Με μπαράζ παραβιάσεων απαντά η Άγκυρα σε Αθήνα και Βρυξέλλες – EE: Παράνομες οι ενέργειες της Τουρκίας

Πέντε παραβάσεις και 41 παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο

Μπορεί ελληνική αντιπροσωπεία να μετέβη στην Τουρκία, προκειμένου να συνεχίσει τις συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, και η Ευρωπαϊκή Ένωση να απειλεί με «πάγωμα» των συζητήσεων για την τελωνειακή ένωση, η Άγκυρα δεν πτοείται, συνεχίζει ακάθεκτη τις προκλήσεις στο Αιγαίο. 

Σήμερα τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν πέντε παραβάσεις και 41 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

Οι παραβιάσεις έγινα σήμερα στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο με τα ελληνικά μαχητικά να τα αναγνωρίζουν και να τα αναχαιτίζουν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δύο από τα τουρκικά αεροσκάφη,σε σύνολο έξι F-16, τα οποία πετούσαν σε τρεις σχηματισμούς ήταν οπλισμένα, ενώ τα συνόδευαν και δυο κατασκοπευτικά αεροσκάφη CN-235. Δεν υπήρξε καμία εμπλοκή.

Προκλητικός Ακιντζί: Δεν θα αποτρέψετε τίποτα με εντάλματα για τις γεωτρήσεις

Την ίδια ώρα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί προειδοποιεί ότι Τουρκία και Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να μείνουν εκτός σχεδιασμών στην Αν. Μεσόγειο.

Επίσης, για τα εντάλματα σύλληψης εναντίον του προσωπικού του Φατίχ, σημείωσε ότι δεν είναι εφικτό να αποτρέψεις ή να φτάσεις κάπου ενεργώντας εκφοβιστικά, απειλώντας με συλλήψεις.

EE: Παράνομες οι ενέργειες της Τουρκίας – «Παγώνουν» οι συζητήσεις για την τελωνειακή ένωση

Η πρώτη επίσημη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, αναμένεται αύριο και από τις διαρροές εικάζεται ότι θα είναι αμείλικτη.

Οι 28 χώρες μέλη της  Ευρωπαϊκής Ένωσης,«Σοβαρές ανησυχίες για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» πρόκειται να εκφράσουν, ενώ θα δεσμεύονται να «απαντήσουν καταλλήλως και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο». Αυτό επισημαίνεται στο προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος, που θα εκδοθεί αύριο από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (Υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων), σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που ενημέρωσαν τον Τύπο στο Λουξεμβούργο.

Η ΕΕ θα επαναλάβει ότι καταδικάζει “τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο”. Παράλληλα θα σημειώνουν πως η γειτονική χώρα εξακολουθεί να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπωςμεταδίδει το ΚΥΠΕ.

Οι 28 θα επαναλαμβάνουν ότι “οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει και δεν υπάρχουν άλλα κεφάλαια που εξετάζονται για άνοιγμα ή κλείσιμο και θα προειδοποιούν ότι “δεν προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω εργασία προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας”.

Κύπρος: «Θαλάσσια εισβολή» της Τουρκίας

Την ίδια στιγμή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Πρόδρομος Προδρόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ έκανε λόγο για τουρκική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ που αποτελεί επίθεση εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Τώρα τις τελευταίες ημέρες, τις τελευταίες ώρες φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες πληροφορίες για μεταφορά κάποιων υλικών που είναι σαν να δείχνουν ότι γίνεται όντως γεώτρηση», τόνισε ο κ. Προδρόμου που χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες «θαλάσσια εισβολή».
Μεταξύ άλλων, μάλιστα, υπογράμμισε πως «ήδη η Κυπριακή Δημοκρατία έχει περάσει σε κάποια νομικά μέτρα εκδίδοντας ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης εναντίον φυσικών και νομικών προσώπων, είτε είναι εταιρείες είτε είναι επαγγελματίες, τα οποία ενέχονται σ’ αυτές τις τουρκικές δραστηριότητες. Αυτή η διαδικασία τρέχει».

Source:newpost
Μετάβαση στο περιεχόμενο