Επικαιρότητα

Κίνημα Αλλαγής: Πρόσω ολοταχώς για ενιαίο φορέα από τη Φώφη Γεννηματά

«Τα κόμματα πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω, το ΠΑΣΟΚ έχει να συνεδριάσει από την ημέρα που δημιουργήθηκε το Κίνημα Αλλαγής» επισήμανε η πρόεδρος του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα πρέπει να κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου με το ΚΙΔΗΣΟ και τι θα γίνει με τη ΔΗΜΑΡ

Στην απόφασή της το Κίνημα Αλλαγής να προχωρήσει άμεσα στο επόμενο βήμα, αφήνοντας πίσω τον πολυκομματικό του χαρακτήρα, επιμένει η Φώφη Γεννηματά. Η πρόεδρος του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς ξεκαθάρισε ότι τα νέα όργανα θα εκλεγούν και δεν θα ισχύουν πλέον οι ποσοστώσεις τις οποίες είχαν εξασφαλίσει το ΚΙΔΗΣΟ και η ΔΗΜΑΡ.

Ειδικότερα για το μέλλον των κομμάτων που συμμετείχαν στις διεργασίες του 2017 τόνισε ότι θα πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω. Σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ έφερε το παράδειγμα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει να συνεδριάσει από την ημέρα δημιουργίας του Κινήματος Αλλαγής.

Η Φώφη Γεννηματά διευκρίνισε επίσης ότι δεν υπήρξε διαγραφή της ΔΗΜΑΡ, αλλά του Θανάση Θεοχαρόπουλου, καθώς με την ψήφο του θα στηρίξει την κυβέρνηση. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής διέψευσε και τους ισχυρισμούς του προέδρου του ΔΗΜΑΡ ότι του πρότεινε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας για να μην ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Εγώ δεν είμαι Τσίπρας, δεν κάνω παζάρια» είπε χαρακτηριστικά. Ο κύβος ερρίφθη, στη Χαριλάου Τρικούπη αναμένουν πλέον τις επίσημες τοποθετήσεις των υπόλοιπων πρωταγωνιστών στην πορεία για το έκτακτο συνέριο και την μετεξέλιξη του Κινήματος Αλλαγής σε ενιαίο κομματικό φορέα.

Συνέντευξη έδωσε και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN. Ανέφερε πως ο Γιώργος Παπανδρέου επικοινώνησε μαζί του από το εξωτερικό μόλις πληροφορήθηκε τη διαγραφή του από το ΚΙΝΑΛ και έκανε λόγο για κοινή οπτική με την οποία αντιμετωπίζουν τη διαχείριση των εθνικών θεμάτων.

Σχετικά με τη διαγραφή του, ο Θ. Θεοχαρόπουλος χαρακτήρισε πρωτοφανές το γεγονός σε έναν συνασπισμό δύο κομμάτων το ένα να διαγράφει το άλλο, ενώ στην ερώτηση αν προτίθεται να παραδώσει τη βουλευτική έδρα, τόνισε: «μας έδιωξαν από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, τώρα θέλουν να μας βγάλουν και εκτός Βουλής».

Εντωμεταξύ χθες δύο στελέχη της ΔΗΜΑΡ διαχώρισαν τη θέση τους από τον πρόεδρο του κόμματος.

«Η επιλογή για παρών ή αποχή εξασφαλίζει την ενότητα της ΔΗΜΑΡ και την συνοχή του Κινήματος Αλλαγής. Οφείλουμε παρά τις δυσκολίες, τα λάθη, τις όποιες διαφωνίες μας με το ΠΑΣΟΚ να συνεχίσουμε το εγχείρημα που ξεκίνησε το 2015 και πρέπει να προχωρήσει με την αυτόνομη πορεία της Κεντροαριστεράς και την αλλαγή των συσχετισμών» δήλωσε ο Θανάσης Μαργαρίτης.

Δήλωση Γιώργου Μπουλμπασάκου, πρώην γραμματέα Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ: «Ως γραμματέας της ΔΗΜΑΡ μέχρι πριν 2 μήνες απευθύνω έκκληση ενότητας για την ΔΗΜΑΡ και το ΚΙΝΑΛ. Γι’ αυτό υποστήριξα τη θέση για ΠΑΡΩΝ στη συμφωνία των Πρεσπών. Η προοπτική για μετατροπή του ΚΙΝΑΛ σε ενιαίο κόμμα συνιστά θετικό βήμα όπως είχαμε ζητήσει. Φυγή προς τα εμπρός».

Σημεία συνέντευξης της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τ/σ ΣΚΑΪ:

Σχετικά με τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών: Ανεξάρτητα με το αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με τη διοργάνωση των συλλαλητηρίων, θεωρώ απαράδεκτο που ο κ. Τσίπρας έριξε χημικά σε οικογένειες, μικρά παιδιά και ηλικιωμένους.

Πολύ περισσότερο που κάποτε έλεγε ότι θα καταργήσει τη ρίψη χημικών στα συλλαλητήρια. Και ήταν ολοφάνερο ότι ο Πρωθυπουργός ήθελε να διαλύσει το συλλαλητήριο και τις εκδηλώσεις οργής του κόσμου. Είναι διάχυτη η ανάγκη και το αίσθημα των πολιτών να ξανααισθανθούν υπερηφάνεια.

Για την συμμετοχή του κόσμου στο συλλαλητήριο: Πέρα από την διαμαρτυρία για την συμφωνία πολύς κόσμος που συγκεντρώθηκε στο συλλαλητήριο ήθελε να φωνάξει: φτάνει ως εδώ! Θέλω πίσω τη περηφάνεια μου, την αξιοπρέπεια της χώρας μου. Και είναι απαράδεκτος ο διχασμός που επιχειρεί ο κ. Τσίπρας στον ελληνικό λαό, στον οποίο ακολούθως συμμετέχει και η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης.

Το αποτέλεσμα είναι το εξής: Οι δήθεν προοδευτικοί χαρίζουν τον πατριωτισμό στην ακροδεξιά και στους εθνικιστές. Εγώ δεν μπορώ να το δεχθώ αυτό. Εμείς είμαστε γνήσιος πατριωτικός χώρος και έχουμε αποδεί8ξει στην πράξη ότι βάζουμε πάνω από το κομματικό συμφέρον μας, το συμφέρον της χώρας.

Για την διαγραφή Θεοχαρόπουλου: Ξεκαθάρισα εξ αρχής ότι η ψήφος για τις Πρέσπες δεν είναι θέμα απλής πειθαρχίας. Έχει να κάνει με την υπευθυνότητα, τη συνείδηση και την ξεκάθαρη επιθυμία κάθε στελέχους να προχωρήσουμε μαζί. Σεβόμαστε τις διαφορετικές απόψεις. Αποτυπώνονται μέσα στο κόμμα μας.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος είχε εκφράσει την άποψή του. Τα μέτρα πάρθηκαν γιατί ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό από εμάς δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Κι αυτό γιατί η ψήφος στις Πρέσπες είναι στήριξη προς τον Αλέξη Τσίπρα.

Τα κόμματα λειτουργούν στη βάση της πλειοψηφίας. Οφείλουν να σέβονται οι μειοψηφίες τις πλειοψηφικές απόψεις. Οτιδήποτε άλλο θολώνει το μήνυμά μας. Είναι κρίσιμες οι στιγμές και μεγάλη η ευθύνη μας.

Η ψήφος εμπιστοσύνης που έλαβε ο Πρωθυπουργός προ ημερών είναι μια … «παρδαλή» εμπιστοσύνη, αφής στιγμής στηρίζεται στα υπολείμματα της Ακροδεξιάς. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε αδύναμη Κυβέρνηση που αναζητά δεκανίκια.

Για τον ισχυρισμό Θ. Θεοχαρόπουλου ότι του προσφέρθηκαν ανταλλάγματα προκειμένου να καταψηφίσει την συμφωνία:

Λυπάμαι πολύ για όλα αυτά. Για όλη αυτή την συζήτηση του…παζαριού που αναπτύχθηκε με την υποτιθέμενη πρόταση για το τοποθέτηση του κ.Θεοχαρόπουλου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας με αντάλλαγμα να συνταχθεί με τη γραμμή του κόμματος. Εγώ δεν είμαι Τσίπρας. Δεν κάνω παζάρια.

Το αν έχει υπάρξει συμφωνία ανάμεσα σε Τσίπρα-Θεοχαρόπουλο θα φανεί στην πορεία. Χαμηλώνει το επίπεδο της συζήτησης, όταν μιλάμε για ανταλλάγματα στο πλαίσιο της συζήτησης μεγάλων εθνικών θεμάτων.

Μέσα στο κλίμα του διχασμού και της παρακμής αποτελεί αναγκαιότητα η δημιουργία προοδευτικού πόλου, που θα εξασφαλίσει σταθερότητα για τη χώρα και τον άνθρωπο, που αναζητά ελπίδα. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα μας είναι αρραγής και θα καταψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών.

Για τις θέσεις του Γιώργου Παπανδρέου:

Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι πάντα οι Σκοπιανοί διεκδικούσαν την εθνικότητα και τη γλώσσα. Και αν τόσο ο κ. Σημίτης όσο και ο κ. Παπανδρέου, που ασχολήθηκαν με το ζήτημα, τα είχαν «δώσει» στην άλλη πλευρά, θα είχε «επιλυθεί» το ζήτημα πολύ νωρίτερα. Δεν το έκαναν όμως. Δεν θέλησαν να τα δώσουν.

Ο κ. Παπανδρέου είχε εξ’αρχής διατυπώσει τη θέση του ότι η Συμφωνία των Πρεσπών περιέχει θετικά στοιχεία, ωστόσο επεσήμανε τα μειονεκτήματα σε αυτά τα δύο σημεία.

Για το επικείμενο Συνέδριο του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ:

Τέλος η πολυκομματικότητα στη λήψη αποφάσεων. Το μεταβατικό στάδιο τελειώνει εδώ. Έχει έρθει η ώρα να κάνουν όλα τα κόμματα ένα βήμα πίσω. Ακριβώς όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ εξ αρχής. Το ΠΑΣΟΚ είναι ο βασικός πυλώνας και η κινητήριος δύναμη του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ.

Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς το ΠΑΣΟΚ, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μόνο με το ΠΑΣΟΚ. Το Έκτακτο Συνέδριο, που απευθύνεται στους πραγματικούς ιδρυτές του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ και που είναι η βάση των 212.000 πολιτών, θα κληθεί να εκλέξει όλα όργανα χωρίς ποσοστώσεις, αναλογίες και τιμάρια.

Έχω ευθύνη για την εξέλιξη του εγχειρήματος μέχρι σήμερα γιατί δέχθηκα να υπαναχωρήσω από τη θέση μου και να μην είναι ενιαίος ο φορέας από την αρχή. Το γεγονός ότι σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες ξαναστήνουμε τον προοδευτικό χώρο είναι μεγάλο επίτευγμα.

Για τον «πόλεμο» που δέχεται το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ: Δεν θα μας διαλύσουν. Δεν θα τα καταφέρουν. Ούτε ο Τσίπρας ούτε ο Μητσοτάκης. Η ΝΔ πιστεύει ότι πολεμώντας μας θα κερδίσει την αυτοδυναμία. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει ότι χάνει και ο πνιγμένος ως γνωστόν πιάνεται από τα μαλλιά του με τον Τσίπρα να παριστάνει τον…Κεντροαριστερό. Πρόκειται για το πιο σύντομο ανέκδοτο στην Ελλάδα σήμερα.

Source:protothema
Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *