Η μη περικοπή των συντάξεων «κλείδωσε» και τυπικά στο χθεσινό Eurogroup και θα ψηφιστεί από τη Βουλή έως τις 12 Δεκεμβρίου, ενώ η συμφωνία των Πρεσπών αναμένεται να έλθει προς κύρωση περίπου στις αρχές Φεβρουαρίου. Ενδιαμέσως, όμως, θα τεθεί ζήτημα γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων, με τη συζήτηση του πορίσματος της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, όπως αποκάλυψε ο Αλέξης Τσίπρας από τα Καλάβρυτα.
«Έχουμε καταλήξει σε ένα ομόφωνο, από ό,τι καταλαβαίνω, πόρισμα και θα συνεννοηθώ με τον πρόεδρο της Βουλής, αμέσως μόλις ανοίξει μετά τις γιορτές η Βουλή, να βάλει μπροστά, να συζητηθεί στην Ολομέλεια και να πάρουμε τις πρωτοβουλίες που πρέπει», είπε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνάντησής του με το δήμαρχο Καλαβρύτων, Γεώργιο Λαζουρά, επαναλαμβάνοντας παράλληλα πως εάν δεν υπάρξει απάντηση από το Βερολίνο, τότε «θα βρούμε ένα τρόπο να δούμε με ποιο τρόπο θα λύσουμε αυτήν τη διαφωνία». Ο κ. Τσίπρας ζήτησε, επίσης, τη στήριξη της αντιπολίτευσης στο εν λόγω ζήτημα και έκανε λόγο για «ηθικό χρέος όχι μόνο απέναντι στο ελληνικό λαό, αλλά απέναντι σε όλους τους λαούς της Ευρώπης».
Το πόρισμα της κοινοβουλευτικής επιτροπής, συμπεριλαμβανομένου του κατοχικού δανείου, ανέρχεται σε περίπου 270 δις ευρώ, τα οποία, μαζί με τους τόκους, ξεπερνούν τα 300 δις ευρώ. Στο πρόσφατο παρελθόν, είχε συζητηθεί ακόμη και το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, εάν η απάντηση από τη γερμανική πλευρά είναι αρνητική. Η πιθανότερη εκδοχή, άλλωστε, είναι αυτή, δεδομένου πως πάγια θέση του Βερολίνου συνιστά πως η υπόθεση έκλεισε οριστικά μετά τις επανορθώσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Την ίδια στιγμή, η συμφωνία των Πρεσπών προκαλεί ενδοκυβερνητικές, αλλά και ενδοκομματικές αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Αφορμή οι ενστάσεις του Γιάννη Μιχελογιαννάκη σχετικά με τη συμφωνία και η οργή του Χρήστου Καραγιαννίδη, μέλους της ομάδας των 53, ο οποίος φέρεται να δημοσιοποίησε μέρος της εσωτερικής αλληλογραφίας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Σ’ αυτό, ο ίδιος εμφανίζεται να ζητάει από τα αρμόδια όργανα του κόμματος τη δημόσια αποδοκιμασία των θέσεων του κ. Μιχελογιαννάκη ή ακόμη και τη διαγραφή του από την κοινοβουλευτική ομάδα.
Η αντίδραση του βουλευτή Ηρακλείου, ωστόσο, ήταν ενδεικτική της έντασης που υποβόσκει: «Απαντώντας στον κ. Καραγιαννίδη, θέλω πρωτίστως να δηλώσω, ότι οι απόψεις μου ουδεμία σχέση έχουν με τη Χρυσή Αυγή και δεν δημοσιεύονται στην εφημερίδα “Μακελειό”», ανέφερε χαρακτηριστικά.