Επικαιρότητα

ΝΔ: Να κατατεθεί το πλήρες Σύνταγμα των Σκοπίων στη Βουλή

Στην κατάθεση στη Βουλή του ενιαίου και κωδικοποιημένου Συντάγματος των Σκοπίων μετά τις τροποποιήσεις επιμένει η ΝΔ, επισημαίνοντας ότι δεν έχουν δοθεί τα απαραίτητα έγγραφα κι ότι η Βουλή καλείται να αποφασίσει εν κενώ.

Ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου και στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, υπογράμμισε ότι η γειτονική χώρα έκανε μια αναθεώρηση υπό αίρεση, γεγονός που σημαίνει ότι οι τροποποιήσεις που έγιναν δεν πρόκειται να ισχύσουν πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας στην ελληνική Βουλή.

Σημείωσε δε, με νόημα πως «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η αναγκαία τεκμηρίωση για να ξέρει ο κάθε βουλευτής το τι ψηφίζει. Πρακτικά ψηφίζει μια λευκή επιταγή».

Έκανε λόγο για «διπλωματία του Διαδικτύου», χαρακτηρίζοντας «πρωτοφανή» την κατάσταση κατάθεσης από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, εγγράφων από το site της γειτονικής χώρας.  «Καλούμαστε να ψηφίσουμε επί μη υπαρκτού Συντάγματος», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης και υπογράμμισε πως θα πρέπει να υπάρξει απάντηση στη ρηματική διακοίνωση, η οποία περιέχει πολλά αντιφατικά σημεία.

Όπως είπε, είναι διπλωματικό κείμενο που παράγει αποτελέσματα και αναγράφει τη γειτονική χώρα ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Έκανε ακόμη λόγο, για θολά σημεία της Συμφωνίας των Πρεσπών που δημιουργεί περισσότερα προβλήματα, επισημαίνοντας ότι υπάρχει μεν μια οριζόντια διάταξη, που αναφέρει ότι όπου στο Σύνταγμα (της ΠΓΔΜ) υπάρχει η λέξη «Μακεδονία» εννοείται «Βόρεια Μακεδονία», αυτό ωστόσο, δεν αλλάζει στις επόμενες διατάξεις όπου στα περισσότερα κεφάλαια γίνεται αναφορά σε «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Σε ότι αφορά στη δήλωση Νίμιτς, οτι όλα έγιναν βάσει των συμφωνηθέντων, την οποία επικαλέστηκε νωρίτερα στην Ολομέλεια και ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο κ. Γεραπετρίτης  είπε ότι δεν έχει καμία αξία.

«Υπάρχει μία συνθήκη που ερμηνεύεται μόνο με βάση την συνθήκη της Βιέννης για τις διεθνείς συνθήκες. Κανείς εξωτερικός παράγοντας δεν μπορεί να αποδώσει νομιμότητα σε μια συνθήκη. Μόνο τα ίδια τα μέρη μπορούν να το κάνουν όπως έγινε τώρα με τη ρηματική διακοίνωση. Δεν είναι μία συμβατική δήλωση η δήλωση Νίμιτς. Πολιτικά έχει σημασία, αλλά ερμηνευτικά αν έφτανε στο Δικαστήριο της Χάγης δεν θα είχε καμία σημασία», είπε.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, κάνει λόγο για «εθνικές γραμμές της χώρας έχουν παραβιαστεί» και καλεί τους Έλληνες βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

«Κατηγορώ ότι ο κ. Τσίπρας είπε ναι εκεί που έξι πρωθυπουργοί -Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Ανδρέας Παπανδρέου, Κώστας Σημίτης, Κώστας Καραμανλής, Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς- είπαν όχιστην αναγνώριση δήθεν μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας», επαναλαμβάνει ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Source:cnn
Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *