Στον αέρα είναι το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως επιμένει σε μια αντιπαράθεση τετ-α-τετ του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ η ΝΔ επιμένει στην πάγια θέση της ότι θα συμμετάσχει σε ντιμπέιτ μόνο με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, όπως παγίως γίνεται.
Ο ΣΥΡΙΖΑ «πατά» πάνω στο προηγούμενο του 2015, όταν Τσίπρας και Μεϊμαράκης συμμετείχαν μεν στο ντιμπέιτ με όλους τους αρχηγούς, αλλά αναμετρήθηκαν και σε μια χωριστή συνάντηση στον τηλεοπτικό αέρα της ΕΡΤ λίγες μέρες μετά.
Η σύγκρουση θέσεων προκύπτει μετά τη χθεσινή ατελέσφορη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής, στην οποία εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την αρχική τους τοποθέτηση, επέμειναν στο να γίνει ντιμπέιτ Τσίπρα-Μητσοτάκη, χωρίς όμως να διευκρινίζουν, αν θα συμμετάσχουν στο κανονικό ντιμπέιτ με όλους, όπως τους πίεσαν οι εκπρόσωποι της ΝΔ να δεσμευτούν. «H ΝΔ ζητά να πραγματοποιηθεί ντιμπέιτ όλων των πολιτικών αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων του συνταγματικού τόξου, όπως αυτό που διεξάγεται πάντα πριν από τις εθνικές εκλογές.
Και απ’ αυτού η ΝΔ αναμένει μια απάντηση από το ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ντιμπέιτ ανάμεσα στους κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη δεν πρόκειται να γίνει», διαμηνύουν πηγές της οδού Πειραιώς, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του κόμματος. Υπό αυτό το πρίσμα, το αν και πότε θα γίνει ντιμπέιτ παραπέμπεται σε επόμενη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής.
Φαίνεται, πάντως, ότι πρόθεση όλων είναι να συμμετάσχουν μόνο οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων που συμμετέχουν στην τρέχουσα σύνθεση της Βουλής, ήτοι οι κ.κ. Τσίπρας, Μητσοτάκης, Γεννηματά, Κουτσούμπας και Λεβέντης, ενώ θα εξαιρεθούν ο Νίκος Μιχαλολιάκος της Χρυσής Αυγής και οι Σταύρος Θεοδωράκης και Πάνος Καμμένος, των οποίων τα κόμματα δεν συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές.
Εκτός ντιμπέιτ θα μείνει, κατά τα φαινόμενα, και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, καθώς, αφενός δεν είναι κοινοβουλευτικό κόμμα, αφετέρου η νέα Ευρωβουλή ξεκινά τις εργασίες της με τη νέα σύνθεση από την 1η Ιουλίου, όταν και, θεωρητικά, το ντιμπέιτ θα πρέπει ήδη να έχει λάβει χώρα.
Σημειωτέον, στο ντιμπέιτ του 2015 είχε συμμετάσχει τότε και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης της Λαίκής Ενότητας, καθώς το κόμμα του είχε προλάβει να συγκροτησει ΚΟ πριν τις εκλογές, ενώ είχε λάβει και την Τρίτη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης, όταν την παρέδωσε ο κ. Τσίπρας, τον Σεπτέμβριο του 2015.
«Ναι» σε ντιμπέιτ με όλους τους αρχηγούς, αλλά να γίνει οπωσδήποτε και ένα μόνο με Μητσοτάκη – Τσίπρα, λένε πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.
Κύκλοι της Κουμουνδούρου επικαλούνται δηλώσεις της εκπροσώπου του κόμματος Έφης Αχτσιόγλου:
Συγκεκριμένα: αναφέρουν: Αναφορικά με φήμες που θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει απαντήσει καθαρά για τη διεξαγωγή debate με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών, υπενθυμίζουμε τις απαντήσεις σε συνεντεύξεις της Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και Υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, τις τελευταίες ημέρες:
Συνέντευξη Έφης Αχτσιόγλου στο ραδιόφωνο “NEWS24/7” την Πέμπτη 13/06/2019
Ερ. – Θα δεχτείτε debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς;
Απ.: Εμείς είμαστε ανοιχτοί για οποιοδήποτε debate, προφανώς και θα προχωρήσουμε στο debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό, αλλά επιμένουμε ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα debate μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών οι οποίοι διεκδικούν την πρωθυπουργία της χώρας, να ξεκαθαριστούν προγραμματικά ζητήματα και να φανεί το πόσο διαφορετικά είναι τα δύο πολιτικά σχέδια, το διλημματικό δηλαδή ζήτημα προκειμένου να λάβει και ο λαός τις καθαρές του αποφάσεις. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κρύβεται κάποιος, εκτός εάν έχει κάποιο σχέδιο το οποίο δεν θέλει να μαρτυρήσει με ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό.
Συνέντευξη Έφης Αχτσιόγλου στο ΑΠΕ την Κυριακή 09/06/2019
Ερ.: Η Νέα Δημοκρατία δηλώνει απρόθυμη σε debate των δύο βασικών αντιπάλων, φοβούμενη ότι η συζήτηση θα παρεκτραπεί. Αντιτείνει δε, αντιπαράθεση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Θα προσέλθει σε αυτήν ο κ. Τσίπρας;
Απ.: Η θέση ότι ένα debate ανάμεσα στους δύο υποψήφιους πρωθυπουργούς αποτελεί επιλογή πόλωσης είναι κατά τη γνώμη μου μία αστεία δικαιολογία που μετέρχεται η ΝΔ για να αποφύγει την προγραμματική αντιπαράθεση. Όταν μάλιστα μία τέτοια συζήτηση χαρακτηρίζεται ως “rodeo”, τότε επιβεβαιώνεται ότι η ΝΔ όχι μόνο αποφεύγει αλλά μάλλον φοβάται την προγραμματική αντιπαράθεση. Αν τα παραπάνω δεν ισχύουν, δεν έχει κανένα λόγο ο κ. Μητσοτάκης να μην θέλει τη σύγκριση των προγραμμάτων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και την προγραμματική αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό. Όσον αφορά στο debate με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών προφανώς ο πρωθυπουργός θα προσέλθει και πιστεύω ότι η συζήτηση σε αυτό θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και ενδιαφέρουσα. Δεν νομίζω όμως ότι ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να κρυφτεί πίσω από αυτή την καθιερωμένη και καθόλα χρήσιμη διαδικασία, για να αποφύγει το debate με τον πρωθυπουργό.