδια δείχνουν πως μεταφέρεται στην Ηρώδου Αττικού με εμφατικό τρόπο από την περασμένη Παρασκευή και μετά.

Από την άμεση εκπόνηση του σχεδίου νόμου η κυβέρνηση έχει περάσει σε ένα σαφώς πιο συναινετικό κλίμα, όπως προέκυψε και από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Δημήτρη Τζανακόπουλου, που δήλωσε πως “η κυβέρνηση ούτε βιάζεται ούτε πιέζεται”.

Ο πρωθυπουργός σε όλη τη διάρκεια της θητείας του από το 2015 είχε “χτίσει” μια σχέση εμπιστοσύνης με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και με την Εκκλησία, που τώρα κινδυνεύει να διαρραγεί. Μπορεί ο αριθμός των κληρικών να είναι μικρός, ωστόσο επηρεάζουν ένα σημαντικό κοινό που σε κάθε περίπτωση στο κυβερνητικό στρατόπεδο βλέπουν πως δεν πρέπει να αιφνιαδιαστεί. Η αίσθηση που δόθηκε στον κλήρο και στους πιστούς πως η συμφωνία Τσίπρα – Αρχιεπισκόπου ενέπλεξε την Εκκλησία στη μάχη της κάλπης, λειτούργησε αρνητικά και συσσώρευσε επιπλέον θυμό στους ιερείς, πέρα από το καθεστώς ανασφάλειας που ένιωσαν ότι μπαίνουν.

Σε προεκλογικές περιόδους η υποσχετική 10.000 προσλήψεων δεν μπορεί να ακυρωθεί και είναι ένας από τους βασικούς λόγους που ξεκαθαρίζεται από όλες τις κυβερνητικές πλευρές ότι τον τελευταίο λόγο τον έχει ο πρωθυπουργός. Ο “πάγος” στο νομοσχέδιο ήρθε σε μια προσπάθεια του Μαξίμου να δώσει έμφαση στα θετικά μέτρα που θα ψηφιστούν το επόμενο διάστημα στη Βουλή και να αφήσει για λίγο στην άκρη τη συζήτηση για την Εκκλησία. Η αναβολή της άμεσης κατάθεσης του, ακόμα και λίγο πριν τις εκλογές, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, δείχνει να μην ενοχλεί το Μαξίμου για μια σειρά από λόγους:

– Ο Αλέξης Τσίπρας θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαλόγου με την εκκλησία πριν προχωρήσει στην νομοθέτηση διαψεύδοντας όλους όσοι έσπευσαν να κατηγορήσουν και τον πρωθυπουργό, αλλά και τον Αρχιεπίσκοπο για υπόγειες και fast track συνεννοήσεις.

– Όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν καλά πως το κοινό που αντιδρά και κρατά πολύ σκληρή στάση ανήκει σε εντελώς διαφορετικούς πολιτικούς χώρους χωρίς καμία δυνατότητα προσέγγισης από την Κουμουνδούρου. Αντιθέτως εκτιμάται πως υπάρχει πεδίο προσέγγισης ενός προοδευτικού ακροατηρίου από τον χώρο της κεντροαριστεράς από τη στιγμή, μάλιστα, που το ΚΙΝΑΛ γυρίζει την πλάτη και σε αυτή τη μεταρρύθμιση.

– Δίνεται άλλη μια ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να έρθει σε σύγκρουση με το λαϊκό κομμάτι της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να θέσει εκ νέου τις διαχωριστικές γραμμές ενόψει των εκλογών.

– Η κυβέρνηση κερδίζοντας χρόνο θα έχει την ευκαιρία να μετρήσει προσεκτικά τα “κουκιά”, στα οποία μπορεί να ελπίζει, προκειμένου η πλειοψηφία των 151 να είναι εξασφαλισμένη.

Η τελική μορφή του νομοσχεδίου θα διαμορφώσει τις ψήφους που θα λάβει η συμφωνία με την Εκκλησία στη Βουλή, αφού αναμένεται να υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις για το μισθολογικό. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της περιφέρειας πιέζονται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από την εκκλησία σε σχέση με τους συναδέλφους τους στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Αν και θεωρείται δύσκολο να υπάρξουν διαρροές με δεδομένο, μάλιστα πως σε μια προεκλογική περίοδο τα “αντάρτικα” δεν είναι εύκολο να εκδηλωθούν, δεν πρέπει να παραβλεφθεί πως υπάρχουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν εξαιρετικές σχέσεις με την Εκκλησία. Ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης με δυο ανακοινώσεις του έχει εκφράσει τις ενστάσεις του για τις αλλαγές που προωθούνται, ενώ και βουλευτής από την Βόρεια Ελλάδα, με τον οποίο συνομίλησε το newpost.gr, αν και μιλά για επωφελή συμφωνία, περιμένει να γίνουν αμοιβαία βήματα και από τις δυο πλευρές για το μισθολογικό.

Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες την επιλογή της κυβέρνησης στηρίζουν ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο Κώστας Ζουράρης, ενώ ενδιαφέρον θα έχει η στάση που θα κρατήσει η Έλενα Κουντουρά.

Ούτε στο Ποτάμι θα μπορούσε να στηριχθεί η κυβέρνηση από τη στιγμή που το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη βρίσκει λανθασμένη την τοποθέτηση του Μαξίμου για προκήρυξη 10.000 θέσεων στο δημόσιο με τη διαγραφή των ιερέων από την ενιαία αρχή πληρωμών. Παρά το γεγονός ότι η πάγια θέση του Ποταμιού είναι πως οι ιερείς δεν πρέπει να είναι δημόσιοι υπάλληλοι, πηγές που μίλησαν στο newpost.gr τόνιζαν ότι ο τρόπος που θα προχωρήσει το μισθολογικό και το ασφαλιστικό του κλήρου είναι ζήτημα που πρέπει να αποφασίσει η ίδια η Εκκλησία.

Source:newpost
Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *