Επικαιρότητα

«Μασάζ» Τσακαλώτου σε επενδυτές στη Νέα Υόρκη

O υπουργός Οικονομικών θα προσπαθήσει να τους πείσει να αγοράσουν κρατικά ομόλογα και να προχωρήσουν σε επιχειρηματικά deal στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του 20ού Ετήσιου Φόρουμ του Capital Link – Ο σχεδιασμός του ΟΔΔΗΧ για έξοδο στις αγορές το 2019 και οι ανησυχίες

Να διασκεδάσει τις ανησυχίες των επενδυτών και των τεχνοκρατών των δανειστών για το κλίμα προεκλογικής παροχολογίας και για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων και να πείσει τους εκπροσώπους της διεθνούς οικονομικής ελίτ να ποντάρουν στη χώρα μας, αγοράζοντας νέα κρατικά ομόλογα και προχωρώντας σε επιχειρηματικές κινήσεις, θα προσπαθήσει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Νέα Υόρκη.

Ο Ευκλείδης  Τσακαλώτος θα είναι ένας από τους κεντρικούς ομιλητές στο 20ό Ετήσιο Φόρουμ «Invest in Greece» του Capital Link, που θα πραγματοποιηθεί στο Metropolitan Club, με θέμα: «Η Ελλάδα μετά τα Μνημόνια». Στο βήμα του συνεδρίου και στα πάνελ του θα βρεθούν ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών, τραπεζίτες από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, υψηλόβαθμα στελέχη επενδυτικών οίκων και οι επικεφαλής ισχυρών παικτών του εγχώριου επιχειρηματικού γίγνεσθαι.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρεμβάσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη μέσω Διαδικτύου, ομιλίες της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά και του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργου Πιτσιλή και συζητήσεις με τη συμμετοχή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Δημήτρη Τσάκωνα, των επικεφαλής των τεχνοκρατών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την Ελλάδα, Ντέκλαν Κοστέλο και Φραντσέσκο Ντρούντι, αλλά και του πρώην εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στη χώρα μας, Μπομπ Τράα.

Η «εκστρατεία πειθούς» του υπουργού Οικονομικών περιλαμβάνει, πέραν της ομιλίας στο επίσημο γεύμα του συνεδρίου, επαφές με εκπροσώπους επενδυτικών εταιριών και συνέντευξη Τύπου στον χώρο του Φόρουμ. Πραγματοποιείται δε σε μια κομβική περίοδο, καθώς:

1. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) σχεδιάζει προσεκτικά τα βήματα που θα οδηγήσουν το 2019 στην πρώτη μεταμνημονιακή έξοδο της χώρας στις αγορές.

2. Η κυβέρνηση έχει βάλει πολύ ψηλά τον πήχη των επενδύσεων για την προσεχή χρονιά. Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2019 προβλέπει αύξηση του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου κατά 11,9%, έναντι μόλις 0,8% φέτος.

Όπως προκύπτει από τις θεματικές ενότητες του Φόρουμ, οι τομείς στους οποίους θα επικεντρωθεί η προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων είναι ο τραπεζικός, ο τουριστικός, ο ενεργειακός, τα κρατικά και εταιρικά ομόλογα, οι υποδομές και η αγορά ακινήτων.

Οι ανησυχίες αναλυτών και επενδυτών

Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως η ευρωπαϊκή και διεθνής συγκυρία (ιταλική κρίση, Brexit κ.λπ.) δεν είναι ευνοϊκή για τη χώρα μας και πως το «ελληνικό success story», που προσπαθούν να «πουλήσουν» τόσο η κυβέρνηση όσο και η Ευρωπαίοι, αμφισβητείται έντονα από τους αναλυτές και, βεβαίως, από τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρθρογράφος του πρακτορείου Reuters σχολίασε χθες στη στήλη BreakingViews ότι «ο Τσίπρας μπορεί να δει ότι οι επενδυτές είναι λιγότερο ανεκτικοί ακόμα και από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που αισθάνονται προδομένοι» και πως ο Έλληνας πρωθυπουργός διάλεξε λάθος στιγμή για να υιοθετήσει «τον ρόλο του Άι Βασίλη, ενόψει Χριστουγέννων».

Όπως ανέφερε το «ΘΕΜΑ» την περασμένη Κυριακή, τα μηνύματα που έχει εισπράξει μέχρι στιγμής ο ΟΔΔΗΧ δείχνουν ότι οι επενδυτές έχουν τέσσερις βασικές ανησυχίες σε σχέση με τη χώρα μας:

1. Θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για την ανάπτυξη και για τα δημοσιονομικά μεγέθη του προϋπολογισμού του 2019;

2. Θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις;

3. Θα αντιμετωπίσουν οι τράπεζες δραστικά το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων;

4. Θα μπορέσει να αναστραφεί η τάση δραματικής μείωσης του πληθυσμού τις επόμενες δεκαετίες; Όσο μειώνεται ο πληθυσμός (και ιδίως ο οικονομικά ενεργός), τόσο αυξάνεται το βάρος του κατά κεφαλήν χρέους.

Τις παραπάνω ανησυχίες θα εισπράξει σήμερα από πρώτο χέρι και ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος πριν από 12 μέρες δήλωνε: «Λένε ότι δεν θα βγούμε στις αγορές. Ας έρθουν σε 2-3-4 μήνες να μου το πουν ξανά αυτό». Απομένει να φανεί εάν θα έχει την ίδια άποψη και μετά τις συναντήσεις του με την αφρόκρεμα της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στη Νέα Υόρκη.

Μολονότι η Ελλάδα μπορεί άνετα να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της επόμενης χρονιάς (11,74 δισ. ευρώ) καταφεύγοντας στο «μαξιλάρι» διαθεσίμων, που σήμερα ξεπερνά τα 26,6 δισ. ευρώ, η παρατεταμένη απουσία από τις αγορές θα θεωρηθεί αδυναμία και θα προκαλέσει περαιτέρω αύξηση του κόστους δανεισμού. Γι’ αυτό, στόχος του ΟΔΔΗΧ είναι να εκδοθεί ένας νέος κρατικός τίτλος (3ετούς ή 5ετούς διάρκειας το πιθανότερο) μέσα στο πρώτο τρίμηνο-τετράμηνο του 2019 και να ακολουθήσει άλλη μια έκδοση, ώστε να αντληθούν συνολικά τουλάχιστον 4-5 δισ. ευρώ. Εάν οι διεθνείς συνθήκες βελτιωθούν, ο πήχης θα ανεβεί στα 7 δισ. ευρώ. Το ιδανικό, βεβαίως, θα ήταν να μπορέσει να επιστρέψει το Ελληνικό Δημόσιο στις αγορές με 10ετές ομόλογο, αλλά κάτι τέτοιο φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο με τα σημερινά δεδομένα. Παράλληλα, όπως αποκάλυψε χθες το «ΘΕΜΑ», στόχος είναι η σταδιακή πρόωρη αποπληρωμή 5 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) την τριετία 2019-2021. Το πρώτο βήμα προβλέπεται να γίνει στις αρχές της προσεχούς χρονιάς με 2 δισ. ευρώ που κανονικά λήγουν στη διάρκεια του έτους και θα ακολουθήσει η πρόωρη εξόφληση άλλων 3 δισ. ευρώ, που ωριμάζουν τη διετία 2020-2021.

Τα πάνελ και τα βραβεία του Capital Link

Στα πάνελ του φετινού συνεδρίου του Capital Link θα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και της Eurobank Νίκος Καραμούζης, οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου και της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Αρτέμης Θεοδωρίδης, υψηλόβαθμα στελέχη διεθνών επενδυτικών τραπεζών και οίκων αξιολόγησης, όπως οι ΒΝΡ Paribas, Citi, Nomura, Goldman Sachs και Moody’s, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα απονεμηθούν τα βραβεία της Capital Link. Το «2018 Hellenic Capital Link Leadership Award» θα απονεμηθεί στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Επιχειρήσεων Μυτιληναίος, Ευάγγελο Μυτιληναίο, «για την εξαιρετική συνεισφορά του στην Ελλάδα», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η οποία σημειώνει ακόμα: «Υπό την ηγεσία του, η Mytilineos Holdings εξελίχθηκε σε έναν διαφοροποιημένο όμιλο επιχειρήσεων, που είναι μία από τις λίγες μεγάλες ελληνικές πολυεθνικές, έχει πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει προσελκύσει στο κεφάλαιό του μεγάλους διεθνείς θεσμικούς επενδυτές, συνεισφέροντας ποικιλοτρόπως στην ελληνική οικονομία και κοινωνία».

Την Τρίτη θα γιορταστεί η «Ελληνική Ημέρα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης», όπου η ελληνική αντιπροσωπεία, εκπρόσωποι ελληνικών επιχειρήσεων και εταιριών που μετείχαν στο φόρουμ θα χτυπήσουν το καμπανάκι της λήξης της συνεδρίασης.

Source:protothema
Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *