Επικαιρότητα

Οι φουρτούνες της Συμφωνίας των Πρεσπών “δείχνουν” κάλπες

Σε θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων μετατρέπεται η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών που αναμένεται να έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο στα τέλη Ιανουαρίου ή το αργότερο στις αρχές του Φεβρουαρίου. Το διαρκές «μπρα ντε φερ» μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης έχει μεταφέρει την πίεση στην πλευρά των μικρότερων κομμάτων και των ανεξάρτητων βουλευτών. Στο Μαξίμου και την Πειραιώς τα κομπιουτεράκια έχουν πάρει «φωτιά», καθώς συνεχώς αλλάζουν οι συσχετισμοί για τον εάν η κυβέρνηση θα μπορέσει τελικά να βρει τις 151 ψήφους που απαιτούνται. 

Από την άλλη πλευρά, η ΝΔ κατάφερε να εντάξει στην κοινοβουλευτική της ομάδα τον ανεξάρτητο βουλευτή Χάρη Θεοχάρη που αρχικά ήταν υπέρ της συμφωνίας και τώρα συντάχθηκε με την αρνητική θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλάζοντας τις ισορροπίες. Το Μαξίμου μπορεί να κέρδισε την θετική ψήφο του Γιάννη Σαρίδη από την Ένωση Κεντρώων για την ψήφιση του προϋπολογισμού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο βορειοελλαδίτης βουλευτής θα στηρίξει την λύση για το Μακεδονικό.

Οι αντιδράσεις που υπάρχουν κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις. Άλλωστε και η πρόσφατη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ έδειξε ότι τα εθνικά ζητήματα είναι το δεύτερο θέμα που απασχολεί τους πολίτες σε ποσοστό σε ποσοστό 20% ενώ η οικονομία είναι πρώτο που τους απασχολεί συγκεντρώνοντας 46%. Αντιθέτως η παιδεία (11%,) η ασφάλεια (6%) και η υγεία (6%) τομείς στους οποίους ποντάρει – εκτός από το Σκοπιανό – στρατηγικά η ΝΔ  συγκεντρώνουν χαμηλά ποσοστά.

Όλα πάντων τα σενάρια κατατείνουν στο γεγονός πως είτε περάσει είτε όχι η Συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή οι κάλπες θα είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση.

Εθνικές εκλογές τον Μάιο

Είναι το σενάριο που συγκεντρώνει αυτή την στιγμή τις περισσότερες πιθανότητες, καθώς στην περίπτωση που έρθει προς κύρωση η συμφωνία τον Φεβρουάριο και με δεδομένη την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση τότε ακόμα και αν βρεθούν οι 151 πολύ δύσκολα ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορέσει να αντέξει. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κυβέρνηση μειοψηφίας και θα έχει μπροστά του δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Οι πολλαπλές κάλπες του Μαΐου δείχνουν να βολεύουν τους σχεδιασμούς του Μαξίμου καθώς θα θολώσει το πολιτικό στίγμα με τρεις εκλογικές αναμετρήσεις ταυτόχρονα.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάει πέρα από τον Μάιο είτε καταφέρει να κυρώσει την συμφωνία, είτε όχι καθώς δεν θα έχει την δεδηλωμένη, από την στιγμή που Πάνος Καμμένος κάνει πράξη τα όσα έχει υποστηρίξει.

Εθνικές εκλογές τον Μάρτιο

Το Μαξίμου μπορεί να το διαψεύδει επισήμως αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει ως σενάριο στο τραπέζι. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι το ενδεχόμενο των εκλογών τον πρώτο μήνα της Άνοιξης ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί από τον επικοινωνιακό επιτελείο ως μοχλός πίεσης απέναντι στους βουλευτές που μέχρι τώρα αμφιταλαντεύονται.

Από την άλλη όμως υπάρχει και η περίπτωση να μην βρεθούν οι 151 βουλευτές που θα στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών τότε πιθανότατα ο Αλέξης Τσίπρας να αναγκαστεί να προσφύγει στην λαϊκή ετυμηγορία πετώντας την «καυτή πατάτα» του Μακεδονικού στην επόμενη κυβέρνηση.

Στην Πειραιώς θεωρούν ότι το συγκεκριμένο σενάριο έχει πολλές πιθανότητες και είναι κάτι που ζητά διαρκώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς σε αυτή την περίπτωση όπως τονίζει, θα φύγει η κυβέρνηση και παράλληλα θα μπλοκαριστεί μία συμφωνία που είναι εθνικά επιζήμια.

Εθνικές εκλογές τον Οκτώβρη

Το συγκεκριμένο σενάριο συγκεντρώνει πλέον ελάχιστες πιθανότητες και ήδη πολλά κυβερνητικά στελέχη αποφεύγουν να μιλούν για εξάντληση της τετραετίας. Ο Οκτώβρης μοιάζει να είναι πολύ μακρινός, αν και στο Μαξίμου θα ήθελαν να προκηρύξουν τις εκλογές μετά τον Μάιο προκειμένου οι ευρωεκλογές να μετατραπούν σε ψήφο διαμαρτυρίας.

 

Source:thetoc
Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *