Επικαιρότητα

ΗΠΑ: Ποινικό χαρακτήρα λαμβάνει πλέον η έρευνα σε βάρος του επιχειρηματικού ομίλου του Τραμπ

Η εισαγγελία της πολιτείας της Νέας Υόρκης έχει ξεκινήσει μια ποινική έρευνα για τον Trump Organization, τον επιχειρηματικό όμιλο του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου, επεκτείνοντας την ήδη υπάρχουσα που γίνεται εις βάρος του.

«Έχουμε ενημερώσει τον Trump Organization ότι η έρευνά μας για τον Οργανισμό δεν είναι πλέον καθαρά αστικού χαρακτήρα», εξήγησε ο Φάμπιαν Λέβι, εκπρόσωπος της εισαγγελίας της Νέας Υόρκης, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε. «Πλέον διενεργούμε ενεργά έρευνα ποινικής φύσης σε βάρος του Trump Organization, σε συνεργασία με τον εισαγγελέα του Μανχάταν».

Ο Τζέιμς ξεκίνησε έρευνα για τον Οργανισμό το 2019 σχετικά με τις επιχειρηματικές συναλλαγές του πρώην προέδρου προτού εισέλθει στον Λευκό Οίκο. Εκείνη την εποχή, ο Μάικλ Κοέν, πρώην δικηγόρος και εξ απορρήτων συνεργάτης του Τραμπ, είπε στο Κογκρέσο ότι ο πρόεδρος είχε διογκώσει τα περιουσιακά του στοιχεία για να εξασφαλίσει τραπεζικά δάνεια, ενώ ταυτόχρονα δεν τα δήλωνε σε φορολογικές καταθέσεις για να εξοικονομήσει χρήματα.

Οι New York Times πέρυσι, έλαβαν τις λεπτομερείς φορολογικές καταθέσεις του Τραμπ χρόνων, οι οποίες απέδειξαν τις προσπάθειες του προέδρου να χρησιμοποιήσει τον φορολογικό κώδικα για να αποφύγει τον ομοσπονδιακό φόρο εισοδήματος. Το γραφείο του Τζέιμς εξετάζει εάν αυτές οι προσπάθειες ήταν νόμιμες ή αν ο Τραμπ πήρε δεκάδες εκατομμύρια φορολογικές «εκπτώσεις» παράνομα.

Ο Οργανισμός του Τραμπ έχει καταθέσει μια σειρά νομικών προκλήσεων σε μια προσπάθεια να προστατεύσει έγγραφα από κρατικούς ανακριτές, αλλά η εταιρεία έχει χάσει αρκετές βασικές δίκες και εντέλει αναγκάστηκε να παραδώσει αρχεία που σχετίζονται με τις ιδιότητες του Τραμπ.

Ο εισαγγελέας του Μανχάταν, ο Σάιρους Βανς, ο οποίος έχει εκλεγεί με τους Δημοκρατικούς, διενεργεί έρευνα για τις επιχειρηματικές δοσοληψίες του κ. Τραμπ προτού αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ εδώ και πάνω από δύο χρόνια για να προσδιορίσει εάν η εταιρεία του διέπραξε οικονομικά εγκλήματα, εξετάζοντας ένα τεράστιο φάσμα επιχειρηματικών συμφωνιών με επίκεντρο τα ακίνητα του Τραμπ, όπως το Trump Tower, το ξενοδοχεία του και το κτήμα Seven Spring, βόρεια της Νέας Υόρκης.

Το γραφείο του Βανς ενέτεινε την ποινική του έρευνα τον Φεβρουάριο, προσλαμβάνοντας έναν πρώην ομοσπονδιακό εισαγγελέα με εμπειρία σε τέτοιου είδους εγκλήματα για να διεισδύσουν στα άδυτα των οικονομικών του Οργανισμού του Τραμπ.

Content retrieved from: https://www.huffingtonpost.gr/entry/epa-poinike-fese-echei-pleon-e-ereena-se-varos-toe-epicheirematikoe-omiloe-toe-tramp_gr_60a4a24de4b0daf2b5a7cd77.