Επικαιρότητα

Οι «Πρέσπες» διαλύουν το Ποτάμι, κλονίζουν το ΚΙΝΑΛ και δρομολογούν τη διαγραφή Παπαχριστόπουλου από τους ΑΝΕΛ

Στα όρια διάλυσης τα μικρά κόμματα εξαιτίας της πόλωσης στο πολιτικό σκηνικό για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σε περιδίνηση οδηγεί η Συμφωνία για το σκοπιανό το πολιτικό σύστημα. Οι Πρέσπες προκαλούν τρικυμία στο Ποτάμι, το ΚΙΝ.ΑΛ και τους ΑΝΕΛ. Η συγκυριακή πλειοψηφία με την οποία επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ να περάσει τη Συμφωνία από την Βουλή προκαλεί αναταράξεις και στην κοινωνία.

Τη Δευτέρα έρχεται στην Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών η Συμφωνία και τα «φύγε εσύ», «έλα εσύ» κλιμακώνονται αφού βουλευτές που συμμετέχουν δεν εκφράζουν την κεντρική γραμμή των κομμάτων με τα οποία εξελέγησαν.

Με δύο μένει ο Σταύρος;

Το «Ποτάμι» με τις ήξεις αφίξεις του Σταύρου Θεοδωράκη οδηγείται σε διάλυση. Άνοιξε ο δρόμος με την διαγραφή του Σπύρου Δανέλλη που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και είχε και φωτογραφικό ενσταντανέ εναγκαλισμού με τον Αλέξη Τσίπρα. Στην έξοδο φαίνεται ότι οδηγούνται ο Γιώργος Αμυράς και ο Γρηγόρης Ψαριανός εάν το «Ποτάμι» – δηλαδή ο Θεοδωράκης- αποφασίσει να ψηφίσει «ναι».

«Με το πολιτικό μαγειρείο που έχει στηθεί από τα Τσιπροτεχνεία με διάφορα Ρετάλια, Επιχειρηματίες, Υπηρεσίες και Αποκόμματα, δηλώνουμε ότι αυτή η “προοδευτική” ΣΥΡΙΖΟΣΥΜΜΑΧΙΑ περίεργων και ετερόκλητων τυπων μάς βρίσκει εντελώς απέναντι» έγραψαν οι δύο βουλευτές στο Facebook. «Και επειδή ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ταλαντεύεται και κάνει ασκήσεις Ισαποστακισμού, στάση απαράδεκτη αυτή την ώρα. Και επειδή ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ π α λ ι εμφανίζεται παραπλέον προς τους ΤσιπροΠολάκηδες μπορούμε να συνάγουμε ότι ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ δεν επιλέγει μια καθαρή στάση και διαλύεται.” Ξεκαθάρισαν ότι διατηρούν το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού τους και του επαναπροσδιορισμού της σχέσης τους με ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ.

Οι δυο είναι γνωστό από καιρό ότι διαφωνούν με τη Συμφωνία. Εάν ο πρόεδρος του Ποταμιού δεν επιλέξει την αποχή, δείχνουν αποφασισμένοι να ανεξαρτητοποιηθούν όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του newpost.gr. Στην τελική ευθεία για τις εκλογές θα στηρίξουν τη ΝΔ μαζί με άλλα κορυφαία στελέχη που ήδη έχει αποφασιστεί να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια της ΝΔ ή απλώς να συστρατευτούν.

Των εσωκομματικών αναταράξεων προηγήθηκαν τα πήγαινε – έλα του Σταύρου Θεοδωράκη που εκφράζονταν δια στόματος του Γιώργου Μαυρωτά, αντιπροέδρου του Ποταμιού και «προεδρικού». Ο βουλευτής άλλα έλεγε το πρωί, άλλα το μεσημέρι και άλλα το απόγευμα. Η τελευταία εκδοχή μετά την προειδοποίηση των Αμυρά και Ψαριανού είναι ότι ανάλογα με το πως θα εξελιχθεί η ψηφοφορία της Συμφωνίας μέσα στη Βουλή και εφόσον το Ποτάμι είναι ο ρυθμιστικός παράγοντας, θα αποφασιστεί η τελική στάση στην ψηφοφορία.

Ο Θεοχαρόπουλος κι ο Παπανδρέου

Η διαγραφή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου που αποφάσισε να ψηφίσει τη Συμφωνία, αλλάζει άρδην τα δεδομένα και στο ΚΙΝΑΛ, ειδικά μετά τις εκατέρωθεν βολές. Ο κ. Θεοχαρόπουλος, μάλιστα, μέσω διαρροών άφησε να εννοηθεί ότι η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά του προσέφερε ως αντάλλαγμα για να μην ψηφίσει τις Πρέσπες την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας.

Νέα δεδομένα δημιουργεί και η προθυμία του πρώην προέδρου και πρωθυπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου να ανταποκριθεί στην παρότρυνση του Αλέξη Τσίπρα να εκφράσει την άποψη του υπέρ της Συμφωνίας, δημοσίως. Το έκανε με συνέντευξη του στην Εφημερίδα των Συντακτών, παίρνοντας στην ουσία θέση απέναντι στο ΚΙΝ.ΑΛ και την Φώφη Γεννηματά που έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους. Υπενθυμίζεται ότι η αυτόνομη κομματική πορεία του Γ.Παπανδρέου δεν είχε καμία τύχη, έμεινε εκτός βουλής.

Η κυρία Γεννηματά του απηύθυνε πρόσκληση συστράτευσης παρά το φλερτ του πρώην πρωθυπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα του έδωσε τη δυνατότητα να επανεκλεγεί πρόεδρος της Διεθνούς Σοσιαλιστικής (η προυπόθεση είναι να ανήκει σε κοινοβουλευτικό κόμμα). Ο κ.Παπανδρέου συμφωνήθηκε να είναι υποψήφιος στο νομό Αχαίας (οι πρώην πρωθυπουργοί παίρνουν την πρώτη έδρα). Είναι αναμενόμενο επομένως, στην κρίσιμη στιγμή που η Συμφωνία προκαλεί τριγμούς στο ΚΙΝ.ΑΛ να γίνεται αντικείμενο ευρείας κριτικής και σχολιασμών καθώς σε αντίθεση με τον Κώστα Σημίτη τον οποίο επίσης κάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας να πάρει θέση, εμφανίστηκε ως «δεκανίκι» στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα, όπως τονίζουν κομματικά και άλλα στελέχη.

Ο Νίκος Παπανδρέου που κατεβαίνει με το ΚΙΝ.ΑΛ στην ευρωβουλή, ξεκαθάρισε στο newpost.gr ότι διαφωνεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών, στέλνοντας και εκείνος μήνυμα στον πρώην πρωθυπουργό. Είναι σαφές ότι η αντίθεση των δύο αδελφών δεν ανάγεται σε ενδοοικογενειακό πρόβλημα αλλά σε ευρύτερο πολιτικό πρόβλημα στους κόλπους του ΚΙΝ.ΑΛ.

Ο Καμμένος

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος προανήγγειλε στον Τάκη Χατζή στο «Σκάι» ότι θα διαγράψει και τον Θανάση Παπαχριστόπουλο μόλις ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ. Καμμένος με την Μαρία Κόλλια, τον Κώστα Κατσίκη, τον Αριστείδη Φωκά που προσχώρησε στους ΑΝΕΛ και τον Κώστα Ζουράρι που δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία, έχει τους πέντε βουλευτές που χρειάζονται για να διατηρήσει την Κ.Ο του και τα κοινοβουλευτικά προνόμια που απορρέουν (χρόνος ομιλίας πολιτικού αρχηγού, συμμετοχή σε επιτροπές, επιπλέον μετακλητούς υπαλλήλους κλπ).

Το κλίμα πάντως θα είναι έτσι κι αλλοιώς πολεμικό. Για τον Πάνο Καμμένο θα είναι Casus belli (αιτία πολέμου) εάν ο πρωθυπουργός δεν απομακρύνει από την κυβέρνηση στον ανασχηματισμό τα στελέχη που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ όπως δήλωσε στον «Σκάι».

Source:newpost
Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *