Επικαιρότητα

Οι ΗΠΑ θα προστατεύσουν τους Κούρδους στην Συρία, τονίζει ο Μπόλτον

Διαβεβαιώσεις πως οι ΗΠΑ θα προστατέψουν τους Κούρδους της Συρίας από τους Τούρκους έδωσε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου τονίζοντας πως οι στρατιώτες των Ηνωμένων Πολιτειών που υπηρετούν στην βορειοανατολική Συρία θα παραμείνουν στις θέσεις τους έως ότου διασφαλιστεί πως η Τουρκία ότι δεν θα χτυπήσει τους Κούρδους που βρίσκονται στην περιοχή.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Ισραήλ και ενόψει επίσκεψής του στην Τουρκία, ο κ. Μπόλτον επισήμανε πως οι κούρδοι αντάρτες δεν πρέπει να τεθούν σε κίνδυνο, παρά το γεγονός ότι ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν έχει προαναγγείλει στρατιωτική επέμβαση για την απομάκρυνσή τους από τα σύνορα.

«Πιστεύουμε πως οι Τούρκοι δεν πρέπει να αναλάβουν στρατιωτική δράση που θα δεν θα συντονίζεται πλήρως και δεν έχει συμφωνηθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, στο ελάχιστο προκειμένου να μην κινδυνεύσουν συριακές δυνάμεις της αντιπολίτευσης που έχουν πολεμήσει μαζί με εμάς», είπε ο κ. Μπόλτον, σύμφωνα με ανταπόκριση διεθνών πρακτορείων.

Πέραν του ότι αντίκειται στις επιθυμίες Ερντογάν η τοποθέτηση Μπόλτον φαίνεται πως αντανακλά και αλλαγή στην στρατηγική του Ντόναλντ Τραμπ για την Συρία.

Τον Δεκέμβριο ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά, μέσω Twitter, πως αποσύρει τους περίπου 2.000 αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται στην Συρία κι ότι το έργο αντιμετώπισης του αποδυναμωμένου Ισλαμικού Κράτους θα αναλάβει η Τουρκία.

Η Άγκυρα ωστόσο έχει καταστήσει σαφές πως πέραν του ISIS είναι αποφασισμένη να εκδιώξει τους κούρδους αντάρτες από τις παραμεθόριες ζώνες ανατολικά του ποταμού Ευφράτη. Η Ουάσιγκτον θεωρεί τους Κούρδους πολύτιμους συμμάχους στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών όμως η Τουρκία τους χαρακτηρίζει τρομοκρατικό παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Η στάση Τραμπ οδήγησε στην παραίτηση ανώτερων αμερικανών αξιωματούχων, πρωτίστως του υπουργού Άμυνας Τζέιμς Μάτις.

Ο κ. Μπόλτον από την πλευρά του διευκρίνισε σήμερα πως για την ώρα δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων, σημειώνοντας πως θα πρέπει σε εύλογο χρονικό διάστημα να πληρωθούν ορισμένες προϋποθέσεις.

Πέραν της προστασίας των Κούρδων δεύτερος όρος είναι η ήττα του ISIS και η απελευθέρωση των λιγοστών θυλάκων που διαθέτουν στην Συρία.

Source:reader
Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *