Επικαιρότητα

Φουντώνουν τα εκλογικά σενάρια με αφορμή τις Πρέσπες – Ανοιχτό ενδεχόμενο να στηρίξουν οι ΑΝΕΛ μομφή κατά της κυβέρνησης από τον Π. Σγουρίδη

Σενάρια εκλογών με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών πυροδοτούν και πάλι οι δηλώσεις του Παναγιώτη Σγουρίδη. Ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ τόνισε (Θέμα FM) πως ο Αλέξης Τσίπρας θα έπρεπε ήδη να έχει αναπέμψει τη συμφωνία με αφορμή τις δηλώσεις Ζάεφ, καθώς «δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα» και στη συνέχεια «να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές».

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Σγουρίδη, ακόμη κι αν έλθει στη Βουλή προς ψήφιση η συμφωνία, οι ΑΝΕΛ δεν αποκλείεται να στηρίξουν πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης, με το σκεπτικό ότι, όπως είπε, οι ΑΝΕΛ θέλουν να μπλοκάρουν τη συμφωνία. Μ’ άλλα λόγια, εάν η κυβέρνηση καταφέρει και συγκεντρώσει τις 151 ψήφους για να περάσει τη συμφωνία, τότε οι ΑΝΕΛ θα μπορούσαν – σύμφωνα με τον αντιπρόεδρό τους – να στηρίξουν την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Το πρόβλημα, βέβαια, για τον Πάνο Καμμένο είναι πως ήδη τρεις από τους βουλευτές του έχουν ταχθεί ευθέως ή εμμέσως υπέρ της συμφωνίας και αθροίζονται στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συν την Κατερίνα Παπακώστα. Πρόκειται για τους Θανάση Παπαχριστόπουλο, Έλενα Κουντουρά και, πιθανότατα, τον Κώστα Ζουράρι – ο οποίος έχει προβεί επανειλημμένα σε αντιφατικές δηλώσεις, αλλά τείνει προς το ενδεχόμενο υπερψήφισης της συμφωνίας. Εάν λοιπόν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ προχωρήσει – όπως έχει προαναγγείλει – στη διαγραφή τους, τότε οι ΑΝΕΛ θα πάψουν να έχουν κοινοβουλευτική ομάδα, καθώς θα έχουν λιγότερους από πέντε βουλευτές που απαιτεί προς τούτο ο Κανονισμός της Βουλής.

Ο κ. Καμμένος έχει, επίσης, προαναγγείλει την αποχώρηση των υπουργών των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του ιδίου, όμως – σε αντίθεση με τον κ. Σγουρίδη – έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεχίσει να στηρίζει τον πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση μειοψηφίας έως τις εκλογές.

Η διαφαινόμενη πρόθεση, πάντως, του κ. Τσίπρα να τρέξει τις διαδικασίες και να φέρει τη συμφωνία των Πρεσπών άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή – ακόμη και εντός του Ιανουαρίου – φωτογραφίζει το ενδεχόμενο εκλογών το Φεβρουάριο ή Μάρτιο, εφόσον επιβεβαιωθεί το σενάριο που παρουσίασε ο κ. Σγουρίδης. Να υπάρξει ρήξη, δηλαδή, ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και να είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο ο κ. Τσίπρας θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Οπότε, σ’ αυτή την περίπτωση, το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν πρώτα θα έχει ψηφιστεί η συμφωνία από τη Βουλή ή θα περάσει ως «καυτή πατάτα» στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης. Στο Μαξίμου επιδιώκουν το πρώτο, γνωρίζοντας ότι αυτή τη στιγμή διαθέτουν την απαραίτητη πλειοψηφία για την κύρωση της συμφωνίας. Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ωστόσο, με την οποία χθες κάλεσε τους βουλευτές όλων των κομμάτων ν’ αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να μην ψηφίσουν τις Πρέσπες εδράζεται και στις παρασκηνιακές ζυμώσεις που εξελίσσονται και οδηγούν την πλειοψηφία για την κύρωσή της να κρέμεται από μια λεπτή κλωστή. Μολονότι δηλαδή ο κ. Τσίπρας θέλει πρώτα να περάσει τη συμφωνία και μετά να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, είναι πιθανό, εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν εξασφαλίζει την απαραίτητη πλειοψηφία για την κύρωσή της, ν’ αποφασίσει ο ίδιος πλέον την προσφυγή στις κάλπες και να μεταθέσει το πρόβλημα στην επόμενη κυβέρνηση.

Στην κυβέρνηση πρακτικά της ΝΔ, με τον κ. Μητσοτάκη να έχει δεσμευτεί ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία, είτε πριν είτε μετά τις εκλογές και θα εκκινήσει τη διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό της πΓΔΜ από μηδενική βάση. Μόλις προχθές, άλλωστε, στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε με νόημα πως θέλει μια συμφωνία, αλλά όχι αυτή που υπέγραψε η κυβέρνηση.

Source:thecaller
Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *