Η αντίστροφη μέτρηση για το κρίσιμο σημερινό ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου το οποίο και θα κρίνει το μέλλον της συγκυβέρνησης έχει πλέον ξεκινήσει. Η συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός την Τετάρτη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN και την Έλλη Στάη προκάλεσε πάντως ποικίλα σενάρια ειδικά σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο μη στήριξης της κυβέρνησης από τον Πάνο Καμμένο.
Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι στην περίπτωση αυτή θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και στην συνέχεια (εφόσον διαθέτει την δεδηλωμένη) θα προχωρήσει στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Αυτονόητο είναι ότι το μπαλάκι πέφτει τώρα στον Πάνο Καμμένο ο οποίος δεν διαθέτει πολλά περιθώρια ελιγμών και θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι πρόκειται να κάνει. Ωστόσο, χθες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Άμυνας στο Πεντάγωνο, ο υπουργός Άμυνας έδωσε ένα πρώτο στίγμα των προθέσεών του αφού φέρεται να είπε στους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων ότι «είναι η τελευταία μας συνάντηση ως υπουργός». Επίσης τόνισε πως «θα κάνει αυτό που πρέπει».
Ήδη πάντως ο Κώστας Κατσίκης ο οποίος είναι ένας από τους ελάχιστους βουλευτές των ΑΝΕΛ που δηλώνει πίστη στον Πάνο Καμμένο δήλωσε ότι δεν πρόκειται να «δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση». Κοινή είναι η αίσθηση ότι ο βουλευτής μιλά εξ ονόματος του προέδρου του κόμματος, ωστόσο μένει να δούμε κατά πόσο και ο Πάνος Καμμένος θα μείνει σταθερός σε αυτή την «κόκκινη» γραμμή ή θα υπαναχωρήσει.
Με δεδομένη λοιπόν τη βούληση του αρχηγού της κυβέρνησης να φέρει προς κύρωση την Συμφωνία των Πρεσπών όσο πιο σύντομα γίνεται (ακόμη και μέσα στον Ιανουάριο όπως δήλωσε) αφού έχει προηγηθεί η κατάθεση αιτήματος για ψήφο εμπιστοσύνης (αν ο Καμμένος παραμείνει αδιάλλακτος) τα σενάρια που διαμορφώνονται είναι τα ακόλουθα.
Υπενθυμίζεται ότι για να μην απωλέσει η κυβέρνηση την δεδηλωμένη, το αίτημα της πρέπει να στηριχθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών (σ.σ 151 βουλευτές αν συμμετάσχουν και οι 300) η οποία δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από τα δύο πέμπτα (σ.σ 120) του όλου αριθμού των βουλευτών.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισε ότι θα υπάρξει πολιτικό πρόβλημα στην περίπτωση που η πρόταση του για ψήφο εμπιστοσύνης λάβει κάτω από 151 ψήφους και στην περίπτωση αυτή, αποκάλυψε ότι θα προχωρήσει εν ευθέτω χρόνο και απόλυτα συντεταγμένα σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Ιδού λοιπόν τα σενάρια:
Σενάριο 1
Ο Πάνος Καμμένος στρίβει σε λίγες ώρες το τιμόνι της αμαξοστοιχίας των ΑΝΕΛ και δεν αίρει τελικά την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση. Στην περίπτωση αυτή ο στόχος των 151 βουλευτών είναι εύκολο να επιτευχθεί, αφού εκτός των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ψήφο εμπιστοσύνης είναι έτοιμοι να δώσουν και ο Σπύρος Δανέλλης (Ποτάμι), αλλά και η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα.
Σενάριο 2
Ο Πάνος Καμμένος παραμένει σε σκληρή γραμμή και στη συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό δεν μεταβάλλει στάση. Με δεδομένο ότι αυτή την στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 145 βουλευτές χρειάζεται άλλους έξι για να πετύχει τυπικά ότι ορίζει το σχετικό άρθρο του Κανονισμού της Βουλής και να μην προσφύγει, κατά τα λεγόμενα του, σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Έως σήμερα εμφανίζονται έτοιμοι να συνδράμουν, η ανεξάρτητη βουλευτής και υπουργός της κυβέρνησης Κατερίνα Παπακώστα, ο Κώστας Ζουράρις (ΑΝΕΛ) που έχει δηλώσει κατ΄επανάληψη ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση, πλην όμως δεν θα ψηφίσει την Συμφωνία, ο Σπύρος Δανέλλης (Ποτάμι) που λέει «ναι» και στα δύο, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος (ΑΝΕΛ).
Προς το «ναι» κλείνει κατά πληροφορίες και η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά (ΑΝΕΛ). Ήτοι 150 βουλευτές. Μένει ένας ή μια για να κατακτηθεί η «κορυφή» των 151 βουλευτών. Κατά πληροφορίες αυτός θα μπορούσε να είναι ο βουλευτής των ΑΝΕΛ και υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης. Ο τελευταίος (ήταν πάντα μετριοπαθής και χαμηλών τόνων) δεν έχει ξεκαθαρίσει τι πρόκειται να κάνει. Το σίγουρο είναι ότι το τελευταίο διάστημα μοιάζει να κρατά αποστάσεις από την ηγεσία των ΑΝΕΛ. Χθες για παράδειγμα δεν προσήλθε στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, την ίδια στιγμή που κυκλοφορούσαν διάφορα κακεντρεχή σχόλια εις βάρος του.
Σενάριο 3
Ο Πάνος Καμμένος αίρει μεν την εμπιστοσύνη από την κυβέρνηση, απέχει δε από την ψηφοφορία μαζί με βουλευτές που τον στηρίζουν (πχ. Κώστας Κατσίκης, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά). Στη περίπτωση αυτή διευκολύνονται τα σχέδια του κυβερνητικού του εταίρου, αφού ο πήχης της απαιτούμενης πλειοψηφίας «πέφτει» τουλάχιστον στους 148 βουλευτές.
Σενάριο 4
Ο Πάνος Καμμένος έπειτα από συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τα μέλη της ΚΟ αποσύρει τους υπουργούς του από το υπουργικό σχήμα, αλλά δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Στην περίπτωση αυτή πετυχαίνει την επιβίωση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας που απειλείται με διάλυση, αν μάλιστα ο Πρωθυπουργός (και παρά το τέλος της κυβερνητικής συμμαχίας) διατηρήσει στις θέσεις τους, τους υπουργούς των ΑΝΕΛ.