Επικαιρότητα

Ο λογαριασμός: Τι θα πληρώσουμε το 2019 – Όλοι οι φόροι

Το 2019 δεν θα φέρει φορολογικές ελαφρύνσεις παρά μόνο μια μικρή ελάφρυνση στον ΕΝΦΙΑ –της τάξεως των 20-70 ευρώ ανά ιδιοκτήτη- για όσους έχουν ατομική περιουσία έως και 200.000 ευρώ.

Οι συντελεστές φορολόγησης για φυσικά και νομικά πρόσωπα δεν θα μειωθούν, οι αυτοαπασχολούμενοι με μικρά κέρδη έως 9000 ευρώ θα δουν αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές λόγω αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, οι αυτοαπασχολούμενοι με μικρά κέρδη θα έχουν κάποια ελάφρυνση λόγω της μείωσης του συντελεστή από το 20% στο 13,33% ενώ οι έμμεσοι φόροι θα παραμείνουν στο ύψος τους. Όσο για τον συνολικό λογαριασμό; Το 2019 φέρνει 51,24 δις. ευρώ αποκλειστικά από φόρους –αυτή είναι η πρόβλεψη που έχει αναγραφεί στον προϋπολογισμό- ποσό που είναι αντίστοιχο με αυτό του 2018.

Ο προϋπολογισμός του 2019 χαρακτηρίστηκε επεκτατικός λόγω της ενεργοποίησης θετικών μέτρων 920 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, αυτό το ποσό διοχετεύεται για τη χρηματοδότηση επιδομάτων και μόνο τα 265 εκατ. ευρώ αφορούν στη μείωση φόρων και συγκεκριμένα του ΕΝΦΙΑ (σ.σ τα υπόλοιπα αφορούν στη μείωση εισφορών των αυτοαπασχολούμενων η οποία όμως εν μέρει θα αντισταθμιστεί από την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών, στο επίδομα στέγασης, στην επιδότηση για τις προσλήψεις νέων κάτω των 25 ετών κλπ).

Ο λογαριασμός των 51,24 δις. ευρώ αναλύεται ως εξής:

1.      27,578 δις. ευρώ θα πρέπει να προέλθουν από τους φόρους επί των αγαθών και των υπηρεσιών με τα 17,22 δις. ευρώ να έχουν ως πηγή τον ΦΠΑ και τα 7,387 δις. ευρώ τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Η απόδοση των φορολογικών μέτρων που επιβλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στο σκέλος της έμμεσης φορολογίας ήταν μεγαλύτερη από ότι αναμενόταν (σ.σ είναι η γνωστή υποτίμηση της απόδοσης των μέτρων από την πλευρά των δανειστών για την οποία μιλά συχνά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος) με αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει γίνει πλέον πρωταθλήτρια Ευρώπης στην έμμεση φορολογία.

2.      Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων προβλέπεται να φτάσει στα 10,869 δις. ευρώ και να διατηρηθεί περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2018. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή σε φορολογικούς συντελεστές.

3.      Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων, θα πρέπει να αποφέρει το 2019 περίπου 4,424 δις. ευρώ ποσό μεγαλύτερο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2018. Για μειώσεις συντελεστών ακούν οι επιχειρήσεις αλλά μειώσεις επιβαρύνσεων δεν θα δουν το 2019 καθώς οι αλλαγές των συντελεστών στην πράξη θα αποτυπωθούν στις φορολογικές δηλώσεις του 2020.

4.      Ο φόρος επί του κεφαλαίου, θα αποδώσει γύρω στα 2,6 δις. ευρώ. Ο ΕΝΦΙΑ –αν δεν υπάρξει αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες με τις οποίες θα υπολογιστεί το 2019- θα είναι μειωμένος κατά περίπου 260 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2018.

Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αυτοαπασχολούμενοι και το 2019 θα χρειαστεί να καταβάλλουν πάνω από το 50% του εισοδήματός τους σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές ενώ για μια καλά αμειβόμενη θέση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, το συνολικό εργοδοτικό κόστος θα είναι πολύ υψηλό. Για καθαρές αποδοχές άνω των 1500 ευρώ, ο εργοδότης είναι συχνά υποχρεωμένος να πληρώνει τα διπλά.

Στην έμμεση φορολογία, η Ελλάδα θα εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως η χώρα με τον 4ο υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ στην Ευρώπη (και έναν από τους υψηλότερους στον κόσμο) αλλά και την βαρύτερα φορολογούμενη βενζίνη διεθνώς.

Source:thetoc
Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *