Το ότι η ΝΔ είναι ένα «λαϊκό κόμμα», δηλαδή ότι η ΝΔ απευθύνεται στη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, επιχειρεί να αναδείξει ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, προβαίνοντας σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, να είναι, δηλαδή, υποψήφιος βουλευτής στον δυτικό τομέα της Β’ Αθηνών.

Η απόφαση του κ. Μητσοτάκη ήταν σχεδόν ειλημμένη από την περίοδο που ανακοινώθηκε το σπάσιμο της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας, με το εξής σκηνικό: αφενός, ο ίδιος είναι βουλευτής της περιφέρειας από το 2004, αφετέρου ήθελε να δώσει και ένα μήνυμα με την υποψηφιότητά του. Συμβολισμό αναμένεται να έχουν και οι άλλες δύο επιλογές του κ. Μητσοτάκη που ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνω, μιας και πλέον οι πολιτικοί αρχηγοί είναι υποψήφιοι σε τρεις αντί για δύο εκλογικές περιφέρειες, κρατώντας, εν τέλει, τη μία έδρα. Μάλιστα, πέραν του συμβολισμού της κίνησής του, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να ενισχύσει την προσπάθεια της ΝΔ σε μια εξαιρετικά δύσκολη, έως και «εχθρική» τα τελευταία χρόνια περιφέρεια για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιας και έχει λάβει χαμηλά ποσοστά στις δυτικές συνοικίες της Αττικής τα μνημονιακά χρόνια.

Σε αυτή τη λογική της ανάδειξης του λαϊκού προφίλ της ΝΔ κινείται και ο κ. Μητσοτάκης στις απροειδοποίητες επισκέψεις που κάνει σε γειτονιές της Αθήνας. Σε αυτό το διάστημα, ενδεικτικά, έχει επισκεφθεί το Μοσχάτο, τη γειτονιά της ΝΔ, την Κυψέλη, αλλά και το Μπουρνάζι, όπου πρόσφατα μαγνητοσκοπήθηκε και η συνέντευξή του στην ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI.

Ο πρόεδρος της ΝΔ γνωρίζει δύο τινά: ότι η ΝΔ κυριάρχησε πολιτικά στο παρελθόν, όποτε απευθύνθηκε στις πλατιές μάζες και σε πολίτες πέρα από το παραδοσιακό της ακροατήριο, αλλά και ότι, σε αυτή τη συγκυρία, προκειμένου να πετύχει τον στόχο της αυτοδυναμίας, θα πρέπει να πείσει ανθρώπους που είτε δεν ψήφιζαν τη ΝΔ είτε έχουν απομακρυνθεί από αυτή να εμπιστευτούν το κόμμα ξανά.

Η σταθερή υπόμνηση του λαϊκού προφίλ της ΝΔ, ως μια παράταξη που αγκαλιάζει όλες τις κοινωνικές τάξεις, γίνεται, δε, και σε μια περίοδο που η κυβέρνηση παίζει το χαρτί των παροχών, προκειμένου να επανασυνδεθεί με την εκλογική της βάση, ενώ την ίδια ώρα περιγράφει τη ΝΔ ως εκφραστή του «δόγματος του σοκ», που θα φέρει από το παράθυρο ένα νέο Μνημόνιο και τις πρακτικές που η χώρα άφησε πίσω μετά την τυπική έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα. Ο κ. Μητσοτάκης, βεβαίως, απορρίπτει αυτούς τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού, κατηγορώντας τον ότι επιδιώκει να κοροϊδέψει τους πολίτες, πουλώντας τους «σανό», αλλά κανείς δεν προτίθεται να τον πιστέψει ξανά.