Καμίνι που βράζει το ΚΙΝΑΛ – Γρηγοράκος: «Σε αποσύνθεση το κόμμα χωρίς τον Βενιζέλο, θα τεθεί θέμα ηγεσίας»

Στη «σκιά» της ρήξης Γεννηματά – Βενιζέλου, συνεδριάζουν σήμερα στις 16:00 τα όργανα του ΚΙΝΑΛ.

«Καζάνι» έτοιμο να εκραγεί θυμίζει το Κίνημα Αλλαγής, μετά την απόφαση της Φώφης Γεννηματά να θέσει επικεφαλής στο Επικρατείας τον Γιώργο Καμίνη, γεγονός που οδήγησε στην «έξοδο» τονΕυάγγελο Βενιζέλο. Στην αντεπίθεση πέρασε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ αρκετά στελέχη του ΚΙΝΑΛ έχουν εκφράσει δημόσια την αντίθεσή τους στην απόφαση της κυρίας Γεννηματά. Στη «σκιά» της ρήξης Γεννηματά – Βενιζέλου συνεδριάζουν σήμερα το μεσημέρι η Κοινοβουλευτική Ομάδα και το Πολιτικό Συμβούλιοτου κόμματος.

Μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» με τον Δημήτρη Οικονόμου και τη Μαρία Αναστασοπούλου, ο βουλευτής Λακωνίας του ΚΙΝΑΛ Λεωνίδας Γρηγοράκοςεξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στην απόφαση της προέδρου του κόμματος, λέγοντας πως «ο διωγμός Βενιζέλου θα κοστίσει στις εκλογές».

Ο κ. Γρηγοράκος έκανε λόγο για «λάθος στιγμή, λάθος και άκαιρη απόφαση» και πρόσθεσε: «Θα μπορούσαν να είχαν συζητήσει εδώ και πολύ καιρό, όχι το Σάββατο πριν τις εκλογές. Έπαιξε ρόλο και στη μη εκλογή Κατσιφάρα στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας».

«Η κίνηση αυτή αποδυναμώνει το ΚΙΝΑΛ. Σέβομαι τις απόψεις του κ. Βενιζέλου, άνθρωπος έχιε διαιτερότητα όταν μιλάει στη Βουλή, όλοι τον άκουγαν γιατί είχε κάτι να πει. Το Κοινοβούλιο χωρίς τον Βενιζέλο θα είναι πιο φτωχό σε παραγωγή πολιτικής. Ο Βενιζέλος δεν είναι αναλώσιμος».

Στη συνέχεια, ο κ. Γρηγοράκος ανέφερε πως «φαίνεται ότι το ΚΙΝΑΛ θέλει αυτοδύναμη τη ΝΔ», ενώ απαντώντας στα περί συνεργασίας του κόμματος με τη ΝΔ είπε πως «η χώρα δεν μπορεί να μείνει χωρίς κυβέρνηση».

«Μας γυρίζει πίσω η απόφαση αυτή, δεν θα φύγει κανένας ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ για να ψηφίσει ΚΙΝΑΛ», συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται πως την αντίθεσή τους στην απόφαση της Φώφης Γεννηματά έχουν ήδη εκφράσει δημόσια ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος.

Συνεδριάζουν τα όργανα του ΚΙΝΑΛ

Στη «σκιά» της ρήξης Γεννηματά – Βενιζέλου και στον δρόμο προς τις εθνικές κάλπες, σήμερα στις 16:00 συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα και το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, υπό την προεδρία της Φώφης Γεννηματά.

Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί από δεκαημέρου, ωστόσο τελικά γίνεται σε συνθήκες εσωκομματικής έντασης, στην οποία βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής από το Σάββατο το μεσημέρι και εν μέσω συνεχιζόμενων «πυρών».

Το κύριο θέμα στη συνεδρίαση είναι ο καθορισμός της εκλογικής τακτικής του ΚΙΝΑΛ για τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Η Φώφη Γεννηματά αναμένεται να τονίσει ότι κύριος σκοπός είναι η μέγιστη εκλογική επιτυχία του ΚΙΝΑΛ, ζητώντας από όλους να συμβάλλουν σε αυτό, αποφεύγοντας την εσωστρέφεια. Παράλληλα, πρόκειται να καταστήσει σαφές ότι η αυτονομία του απέναντι στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ δεν παραχωρείται, ζητώντας συστράτευση απ όλους.

Τελευταίες πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι οι προθέσεις των μελών της ΚΟ είναι να κινηθούν σε ήπιους τόνους με στόχο την εκλογική επιτυχία του ΚΙΝΑΛ και να μην οξύνουν την κατάσταση. Θα συζητηθούν ακόμη οργανωτικά ζητήματα για την προεκλογική εκστρατεία και δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν τα ονόματα στελεχών που θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Στην αντεπίθεση ο Βενιζέλος: «Είμαι θύμα προσωπικής σκοπιμότητας της Γεννηματά»

«Πυρά» κατά της Φώφης Γεννηματά εξαπέλυσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος τη Δευτέρα το βράδυ, υποστηρίζοντας πως είναι «θύμα μιας σκοπιμότητας που εκφράζει προσωπικά η κ. Γεννηματά».

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως «επλήγη βαθύτατα η Δημοκρατική Παράταξη και ελπίζω αυτή η βλάβη να μην είναι ανεπανόρθωτη. Με αυτό που συμβαίνει στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ βοηθάμε τη Νέα Δημοκρατία».

«Αφού κάναμε μια χαλαρή και φιλική συζήτηση για τα αποτελέσματα, μου είπε ότι έχει τρία δεδομένα μπροστά της: Έχουμε διαφορές στην πολιτική αντίληψη, ότι έχει σχηματίσει τη γνώμη ότι δεν με ενδιαφέρει να είμαι ένα απλό στέλεχος του ΚΙΝΑΛ αλλά να έχω ένα ευρύτερο ρόλο και τρίτον ότι έχει δεσμευθεί σε τρίτο πρόσωπο την πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας». Το ΚΙΝΑΛ έχει τα κριτήρια για να κάνει την καλύτερη επιλογή για τον εαυτό του. Εγώ έχω δηλώσει δημοσίως προ έξι μηνών ότι δεν θα είμαι υποψήφιος με σταυρό και η κ. Γεννηματά έχει ενημερωθεί νωρίτερα για την επιλογή μου. Δεν υπάρχει προηγούμενο πρώην πρόεδρος κόμματος να παριστάνει τον πολιτευτή».

«Η κ. Γεννηματά μου ανακοίνωσε ότι έχει αποφασίσει για άλλο πρόσωπο αλλά δεν αρκέστηκε σε αυτό. Μου είπε να μη σχετίζομαι με την παράταξη και μου είπε ότι έχουμε μεγάλες διαφορές.(…) Αν η κ. Γεννηματά μου έλεγε ότι δεν θέλει να είμαι στην επόμενη Βουλή αλλά να βοηθήσω τη Δημοκρατική Παράταξη, θα το δεχόμουν. Μου είπε όμως ότι έχουμε διαφωνία στη στρατηγική. Ότι εγώ δεν εκπέμπω το μήνυμα που θέλει. Είμαι εμπόδιο γιατί συμβολίζω τον αγώνα για τη διάσωση της χώρας. Συμβολίζω το επίτευγμα του 2014, τον αγώνα υπέρ της αλήθειας, της Δημοκρατίας, της Ευρώπης, των Θεσμών. Συμβολίζω την ανάδειξη των λαθών του ΣΥΡΙΖΑ και των συνεταίρων του. Και η κ. Γεννηματά ήταν αναπληρώτρια υπουργός στη συγκυβέρνηση, ο κ. Παπανδρέου είχε πάρει την πρώτη πρωτοβουλία για συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία και το ΛΑΟΣ. (…) Τι είμαι εγώ;», τόνισε και πρόσθεσε:

«Ένας πολιτευτής; Τιμώ το βουλευτικό αξίωμα, δεν με ενδιαφέρει να είμαι εγώ βουλευτές. Το ερώτημα ήταν εάν εμένα ήθελε να με έχει στη Βουλή. Ήθελε να στείλει ένα μήνυμα. Το μήνυμα εστάλη, ότι αλλάζει το ΚΙΝΑΛ, ότι υπάρχει ένα ΚΙΝΑΛ χωρίς τον Βενιζέλο. Το επεισόδιο προκλήθηκε για να στείλει η κ. Γεννηματά ένα μήνυμα. Είμαι θύμα μιας σκοπιμότητας που εκφράζει προσωπικά η κ. Γεννηματά».

Αναφερόμενος στον Γ. Καμίνη ανέφερε: «Ο κ. Καμίνης ήταν συμπαθέστατος. Αλλά αν ήθελε να σηματοδοτήσει αυτά που σηματοδοτεί στην κορυφή του Επικρατείας, γιατί κατέβηκε στις ευρωεκλογές»;

Κληθείς να σχολιάσει πως σχολιάζει τη φράση της κυρίας Γεννηματά ότι «αυτό είναι μόνο η αρχή», ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι αυτό δεν αφορά τον ίδιο αλλά τους επόμενους.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κ. Γεννηματα, ότι με την απόφασή της «επιχορηγεί τη ΝΔ και αυτό το άγχος να εκλεγεί ΝΔ αυτοδύναμη, καταστρέφει τον ιστορικό ρόλο της παράταξης. Αγωνίζομαι να μην είναι αυτοδύναμη η ΝΔ. Έπρεπε να υπάρχει εγγυητής, αντίβαρο, να συμβάλει κάποιος ώστε να εκπονηθεί μια εθνική στρατηγική, προοδευτική».

«Η κ. Γεννηματά αναγνώρισε ότι η ΝΔ θα έχει αυτοδυναμία και απέδωσε ρόλο στο ΚΙΝΑΛ αντιπολίτευσης, μιας αντιπολίτευσης ανταγωνιστικής προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Έγινε επιλογή αυτοχειριασμού της παράταξης. Την ώρα που δίνουμε τον αγώνα, με αυτά που συμβαίνουν στην Δικαιοσύνη. Η κ. Γεννηματά πήρε την πρωτοβουλία να με καλέσει να κάνουμε αυτή τη συζήτηση, πήρε την πρωτοβουλία να ανακοινώσει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Πάμε σε ένα αντιβενιζελικό ΚΙΝΑΛ», συνέχισε ο κ. Βενιζέλος και διαβεβαίωσε ότι σε περίπτωση κακού αποτελέσματος δεν θα θέσει θέμα ηγεσίας:

«Δεν θα θέσω θέμα ηγεσίας, είμαι αφοσιωμένος στα μεγάλα θέματα. Όλοι πρέπει να είμαστε στη μαρμίτα των κομματικών συσχετισμών; Οι αποχωρήσεις από το ΚΙΝΑΛ ήταν αυθόρμητες αντιδράσεις».

Source:newpost
Μετάβαση στο περιεχόμενο