Επικαιρότητα

Κύκλωμα χρυσού: 5 οι προφυλακισθέντες- Στην αντεπίθεση ο ενεχυροδανειστής

Συνεχίζεται η διαδικασία των απολογιών των κατηγορουμένων για συμμετοχή στο κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού. Το Σάββατο ένας ακόμη άνδρας κρίθηκε προφυλακιστέος ανεβάζοντας στους 5 τον αριθμό των προσωρινά κρατουμένων και 8 αφέθηκαν ελεύθεροι.

Πρόκειται για ένα 39χρονο κινεζικής καταγωγής που διατηρεί κατάστημα ρούχων στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο ρολος του θεωρείται κομβικός. Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Την ίδια στιγμή, στην αντεπίθεση περνά ο θεωρούμενος ως βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση λαθραίας εξαγωγής χρυσού ενεχυροδανειστής λίγες ώρες μόνο πριν περάσει το κατώφλι της Ανακρίτριας Διαφθοράς για να απολογηθεί.

Με αίτηση που κατέθεσε ο συνήγορός του Αλέξης Κούγιας προς τη δικαστικό λειτουργό, ο ιδιοκτήτης αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων ζητά να διοριστεί αμέσως πραγματογνώμονας τελωνειακός υπάλληλος του αεροδρομίου ειδικός σε θέματα εξαγωγών χρυσού, ώστε να αποσαφηνίσει τις διαδικασίες γι’ αυτού του είδους εξαγωγές, αλλά και για ποιες περιπτώσεις απαιτείται η καταβολή φόρων, δασμών και άλλων επιβαρύνσεων και πώς αυτοί υπολογίζονται. Δηλώνει επίσης πως προτίθεται να παραμείνει κρατούμενος και πέραν του πενθημέρου που ορίζει ο νόμος ώστε να προηγηθεί της απολογίας του η πραγματογνωμοσύνη.

Ζητά επίσης την κατ’ αντιπάραστασην εξέταση του με τον κατά τη δικογραφία «συναρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης» Τούρκο υπήκοο ή με όποιον άλλον κρίνει η Ανακρίτρια, ώστε να αποδείξει, όπως τονίζει, πως δεν έχει καμία σχέση με παράνομες εξαγωγές χρυσού.

Ο ενεχυροδανειστής, στην αίτηση του επιτίθεται με σφοδρότητα στην Αστυνομία και στον τρόπο που διενήργησε την έρευνα, κάνοντας λόγο για «προχειρότητα», «εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων» και «παραπλάνηση της Εισαγγελίας». Αναφέρει χαρακτηριστικά: «η επιληφθείσα αστυνομική αρχή με απίστευτη προχειρότητα και προφανώς για να σχηματίσει επί τούτου δικογραφία σε βάρος μου προς εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων, εκμεταλλεύτηκε αφενός την επωνυμία, την επιτυχία και τη διασημότητά  μου και αφετέρου το γεγονός ότι έχω συνεργαστεί με τον συγκατηγορούμενό μου, στη νόμιμη εξαγωγή χρυσού και άρα εξ αυτού και μόνο υπήρχε αναφορά του ονόματός μου σε σχέση με το συγκεκριμένο πρόσωπο και τους συνεργάτες του, οι οποίοι όμως δεν είναι και δικοί μου και δεν έχουν καμία σχέση με την επαγγελματική μου δραστηριότητα… Η αστυνομική αρχή για να επιτύχει τον σχηματισμό δικογραφίας λαθρεμπορίας με εμένα ως δήθεν ένα εκ των πρωταγωνιστικών προσώπων, δεν έκανε καμία ουσιαστική προανακριτική πράξη, αφού δεν απευθύνθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε να συνεργαστεί με τελωνειακούς υπαλλήλους, αλλά απευθύνθηκε σκόπιμα σε έναν ανήθικο, άσχετο με το αντικείμενο της υπόθεσης, εκτελωνιστή – φίλο αστυνομικών, ονόματι .. κι αυτό γιατί δεν ήθελε τελωνειακό υπάλληλο, ο οποίος θα γκρέμιζε το “show” που στήθηκε».

Ο κατηγορούμενος τονίζει επίσης στην αίτηση του: «Να σημειωθεί ακόμα ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των Ελληνικών Δικαστηρίων που υπόθεση λαθρεμπορίας έρχεται στις δικαστικές αρχές από την αστυνομία, διότι πάντοτε οι υποθέσεις λαθρεμπορίας ερευνώνται και διαβιβάζονται από το υπουργείο Οικονομικών και τις τελωνειακές αρχές που γνωρίζουν τον Τελωνειακό Κώδικα. Πρώτη φορά κρατήθηκε απέξω το υπουργείο Οικονομικών σε μια υπόθεση οικονομικής φύσεως που απαιτεί ειδικές γνώσεις επί τελωνειακών θεμάτων, δεδομένου ότι το αδίκημα της λαθρεμπορίας δεν μπορεί να περιγραφεί με υποψίες ούτε έχει σχέση με τις υποθέσεις που συνήθως διαχειρίζεται η αστυνομία, όπως ναρκωτικά και εκβιάσεις που έχουν να κάνουν με συμπεριφορές φυσικών προσώπων. Η αστυνομική, λοιπόν, αρχή  παραπλάνησε τον Εισαγγελέα για την άσκηση ποινικής διώξεως και θέλει να παραπλανήσει κι εσάς, όμως οι ελλείψεις αυτές δεν μπορούν να παραμείνουν σε επίπεδο κυρίας ανακρίσεως ή/και ποινικής δίκης και δεν μπορείτε εσείς να λειτουργήσετε με τον ίδιο τρόπο που λειτούργησαν οι αστυνομικοί και οι δημοσιογράφοι, αλλά οφείλετε να ενεργήσετε σύμφωνα με το σύνταγμα και τον νόμο που επιβάλλουν τη σωστή εφαρμογή και ερμηνεία αυτού».

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε το γραφείο του κ. Κούγια εξάλλου, αναφέρεται πως ο ενεχυροδανειστής δεν έχει καμία απολύτως σχέση με χώρο επί της οδού Αριστείδου, που κατά τη δικογραφία αποτελούσε «καβάτζα» της οργάνωσης και επισημαίνεται πως έχει αποκρυβεί από την παρουσίαση της υπόθεσης ότι όλες οι παράνομες εξαγωγές ξεκινούσαν από εκεί.

Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *