Επικαιρότητα

Ο διεθνής Τύπος για τη νίκη της ΝΔ: Οι πολίτες δεν συγχωρούν τoν Tσίπρα – Μεταρρυθμιστής ο Μητσοτάκης

Οι αντιδράσεις των ξένων δημοσιογράφων για τον θρίαμβο της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 7ης Ιουλίου

Με ξεκάθαρα θετικό τρόπο φαίνεται πως υποδέχθηκε τη μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη ο διεθνής τύπος, υπογραμμίζοντας ωστόσο την ευθύνη που έχει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη μέρα της χώρας.

Ζητήματα που αφορούν την μείωση της φορολογίας, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις βρίσκονται στο κάδρο των ξένων δημοσιογράφων σχετικά με τους στόχους της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Bloomberg: Σαρωτική νίκη για τον Μητσοτάκη

«Ο κεντροδεξιός ηγέτης του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ορκίζεται τη Δευτέρα πρωθυπουργός της Ελλάδας, μετά την εκλογική του νίκη και την εντολή για την αντιμετώπιση των χρόνιων δεινών του έθνους μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση», γράφει το πρακτορείο Bloomberg.

«Η Νέα Δημοκρατία απέσπασε το 39,7% των ψήφων, σε σύγκριση με το 31,6% για το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ του απερχόμενου πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν σε γενικές γραμμές τις προεκλογικές δημοσκοπήσεις, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα πήγε και τόσο άσχημα, όπως έδειχναν μερικές προβλέψεις. Η Νέα Δημοκρατία θα έχει μια σαφή κοινοβουλευτική πλειοψηφία όπως αναμενόταν, με περίπου 158 έδρες σε σύνολο 300 βουλευτών», αναφέρει το Bloomberg.

Και καταλήγει: «Ο Μητσοτάκης πρέπει να εξασφαλίσει ότι η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει τις επενδύσεις που χρειάζεται απεγνωσμένα και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, καθώς η χώρα βγαίνει από την κρίση που έπληξε το βιοτικό επίπεδο των πολιτών».

SZ: Η νίκη της ΝΔ δείχνει ότι οι Έλληνες επιθυμούν την κανονικότητα

Η γερμανική εφημερίδα τονίζει ότι «η Ελλάδα επιθυμεί την ομαλότητα. Ο νέος πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν πρέπει μόνο να μειώσει τους φόρους, αλλά και να τερματίσει την πολιτική πόλωση που έχει δηλητηριάσει το κλίμα στην Ελλάδα».

Και συνεχίζει: «Οι Έλληνες θέλουν να αφήσουν πίσω τους την κρίση. Η τελευταία κυβέρνηση με αυτοδυναμία στην Ελλάδα υπήρξε πριν από την έναρξη της βαθιάς χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ο σοσιαλιστής Γιώργος Παπανδρέου κέρδισε τις εκλογές τον Οκτώβριο του 2009 με την υπόσχεση ότι υπάρχουν χρήματα. Λίγο αργότερα, παραδέχτηκε ότι η χώρα του βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας. Τώρα, δέκα χρόνια αργότερα, ένα άλλο κόμμα κερδίζει την αυτοδυναμία στην Ελλάδα, αυτή τη φορά οι Συντηρητικοί. Το γεγονός ότι πέτυχαν μια τόσο σαφή νίκη δείχνει ότι πολλοί άνθρωποι επιθυμούν την κανονικότητα».

«Ο νέος πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει μεγάλη ευθύνη. Αν θέλει να κάνει κάτι καλό για τη χώρα, δεν πρέπει μόνο να μειώσει τους φόρους, αλλά και να τερματίσει την πολιτική πόλωση που έχει δηλητηριάσει το κλίμα στην Ελλάδα», καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.

France24: Οι πολίτες δεν συγχωρούν τoν Tσίπρα – Μεταρρυθμιστής ο Μητσοτάκης

«Ο νυν πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, χάνει την εξουσία», γράφει στην ιστοσελίδα του το γαλλικό δίκτυο France 24, και συνεχίζει: «Ο νεαρός ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστεράς είχε δημιουργήσει την ελπίδα, τον Ιανουάριο του 2015 σε ένα έθνος που βρισκόταν στο χείλος της πτώχευσης».

«Αλλά ύστερα από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης του νεότερου Έλληνα πρωθυπουργού των τελευταίων 150 ετών, οι ψηφοφόροι δεν θα τον συγχωρήσουν, ούτε για τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του ούτε για τους υψηλούς φόρους που επιβλήθηκαν στους Έλληνες από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αποτραπεί το ‘Grexit’», προσθέτει.

«Οι Έλληνες θα δώσουν την τελική νίκη στο συντηρητικό κόμμα της ΝΔ με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη», σχολιάζει το δημοσίευμα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θεωρείται μεταρρυθμιστής, βρίσκεται κοντά στους επιχειρηματίες και υποσχέθηκε να «τονώσει την οικονομία» αλλά και «να αφήσει την κρίση πίσω», γράφει το γαλλικό δίκτυο.

AFP: Επιστρέφουν τα παραδοσιακά κόμματα στην Ελλάδα έπειτα από τέσσερα χρόνια

Το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει πως σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης, 51 ετών, κερδίζει τις εκλογές με 40% των ψήφων έναντι του κύριου αντιπάλου του, ο οποίος δεν παίρνει παρά το 28,5% των ψήφων, σηματοδοτώντας την επιστροφή των παραδοσιακών κομμάτων στην Ελλάδα έπειτα από τέσσερα χρόνια στην εξουσία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επικρίθηκε επειδή ‘πρόδωσε’ τους ψηφοφόρους του με τη συνέχιση της λιτότητας».

FT: Νίκη για την ελληνική κεντροδεξιά στις πρόωρες εκλογές

«Το παραδοσιακό κόμμα της κεντροδεξιάς στην Ελλάδα φαίνεται να αποκτά ξανά την εξουσία με έναν διαφαινόμενο θρίαμβο στις εκλογές, δημιουργώντας ελπίδα για επιστροφή στην ανάπτυξη και σταθερότητα σε μια χώρα που χτυπήθηκε από χρόνια ύφεση και τρία διεθνή προγράμματα διάσωσης», αναφέρει το δημοσίευμα της Financial Times.

«Ο κ. Μητσοτάκης, απόφοιτος της Σχολής McKinsey και γιός πρώην πρωθυπουργού, δήλωσε ότι θα επικεντρωθεί στη μείωση της φορολογίας, της γραφειοκρατίας και τη προσέλκυση ξένων επενδύσεων με σκοπό την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη μείωση της μετανάστευσης του εγχώριου εργατικού δυναμικού», συνεχίζει.

Και τονίζει ότι «το αποτέλεσμα είναι ένα βαρύ πλήγμα για τον κ. Τσίπρα, ο οποίος υιοθέτησε ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας».

«Ο κ. Τσίπρας ρίσκαρε μετά την ήττα του στις Ευρωεκλογές και ανακοίνωσε την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Ωστόσο, οι ψηφοφόροι απέρριψαν τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού ότι μια συντηρητική κυβέρνηση θα μειώσει τους μισθούς και τα κοινωνικά οφέλη και ότι θα πουλούσε κρατικά περιουσιακά στοιχεία σε χαμηλές τιμές σε ξένους επενδυτές», διευκρινίζει επίσης η FT στο δημοσίευμά της.

La Repubblica: Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και κλείνει την εποχή του Αλέξη Τσίπρα

«Το ποσοστό της κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να εγγυηθεί στο κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκράτησε τις ζημιές και ανέκτησε πέντε μονάδες σε σχέση με τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, όμως απέχει πολύ από τους συντηρητικούς, καθώς το ποσοστό του, σύμφωνα με το έξιτ πολ, θα είναι μεταξύ 26,5% και 30,5%», αναφέρει η ιταλική εφημερίδα.

Σύμφωνα με τον ιταλό ανταποκριτή, η Νέα Δημοκρατία επωφελήθηκε, όχι μόνο από την πόλωση που της έφερε πολλές ψήφους της Χρυσής Αυγής, αλλά και από την υψηλή συμμετοχή που κυμαίνεται γύρω στο 63% έως 65%, πολύ πάνω από τις προσδοκίες.

Ο ανταποκριτής της La Repubblica επισημαίνει επίσης πως «η Χρυσή Αυγή βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, καθώς μείωσε στο μισό το ποσοστό της σε σχέση με το 2015, ενώ το ΚΙΝΑΛ κρατιέται γύρω στο 7%».

«Η ευρεία νίκη και η κατάκτηση της απόλυτης πλειοψηφίας επιτρέπουν τώρα στον Μητσοτάκη να σχηματίσει μια νέα μονοκομματική κυβέρνηση, την πρώτη έπειτα από τη σοσιαλιστική του Γιώργου Παπανδρέου από το 2009 μέχρι το 2011. Η ευρύτατη εντολή που έλαβε από τις κάλπες εγγυάται πως θα έχει τα χέρια του ελεύθερα στην επιλογή των υπουργών χωρίς να χρειαστεί να υποκύψει υπερβολικά στις υπαγορεύσεις των ρευμάτων του κόμματος.

«Ο Τσίπρας μπορεί να αναλάβει κάποια θέση στην Ευρώπη. Ακόμη και οι πρώην εχθροί, όπως ο γερμανός πρώην υπουργός Οικονομίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του έχουν αναγνωρίσει την θαρραλέα πολιτική επιλογή της συμφωνίας» των Πρεσπών για το όνομα της ΠΓΔΜ. Μια συμφωνία που απορρίφθηκε από το 70% των συμπολιτών του και η οποία του κόστισε πανάκριβα στις κάλπες», καταλήγει ο ανταποκριτής της La Repubblica.

El Pais: Η συντηρητική Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη αποσπά την απόλυτη πλειοψηφία

«Ο τελικός αριθμός των εδρών της ΝΔ θα εξαρτηθεί όμως από την ενδεχόμενη είσοδο στο κοινοβούλιο των μικρών κομμάτων, εκείνων που υπερβαίνουν το όριο του 3% που απαιτείται για την εκπροσώπησή τους, όπως η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή και η Ελληνική Λύση, ένα υπερεθνικιστικό και φιλορωσικό κόμμα που έκανε την έκπληξη στον ευρωπαϊκό Μάιο, αποκτώντας έναν ευρωβουλευτή», εκτιμά η El Pais.

FAZ: Σημαντική ήττα για τον Αλέξη Τσίπρα

«Το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κερδίζει –σύμφωνα με τις προβλέψεις -τις γενικές εκλογές στην Ελλάδα. Έρχεται πρώτο με 40% ενώ το απερχόμενο κυβερνών αριστερό κόμμα υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κέρδισε μόνο το 28,5%», γράφει η γερμανική FAZ.

«Αν η πρόγνωση επιβεβαιωθεί επισήμως, η ΝΔ και ο ηγέτης της, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποκτούν την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και δεν θα εξαρτιόνται από κάποιον κυβερνητικό εταίρο», γράφει η FAZ και προσθέτει:

«Οι παρατηρητές αποδίδουν την ήττα του αριστερού πρωθυπουργού Τσίπρα και του κόμματός του στα σκληρά μέτρα λιτότητας των τελευταίων χρόνων, τα οποία έπληξαν κυρίως τη μεσαία τάξη. Ένα μεγάλο μέρος της μεσαίας τάξης, που παραδοσιακά καθορίζει το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, γύρισε την πλάτη του στον ΣΥΡΙΖΑ και ψήφισε τους Συντηρητικούς».

Guardian: Οι Ελληνες Συντηρητικοί προς μία μεγάλη νίκη

«Οι Ελληνες Συντηρητικοί οδεύουν προς μία μεγάλη νίκη», γράφει ο βρετανικός Guardian, τονίζοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία νίκησε τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ και κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία, σύμφωνα με τα exit poll».

«Οι συντηρητικοί της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα βρίσκονται σε καλό δρόμο για να επανέλθουν στην εξουσία, καθώς οι δημοσκοπήσεις έξω από τις κάλπες δίνουν στη συντηρητική Νέα Δημοκρατία 38-42% των ψήφων, γεγονός που υποδηλώνει και απόλυτη πλειοψηφία στο ελληνικό κοινοβούλιο», γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Handelsblatt: Αλλαγή εξουσίας στην Ακρόπολη

Για «αλλαγή εξουσίας στην Ακρόπολη» κάνει λόγο η γερμανική Handelsblatt τονίζοντας ότι «ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός στην Ελλάδα. Οι πρώτες προβλέψεις στις βουλευτικές εκλογές δίνουν μια σαφή νίκη της συντηρητικής-φιλελεύθερης Νέας Δημοκρατίας».

Der Spiegel: Καθαρή νίκη της ΝΔ

«Στις γενικές εκλογές στην Ελλάδα, έχουμε αλλαγή της κυβέρνησης», γράφει το Der Spiegel, τονίζοντας ότι, «σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις, το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι πολύ πιο μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα».

«Οι δημοσκοπήσεις έξω από τις κάλπες δείχνουν ότι η ΝΔ επιτυγχάνει μια καθαρή νίκη. Η ΝΔ με ηγέτη του κόμματός τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποσπά το 38-42% των ψήφων και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 26,5 έως 30,5%», συνεχίζει το γερμανικό περιοδικό.

Rheinische Post: Νίκη για τους Συντηρητικούς του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, οι συντηρητικοί του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι οι νικητές», γράφει η γερμανική RP.

«Aρκετοί τηλεοπτικοί σταθμοί ανέφεραν μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων ότι το κόμμα της αντιπολίτευσης Νέα Δημοκρατία έφτασε περίπου στο 40% των ψήφων. Το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, έφτασε μόλις το 28,5%».

Source:newpost
Μετάβαση στο περιεχόμενο