Επικαιρότητα

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έβγαλε αχρείαστα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα

«Το κυρίαρχο μάθημα είναι ότι υπήρξε δημοσιονομική εξυγίανση στην Κύπρο σε συνδυασμό με μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης. Η σύγκριση μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν είναι δυστυχώς κολακευτική για την Ελλάδα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως η Ελλάδα πέρασε τρία επίσημα προγράμματα και ακόμα είναι υπό επιτήρηση.

Όπως είπε οι λανθασμένες πολιτικές και τα πειράματα μετά το 2015 μας έφεραν πολύ πίσω. «Το τραγικό πρώτο εξάμηνο του 2015 μας έφερε το τρίτο πρόγραμμα. Οι πολιτικές τής απερχόμενης κυβέρνησης έφερε αχρείαστα αποτελέσματα. Γιατί, για παράδειγμα, η Ελλάδα έβγαλε αχρείαστα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα. Ο τραπεζικός τομέας ακόμα δεν έχει πλήρως επανέλθει» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ προσθέτοντας πως το όραμά του για την Ελλάδα είναι να πετύχει τουλάχιστον 4% ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα και να πολλαπλασιαστούν οι επενδύσεις.

«Η ανάπτυξη πρέπει να έρθει μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις αλλιώς θα ανακυκλώνουμε την ίδια κατάσταση» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως καταλύτης για την προσέλκυση επενδύσεων είναι η νίκη της ΝΔ στις επόμενες εκλογές. «Με μια καθαρή εντολή θα φτιάξουμε το περιβάλλον για να έρθουν επενδύσεις. Σκοπεύουμε να μειώσουμε το φόρο στις επιχειρήσεις, τον ΕΝΦΙΑ και το ΦΠΑ στην εστίαση. Θέλουμε να γίνει η Ελλάδα προορισμός τουριστών για όλο τον χρόνο. Φυσικά θέλουμε να ξεμπλοκάρουμε επενδύσεις που έχουν κολλήσει στην γραφειοκρατία. Για παράδειγμα το Ελληνικό το οποίο θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίες. Επίσης η επένδυση της ΚΟΣΚΟ στον Πειραιά, όπου η κυβέρνηση συνεχώς αλλάζει τους όρους του διαγωνισμού» είπε.

«Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη του παρελθόντος»

Αναφερόμενος στη μεγάλη εικόνα, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως τα πράγματα δεν πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση. «Αυτή η κυβέρνηση επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη του παρελθόντος, «φουσκώνοντας» το Δημόσιο και ενισχύοντας την επιδοματική πολιτική. Η πολιτική τής συγκεκριμένης κυβέρνησης απέτυχε. Φτωχοποίησε τη μεσαία τάξη» τόνισε, προσθέτοντας πως σκοπός του είναι να επαναδιαπραγματευτεί τα πρωτογενή πλεονάσματα, όχι άμεσα, όπως είπε, γιατί πρώτα θέλει να κερδίσει την αξιοπιστία της χώρας. «Άρα για τον επόμενο προϋπολογισμό θα σεβαστούμε τις συμφωνίες, όμως στη συνέχεια θα επιμείνουμε στην μείωση» δήλωσε.

Προτάσσοντας την ανάγκη για ενότητα ο κ. Μητσοτάκης είπε πως στην Κύπρο υπήρξε μια γενική συμφωνία και συνεννόηση από όλα τα κόμματα υπό την καθοδήγηση του Προέδρου Αναστασιάδη και έγιναν οι μεταρρυθμίσεις. « Η Κύπρος λοιπόν έμεινε μακριά από τον ακραίο λαϊκισμό. θα επιδιώξω συναινέσεις όταν εκλεγώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή την στιγμή είναι από την άλλη πλευρά του φράχτη, δεν υπάρχει χώρος για συζήτηση και συνεννόηση» ξεκαθάρισε.

Source:newsit
Μετάβαση στο περιεχόμενο