Επικαιρότητα

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τα πρόσωπα κλειδιά του ανασχηματισμού, η νέα γενιά και τα ανοίγματα στην κεντροαριστερά

Τα υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας και Οικονομικών καθοριστικά για το νέο κυβερνητικό σχήμα που θα συγκροτηθεί μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναδεικνύεται ως το κορυφαίο πρόσωπο του ανασχηματισμού που θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο εάν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραμείνει υπουργός Οικονομικών, με τις αποφάσεις ουσιαστικά να εναπόκειται στον ίδιο, καθώς όπως όλα δείχνουν θα μετακινηθεί μόνο εάν ο ίδιος το θελήσει.

Σε μια τέτοια περίπτωση δεν αποκλείεται να αναλάβει την εξωτερική πολιτική της χώρας, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας θα παραμείνει υπουργός Εξωτερικών έως και την ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Βεβαίως έχουν ανεβεί και οι πόντοι του Γιώργου Κατρούγκαλου ως αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, είναι δε χαρακτηριστικό ότι ενώ αρχικά συζητούνταν να τοποθετηθεί στην ευρωλίστα ο πρωθυπουργός του ζήτησε να παραμείνει στην εσωτερική πολιτική σκηνή.

Τυχόν μετακίνηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ανοίγει το δρόμο για μεγάλες αλλαγές στο υπουργικό σχήμα, καθώς θα αποχωρήσει ο Πάνος Καμμένος από το υπουργείο Άμυνας και –ενδεχομένως- η Έλενα Κουντουρά από το υπουργείο Τουρισμού, η Κατερίνα Νοτοπούλου από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης καθώς θα είναι υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αλλά και οι υφυπουργοί που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ.

Με τον ανασχηματισμό, άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να σηματοδοτήσει άνοιγμα προς το χώρο της κεντροαριστεράς και της προοδευτικής συνεργασίας, αλλά και προς το χώρο της μετριοπαθούς δεξιάς, άνοιγμα που θα είναι ασφαλώς μεγαλύτερο εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ δείξει δημοσκοπική ανάκαμψη.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός θεωρείται απολύτως βέβαιον ότι θα προωθήσει στην κυβέρνηση νέα πρόσωπα, αλλά και μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας από περιοχές που καθίστανται κρίσιμες ενόψει της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Source:news247
Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *