Επικαιρότητα

«Κήρυξη πολέμου οι κυρώσεις» – «Πυρά» του τουρκικού Τύπου κατά της ΕΕ

Πρώτο θέμα σε όλες τις τουρκικές εφημερίδες οι κυρώσεις που εξετάζει να επιβάλει η Ε.Ε. κατά της Τουρκίας λόγω της στάσης της στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Φωτιά» είναι τα πρωτοσέλιδα των τουρκικών εφημερίδων που αναφέρονται στις κυρώσεις που εξετάζει να επιβάλει η Ε.Ε. κατά της Τουρκίας λόγω της στάσης της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το θέμα κυριαρχεί στον τουρκικό Τύπο, ο οποίος λαμβάνει τις εξαγγελίες αυτές ως «κήρυξη πολέμου» κατά της Τουρκίας.

Σοζτζού: Άντε από εδώ Ευρώπη!

Όταν η Ελλάδα, το Ισραήλ και Ε/Κ διοίκηση πραγματοποιούν γεωτρήσεις, δεν βγάζουν άχνα. Όταν η Τουρκία κάνει το ίδιο πράγμα, την απειλούν με κυρώσεις, γίνονται θρασείς. Το διπλό πρόσωπο της Ε.Ε. φαίνεται και πάλι.

Τζουμχουριέτ: Μεσογειακός κλοιός

Τουρκιέ: Ευρωπαϊκές απειλές για την ανατ. Μεσόγειο

Ακσάμ: Κυρώσεις κατά της Τουρκίας που ισοδυναμούν με κήρυξη πολέμου

 

Δεν υπήρξε συμφωνία στις Βρυξέλλες

Δεν βγήκε «λευκός καπνός» στις Βρυξέλλες για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας αφού η συζήτηση σε επίπεδο μόνιμων εθνικών αντιπροσώπων ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως η Κύπρος διαφώνησε με την παράγραφο που αναφέρεται σε περαιτέρω μέτρα, εφόσον η Τουρκία συνεχίσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ειδικότερα, το κείμενο που συζητήθηκε σήμερα από τους εκπροσώπους των κρατών-μελών, αναφερόταν στα μέτρα που είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνέχεια της νέας επιχείρησης γεώτρησης της Τουρκίας στην Κύπρο.

Στόχος της σημερινής συνάντησης ήταν να υπάρξει συμφωνία για τα μέτρα πριν από το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Δευτέρας και εκεί να επικυρωθεί τυπικά από τους υπουργούς.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της δήλωσης, οι συγκεκριμένες κυρώσεις περιλαμβάνουν την αναβολή του διαλόγου υψηλού επιπέδου με την Τουρκία, την αναστολή των συζητήσεων για τη συμφωνία αερομεταφορών καθώς και την περικοπή των προενταξιακών κονδυλίων και την αναθεώρηση των δανειοδοτικών δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Τουρκία.

Γιατί είπε «όχι» η Κύπρος

Σύμφωνα με το Sigmalive στην τελευταία παράγραφο του προσχεδίου της δήλωσης, αναγραφόταν πως η ΕΕ είναι έτοιμη να επιβάλει επιπλέον «περιοριστικά» μέτρα στην Τουρκία, αν η Άγκυρα συνεχίσει τις γεωτρήσεις. Ωστόσο, η Κύπρος επιθυμούσε να αντικατασταθεί με «στοχευμένα» μέτρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η φινλανδική προεδρία κατέθεσε μια συμβιβαστική πρόταση, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία σιωπηρής συμφωνίας, μέχρι αύριο.

Εάν η Κύπρος «σπάσει» την εν λόγω διαδικασία, το ζήτημα θα επανέλθει στους μόνιμους αντιπροσώπους τη Δευτέρα το πρωί και πιθανότατα θα συζητηθεί κανονικά στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ίδιας ημέρας.

 

Source:newpost