Ο Μαδούρο δηλώνει πως ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό παραβίασε το σύνταγμα της χώρας όταν αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος. Παράλληλα δεν απέρριψε το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο, σχολίασε πως πιθανότατα αυτή η συνάντηση δεν θα γίνει.

Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ως πρόεδρο της Βενεζουέλας τον Χουάν Γκουαϊδό και ζήτησαν από τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου «να επιλέξουν πλευρά» και να διακόψουν τις οικονομικές συναλλαγές με την κυβέρνηση Μαδούρο.

Το αίτημα των ΗΠΑ έγινε εν μέρει δεκτό από τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία που επεσήμαναν πως θα αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό αν ο Μαδούρο προκηρύξει εκλογές.

Η Ρωσία χαρακτήρισε «παράλογο» το τελεσίγραφο, το οποίο ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας είπε ότι είναι «παιδιάστικη» απαίτηση. Ταυτόχρονα, παρά την έκκληση των ΗΠΑ για εμπλοκή του στρατού στην κρίση της Βενεζουέλας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της χώρας ξεκαθάρισε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πιστές στον Νικολάς Μαδούρο.

Το τελεσίγραφο των «28»

Το απόγευμα του Σαββάτου η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε τελεσίγραφο στον Νικολάς Μαδούρο να προκηρύξει «ελεύθερες και διαφανείς» εκλογές «εντός των επόμενων ημερών».

Η Επίτροπος Εξωτερικών, Φεντερίκα Μονγκερίνι, αναφέρει στο κοινό ανακοινωθέν των «28» πως οι Βρυξέλλες θα αναγνωρίσουν τον Χουάν Γουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο εάν το Καράκας δεν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.

Η μοναδική χώρα της ΕΕ που αντιστάθηκε στο να δοθεί συγκεκριμένη προθεσμία οκτώ ημερών στον κ. Μαδούρο στο κοινοτικό ανακοινωθέν ήταν η Ιταλία, με συνέπεια να επιλεγεί η πιο γενική διατύπωση «εντός των επόμενων ημερών».