Ένα συνέδριο, όμως, δεν παύει και πάλι να είναι μια εσωκομματική διαδικασία. Κεντρικό του αντικείμενο θα είναι η εκλογή της νέας Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, με αυτή που εξελέγη το 2016 να ολοκληρώνει τη θητεία της. «Ανανεώση και ενότητα». Αυτό είναι το δίπτυχο που διαπνέει τις διεργασίες για τη νέα Π.Ε., όπως το έθετε συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η αλήθεια είναι ότι οι συνθήκες σε σχέση με το 2016 είναι εντελώς διαφορετικές. Τότε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μόλις εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος, βασιζόμενος, όμως, σε ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις και όχι τόσο στον κομματικό μηχανισμό. Δυόμιση χρόνια μετά, τα πράγματα άλλαξαν και ο κ. Μητσοτάκης, πότε συναινετικά και πότε ακόμα και με ελεγχόμενες συγκρούσεις κατάφερε να διαμορφώσει ένα δικό του modus operandi στο κόμμα. Συνεπώς, οι εσωκομματικές διεργασίες του 2018 δεν είναι τόσο… περιπετειώδεις όσο αυτές του 2016, όταν μεγαλύτερα και μικρότερα χάσματα έπρεπε να γεφυρωθούν.

Και μπορεί η διαδικασία να είναι πολύ πιο ήπια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα κομματικά στελέχη δεν επιδίδονται σε αυτή με ζέση. Οι υποψήφιοι για την Π.Ε. περπατούσαν στους διαδρόμους του Metropolitan Expo με τον φάκελο της υποψηφιότητάς τους υπό μάλης, προσπαθώντας να συλλέξουν τα αναγκαία 10 κουπόνια για να είναι υποψήφιοι στη σημερινή διαδικασία. Και, φυσικά, στο παρασκήνιο, λαμβάνουν χώρα διεργασίες για την ψηφοφορία.

Έμπειροι κομματικοί παρατηρητές εξηγούσαν στο Reader.gr ότι η κατάσταση στη νέα Π.Ε. αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου ως εξής: γύρω στα 100 θα είναι τα μέλη που θα προέρχονται από το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη και άλλα 50 από τις επιμέρους «τάσεις» του κόμματος. Στόχος, δε, της προεδρικής ομάδας είναι η ανθρωπογεωγραφία της νέας Π.Ε. να είναι πιο πολυσυλλεκτική, με περισσότερα πρόσωπα από την πραγματική οικονομία, τη μεσαία τάξη, αλλά και την περιφέρεια. Οι «γραμμές» δε, είναι πιο ευέλικτες σε σχέση με το 2016, γι’ αυτό και κομματικά στελέχη διατηρούν επαφή με περισσότερες της μιας πτέρυγες. Στην ανανέωση της Π.Ε., δε, συντείνει και κάτι ακόμα: όσα μέλη της θέλουν να είναι στο εθνικό ψηφοδέλτιο της ΝΔ, κατά βάση δεν θα θέσουν υποψηφιότητα για το κομματικό όργανο.

Τα ονόματα

Υπό αυτό το πρίσμα, την επανεκλογή του στην Π.Ε. διεκδικεί σε καλή σειρά ο προερχόμενος από το περιβάλλον Μητσοτάκη Ελπιδοφόρος Παπανικολόπουλος. Από το περιβάλλον Μητσοτάκη προέρχεται και η Κατερίνα Ονουφριάδου. Ο πρώτος του 2016, Γιώργος Κατσαούνος, ο οποίος είναι συνεργάτης του Δημήτρη Αβραμόπουλου, εκτιμάται ότι θα βρεθεί ψηλά, λόγω απήχησης σε όλες τις γραμμές. Δυναμική είσοδο κάνει και ο πρώην δήμαρχος Βύρωνος και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς. Τις δυνάμεις του δοκιμάζει για πρώτη φορά ο γραμματέας Προγράμματος της ΝΔ Γιώργος Στεργίου, αλλά και ο διευθυντής του γραφείου του Κώστα Αχ. Καραμανλή, Διομήδης Νταούλας.Υποστήριξη από όλες τις πτέρυγες θα έχει ο κομματικά πολύπειρος Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Υποψήφιος εκ νέου ο τρίτος σε σταυρούς το 2016 Αχιλλέας Λιούλιας, αλλά και η Εβίνα Γιακουμάτου, κόρη του πρώην υπουργού. Σταθερή αξία στην Π.Ε. ο Μπάμπης Σιάτρας, από το γραφείο της Κ.Ο. της ΝΔ στη Βουλή, ενώ νέα είσοδος είναι ο προερχόμενος από τη ΔΑΚΕ Δημήτρης Γεωργίκος, αλλά και από το περιβάλλον Μητσοτάκη, ο μηχανικός Βασίλης Κοτρώνης.

Νέα είσοδος αυτή του αναπληρωτή γραμματέα Προγράμματος Αιμίλιου Βουγιουκλάκη. Ακόμα, τα κομματικά στελέχη Στέλιος Χατζηστυλιανός και ο αναπληρωτής γραμματέας Οργανωτικού Διονύσης Κυριακόπουλος. Οι «ντορικοί» Βασίλης ΤσιατσιάμηςΓιώργος Βράντζας και Λευτέρης Μωυσιάδης, Έμυ Κασιμάτη και Μάγδα Γιαμουστάρη διεκδικούν την επανεκλογή τους. Από το περιβάλλον του Άδωνι Γεωργιάδη, ο Δημήτρης Χρόνης και ο Γιώργος Ασημακόπουλος θα είναι υποψήφιοι, ενώ εκ νέου υποψήφιος θα είναι ο διευθυντής του γραφείου του Στέφανος Σταμούλης. Υποψήφιος εκ νέου τα μέλη της Π.Ε. Γιάννης Πολιτόπουλος, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Μητσόπουλος και η Κατερίνα Οικονόμου. Από το περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά, μεταξύ άλλων, ο δικηγόρος Δημήτρης Γιάννος, το μέλος της Π.Ε. Μαρία Γιαλαμά, ο Σήφης Ιερωνυμάκης, ο Μιχάλης Βώβος και ο πρώην διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας Δημήτρης Κούκης. Τέλος, με ιδιαίτερο συμβολισμό θα είναι η υποψηφιότητα της συζύγου του αποθανόντος μέλους της Π.Ε. και ιδρυτή του Win Cancer, Δημήτρη Σιάχου, Πίστης Κρυσταλλίδου.