Επικαιρότητα

«Μίνι» ανασχηματισμός με άρωμα ΠΑΣΟΚ – Οι νέοι υπουργοί

«Μίνι» ανασχηματισμός ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, με εμφανές το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά λόγω συμμετοχής στην κυβέρνηση δύο πρώην βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Θάνου Μωραϊτη και Άγγελου Τόλκα. 

Ειδικότερα, το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο κατείχε ο ίδιος ο πρωθυπουργός μετά την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, αναλαμβάνει ο μέχρι πρότινος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. 

Τη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών για ευρωπαϊκά θέματα αναλαμβάνει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου. 

Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης η Ελευθερία Χατζηγεωργίου, στη θέση της Κατερίνας Νοτοπούλου, η οποία θα είναι υποψήφια για τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Υφυπουργός εργασίας αναλαμβάνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  Κωνσταντινος Μπάρκας, στη θέση του Νάσου Ηλιόπουλου που θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος Αθήνας.

Τέλος, υφυπουργός Μεταφορών αναλαμβάνει ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραίτης στη θέση του Νίκου  Μαυραγάνη, ο οποίος αποχώρησε μαζί με τους ΑΝΕΛ.

Τέλος, υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αναλαμβάνει ο επίσης πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αγγελος Τόλκας. 

Ποια είναι η νέα υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης

Η νέα υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου προέρχεται από το γραφείο του Δ. Τζανακόπουλου, όπου ήταν διευθύντρια.

Η κ. Χατζηγεωργίου είναι δημοτική σύμβουλος στον δήμο Νεάπολης-Συκεών, ήταν υποψήφια βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ και διετέλεσε διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Γεννήθηκε το 1979 και ζει στη Νεάπολη. Αποφοίτησε το 1999 από το Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο, ενώ σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο ΑΠΘ.

Σημειώνεται ότι ήταν ένα από τα λίγα στελέχη που επισκέφτηκαν μαζί με τον πρωθυπουργό τις καμένες περιοχές λίγες ώρες μετά το σβήσιμο των πυρκαγιών στο Μάτι.

Η μητέρα της είναι πρώην διοικητική υπάλληλος του νοσοκομείου Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη και εμφανίζεται να είναι συνδικαλίστρια του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εκπλήξεις με τους δύο παπανδρεϊκούς

Δύο από τις εκπλήξεις του μίνι ανασχηματισμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που ανακοινώθηκε είναι δύο στελέχη προερχόμενα από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα της παπανδρεϊκής πτέρυγας.

Πρόκειται για τον πρώην βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας και πρώην υφυπουργό Περιβάλλοντος στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, Θάνο Μωραΐτη. Παλιός γραμματέας της νεολαίας ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μωραΐτης είχε διαφωνήσει έντονα με την ηγεσία του Ευάγγελου Βενιζέλο και είχε ακολουθήσει τον Γ. Παπανδρέου στη δημιουργία του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Στο τέλος του 2015 επέστρεψε στο ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά αναλαμβάνοντας γραμματέας Επικοινωνίας.

Αντίστοιχη είναι η περίπτωση του 40χρονου δικηγόρου Άγγελου Τόλκα, πρώην βουλευτή Ημαθίας του ΠΑΣΟΚ και πρώην αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου επί Γιώργου Παπανδρεου. Η κ. Τόλκας είχε παραιτηθεί το φθινόπωρο από γραμματέας Αυτοδιοίκησης του ΚΙΝΑΛ, ενώ είχε προηγηθεί ζωηρό παρασκήνιο γύρω από την υποψηφιότητά του για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δημήτρη Τζανακόπουλου:

“Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη θέση σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών ο Πρωθυπουργός όπως εξάλλου είχε δηλώσει δεν κρίνει σκόπιμο να διατηρήσει ο ίδιος το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εξωτερικών.

Επίσης με δεδομένες τις υποχρεώσεις του Νάσου Ηλιόπουλου ως υποψηφίου για την δήμο της Αθήνας και της Κατερίνας Νοτοπούλου ως υποψήφιας για το δήμο της Θεσσαλονίκης παρουσιάζεται η ανάγκη για ένα περιορισμένης έκτασης ανασχηματισμό.

Έτσι στο Υπουργείο Εξωτερικών νέος Υπουργός ορίζεται ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών  με  αρμοδιότητα την Ευρωπαϊκή Πολιτική  ορίζεται η Σία Αναγνωστοπούλου.

Στο Υπουργείο Εσωτερικών Υφυπουργός με αρμοδιότητα τη  Μακεδονία και τη Θράκη ορίζεται η Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

Στο Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης υφυπουργός ορίζεται ο Κωνσταντίνος Μπάρκας.

Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υφυπουργός ορίζεται ο Θάνος Μωραϊτης.

Τέλος στο Υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής Υφυπουργός ορίζεται ο Άγγελος Τόλκας.

Η ορκωμοσία των νέων υπουργών θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα μετά και την επιστροφή του Πρωθυπουργού από το Μόναχο, για το οποίο αναχωρεί σήμερα το απόγευμα ώστε να συμμετέχει στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια”.

Source:thetoc
Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *