Επικαιρότητα

Κυπριακό: Οι όροι Τσαβούσογλου για την πλήρη κατάργηση των εγγυήσεων

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έθεσε κάποιους όρους και προϋποθέσεις για να δεχθεί η τουρκική πλευρά την πλήρη κατάργηση των εγγυήσεων στην Κύπρο, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, `Αντρος Κυπριανού, σημειώνοντας πως “κάποιοι από αυτούς τους όρους και προϋποθέσεις συζητούνται, κάποιοι άλλοι δεν εξαρτώνται από εμάς κι εξαιτίας αυτού δεν μπορούμε (αυτά) να τα υποσχεθούμε».

Ο κ. Κυπριανού, ο οποίος μιλούσε το βράδυ της Τρίτη σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του στην Αστόρια η ηγεσία της κυπριακής παροικίας, ανέφερε πως “δεν πρόκειται ποτέ να δεχθούμε να συζητήσουμε οποιανδήποτε άλλη λύση εκτός της λύσης της ομοσπονδίας. Ούτε για δύο κράτη συζητούμε, ούτε για συνομοσπονδία. Θεωρούμε ότι και οι δύο είναι καταστροφικές για την Κύπρο και τον κυπριακό λαό».

Νωρίτερα ο κ. Κυπριανού είχε κλειστή συνάντηση με την ηγεσία της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής και της ΠΣΕΚΑ, που διήρκεσε περισσότερο από μιάμιση ώρα και την ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, απαντώντας σε πολλές ερωτήσεις.

Αναφερόμενος στον αμερικανικό παράγοντα, είπε πως υπάρχει μία στροφή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. «Είναι προφανές ότι οι σχέσεις τις οποίες έχουν αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ με την Τουρκία τις σπρώχνουν στο να στρέψουν το ενδιαφέρον της πρωτίστως προς το Ισραήλ – σε ότι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο – και βέβαια στην Ελλάδα, στην οποία προσπαθεί να αναθέσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή και ιδιαίτερα στα Βαλκάνια».

Πρόσθεσε ότι του προξένησε ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Σλοβενίας δήλωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αναλάβει έναν πιο αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων. «Δε νομίζω ότι το είπε τυχαία. Το είπε κατόπιν πολλών ενεργειών οι οποίες γίνονται».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απάντησε σε ερωτήσεις αναφορικά με την επίσκεψή του στην Άγκυρα και τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στη συνομιλία που είχε με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ξεκαθάρισε ότι μεταφέρει αυτά που του είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, χωρίς να σημαίνει ότι τα υιοθετεί.

«Είπε πως ήλθε εξουσιοδοτημένος στο Κραν Μοντανά για να καταλήξει σε συμφωνία και ήταν έτοιμος κι ο κ. Γιλντιρίμ – που είχε συνομιλήσει με τον κ. Τσίπρα – να έλθουν και οι δύο για να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία στα 6 κεφάλαια», σημείωσε.

Σε σχέση με τις εγγυήσεις, ο κ. Τσαβούσογλου του ανέφερε πως η πλευρά του είχε καταστρώσει ένα σχέδιο στη βάση τεσσάρων σταδίων και αναλόγως και της δικής μας στάσης θα προχωρούσαν από το πρώτο μέχρι το τέταρτο. «Μόνο μέχρι το δεύτερο, είπε, μπόρεσα να πάω, γιατί δεν με βοήθησε η δικής σα πλευρά».

Ο κ. Τσαβούσογλου του είπε πως πρέπει να λυθεί το Κυπριακό, ωστόσο, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι τον προβλημάτισε η στάση που τήρησε στη συνάντηση ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών γύρω από τα θέματα των εγγυήσεων.

«`Εβαλε κάποιους όρους και προϋποθέσεις για να δεχθούν την πλήρη κατάργησή τους. Κάποιοι από αυτούς τους όρους και προϋποθέσεις συζητούνται, κάποιοι άλλοι δεν εξαρτώνται από εμάς κι εξαιτίας αυτού, δεν μπορούμε (αυτά) να τα υποσχεθούμε», σημείωσε.

Ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ότι από 1974 και μετά όλα τα πολιτικά κόμματα συμφώνησαν ότι μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να λυθεί το κυπριακό, μέσα από διαπραγματεύσεις.

«Μιλώντας με διπλωμάτες στην Κύπρο, μου είπαν, ‘μην νομίζετε ότι θα κάνουμε πόλεμο για σας. Υπάρχουν τόσες πολλές πολυεθνικές εταιρείες της χώρας μας που λειτουργούν σε διάφορες μεριές του πλανήτη, που αν στέλναμε όταν έχουν κάποιο πρόβλημα στρατό για να κάνει πόλεμο, δεν θα βρίσκουμε άκρη, Μην περιμένετε να κάνουμε αυτό για την Κύπρο’. Δεν μπορούμε λοιπόν να λύσουμε το Κυπριακό με άλλο τρόπο εκτός από διαπραγματεύσεις»,σημείωσε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπογράμμισε πως καθώς έχουμε απέναντί μας ένα δύσκολο αντίπαλο, εμείς πρέπει να πάμε με συνέπεια και με προσήλωση σε όσα συμφωνήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, με σκοπό είτε να τον υποχρεώσουμε να συμμορφωθεί και να συνεργαστεί ώστε να φτάσουμε σε λύση, είτε αν δεν συμμορφωθεί να μείνει εκτεθειμένος.

«Λέμε ότι Πλαίσιο Γκουτέρες διαμορφώθηκε έπειτα από έντονη δική μας παρέμβασης ως ελληνοκυπριακή πλευρά. Λέμε ότι μας ικανοποιεί. … Ας το βάλουμε λοιπόν ως ασπίδα. Να πάμε στις διαπραγματεύσεις και να πούμε στην Τουρκία ότι αυτό είναι το Πλαίσιο. Και είτε να την υποχρεώσουμε να συνεργαστεί, οπότε θα έχουμε συμφωνία, είτε δεν θα συνεργαστεί και θα μείνει εκτεθειμένη», κατέληξε ο Άντρος Κυπριανού.

Source:onalert
Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *