Euro 2020: Ποια είναι η κατάσταση με τον κορονοϊό στις πόλεις που φιλοξενούν τους αγώνες

Η Ευρώπη ετοιμάζεται να απολαύσει ένα από τα πολυαναμενόμενα τουρνουά ποδοσφαίρου τα τελευταία χρόνια, καθώς προσπαθεί να περιορίσει τον αντίκτυπο της πανδημίας στα οργανωμένα αθλήματα.

Ωστόσο, οι χώρες όπου θα παιχτούν οι καθυστερημένοι αγώνες για το Euro 2020 ποικίλλουν σημαντικά ως προς το πόσο σοβαρά πλήττονται αυτή τη στιγμή από τον ιό. Και στις πόλεις που φιλοξενούν τις αναμετρήσεις για τους ομίλους και τα νοκ άουτ οι διαφορές είναι ακόμη μεγαλύτερες.

Συνολικά, 10 χώρες θα φιλοξενήσουν θεατές, ενώ ποδόσφαιρο θα παιχτεί σε 11 στάδια.

Χιλιάδες οπαδοί θα δώσουν το παρόν στις κερκίδες, με πολλούς να αναμειγνύονται σε σημεία συνάντησης στα κέντρα των πόλεων.

Μέχρι στιγμής, δύο Ισπανοί παίκτες, δύο Σουηδοί και αρκετοί Τσέχοι έχουν διαγνωστεί θετικοί στην Covid-19 λίγο πριν ξεκινήσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Οι πόλεις στις οποίες θα διεξαχθούν οι αγώνες είναι: Αμστερνταμ, Μπακού, Βουκουρέστι, Βουδαπέστη, Κοπεγχάγη, Γλασκόβη, Λονδίνο, Μόναχο, Ρώμη, Αγία Πετρούπολη και Σεβίλλη.

Το Δουβλίνο και το Μπιλμπάο είχαν προηγουμένως προταθεί ως συνδιοργανώτριες αλλά η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA συνεδρίασε στα τέλη Απριλίου και αποφάσισε ότι, κυρίως λόγω της επιδημιολογικής τους κατάστασης, οι οπαδοί θα είχαν δυσκολίες στο να παρακολουθήσουν αγώνες.

Σε κάθε περίπτωση, φίλαθλοι από όλη την Γηραιά Ηπειρο θα αντιμετωπίσουν κάθε είδους εμπόδια στην παρακολούθηση των αγώνων.

Τα διαθέσιμα εισιτήρια μειώνονται στις περισσότερες από αυτές τις πόλεις ώστε να εξασφαλιστεί η απαραίτητη κοινωνική αποστασιοποίηση.

Ακολουθούν μερικοί από τους περιορισμούς και τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει οποιοσδήποτε θέλει να παρακολουθήσει αγώνες στα 11 γήπεδα.

Λονδίνο, Γουέμπλεϊ

Τρεις αγώνες ομίλων, δύο στη φάση των 16, δύο ημιτελικοί και ο τελικός

Οι υπερπόντιοι οπαδοί που θέλουν να ταξιδέψουν στο Λονδίνο αντιμετωπίζουν κάθε είδους εμπόδια μέχρι να χαλαρώσουν τελικά οι περιορισμοί.

Οποιοσδήποτε εκτός Ηνωμένου Βασιλείου και Ιρλανδίας πρέπει να έχει αρνητικό τεστ εντός 72 ωρών πριν από την άφιξη και μετά να μπει σε καραντίνα κατά την άφιξη σύμφωνα με τις κυβερνητικές απαιτήσεις, έχοντας συμπληρώσει μια φόρμα εντοπισμού επιβατών.

Όλοι οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου που πηγαίνουν στο γήπεδο, τουλάχιστον για τους αγώνες των ομίλων, πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ από το εθνικό σύστημα υγείας (NHS) ή πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού.

Γλασκόβη, Χάμπντεν Παρκ

Τρεις αγώνες ομίλων, ένας για τους 16

Οι κανόνες για τη μετάβαση στη Σκωτία από το εξωτερικό είναι παρόμοιοι με εκείνους κατά την άφιξη στην Αγγλία, με καραντίνα για τους ανθρώπους που προέρχονται από χώρες σε πορτοκαλί επίπεδο, ενώ υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί για τα άτομα που προέρχονται από περιοχές της βορειοδυτικής Αγγλίας και της Ιρλανδίας.

Σε αντίθεση με το Γουέμπλεϊ, οι οπαδοί που παρευρίσκονται σε αγώνες στο Χάμπντεν Παρκ δεν θα χρειαστούν αρνητικό τεστ COVID, αλλά η κυβέρνηση της Σκωτίας δήλωσε ότι η πολιτική θα επανεξεταστεί εάν αλλάξει η κατάσταση.

Αμστερνταμ, Γιόχαν Κρόιφ Αρίνα

Τρεις αγώνες ομίλων, ένας για τους 16

Οποιος θέλει να πάει στο γήπεδο του Αγιαξ θα πρέπει πρώτα να ελέγξει εάν επιτρέπεται να ταξιδέψει στην Ολλανδία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, δεν θεωρείται επί του παρόντος «ασφαλής» χώρα, επομένως ισχύει απαγόρευση εισόδου.

Ατομα από χώρες της ΕΕ και επιλεγμένες άλλες «εξαιρούμενες» χώρες μπορούν κανονικά να επισκεφθούν τη χώρα, αλλά οι κανόνες είναι περίπλοκοι και πρέπει να ζητηθούν διευκρινίσεις από τις ολλανδικές αρχές.

Πριν πάνε στο γήπεδο, οι οπαδοί πρέπει να έχουν περάσει ένα δωρεάν τεστ COVID (υπάρχει δυνατότητα ραντεβού) και στη συνέχεια να ακολουθήσουν έναν αριθμό άλλων κανόνων.

Μπακού, Ολυμπιακό Στάδιο

Τρεις αγώνες ομίλων, ένας προημιτελικός

Για τη μετάβαση στο Αζερμπαϊτζάν, μόνο άτομα από την Τουρκία, την Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οποιαδήποτε χώρα διεξαγωγής προημιτελικών θα μπορούν να λάβουν βίζα κατά την άφιξη, εάν έχουν έγκυρο εισιτήριο αγώνα.

Από τις 10 Ιουνίου, άτομα από τη Ρωσία και την Τουρκία θα μπορούν να επισκεφθούν τη χώρα μόνο εάν έχουν περάσει είτε τεστ PCR COVID είτε έχουν απόδειξη για τον πλήρη εμβολιασμό τους.

Ολοι οι άλλοι δεν μπορούν να εισέλθουν στη χώρα για να παρακολουθήσουν αγώνες.

Προς το παρόν, δεν απαιτείται τεστ COVID-19 για την είσοδο στο γήπεδο του Μπακού.

Βουκουρέστι, Εθνικό Στάδιο

Τρεις αγώνες ομίλων, ένας για τους 16

Πολίτες από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, που βρίσκονται επί του παρόντος στην κόκκινη λίστα της Ρουμανίας, θα πρέπει να παρέχουν απόδειξη πλήρους εμβολιασμού ή να αποδεικτικά στοιχεία ανοσίας ή αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών.

Αρκετές χώρες της ΕΕ, ωστόσο, περιλαμβάνονται στις πορτοκαλί και πράσινες λίστες της Ρουμανίας, οπότε οι επισκέπτες από αυτά τα μέρη θα πρέπει να ακολουθήσουν άλλους κανόνες.

Ολοι οι κάτοχοι εισιτηρίων για αγώνες των ομίλων πρέπει να λάβουν ένα βραχιολάκι COVID-19 πριν φτάσουν εκεί, το οποίο απαιτεί μια σειρά από τεστ.

Βουδαπέστη, Πούσκας Αρίνα

Τρεις αγώνες ομίλων, ένας για τους 16

Με μια πρώτη ματιά, η Πούσκας Αρίνα μπορεί να μοιάζει μια καλή επιλογή, καθώς οι αρχές της Ουγγαρίας δήλωσαν ότι επιτρέπουν την κάλυψη όλων των θέσεων, καθιστώντας το γήπεδο αυτό το μοναδικό με πλήρη χωρητικότητα.

Ομως, οι θεατές θα πρέπει να έχουν έγκυρο αρνητικό αποτέλεσμα σε τεστ COVID – το οποίο απαιτείται για να πάρουν το απαραίητηο βραχιολάκι ώστε να μπουν στο γήπεδο. Ο άλλος τρόπος για να το εξασφαλίσουν είναι με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Εξάλλου, οι απαιτήσεις αυτές ισχύουν και για την είσοδο στη χώρα.

Κοπεγχάγη, Στάδιο Πάρκεν

Τρεις αγώνες ομίλων, ένας για τους 16

Ατομα από το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορούν προς το παρόν να εισέλθουν στη Δανία, εκτός εάν έχουν «σημαντικό σκοπό εισόδου», όπως εργασία, δουλειές ή σπουδές. Οι κανόνες είναι διαφορετικοί για τα άτομα που ζουν στην ΕΕ.

Οποιος φτάσει στο γήπεδο, θα πρέπει να δείξει ένα έγκυρο αποτέλεσμα αρνητικού τεστ, απόδειξη ανοσίας ή πλήρους εμβολιασμού.

Μόναχο, Φούτμπολ Αρίνα

Τρεις αγώνες ομίλων, ένας προημιτελικός

Οποιος φτάνει στο γήπεδο πρέπει να δείχνει την ταυτότητά του και να φοράει μάσκα προσώπου FFP-2.

Η Γερμανία έχει ορίσει το Ηνωμένο Βασίλειο ως μια περιοχή όπου υπάρχουν διάφορες ανησυχίες λόγω κορονοϊού και, ως εκ τούτου, τα ταξίδια απαγορεύονται αν κάποιος δεν είναι Γερμανός ή δεν έχει εξαιρετική δικαιολογία. Οσοι φτάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο υπόκεινται σε καραντίνα δύο εβδομάδων.

Ρώμη, Στάδιο Ολίμπικο

Τρεις αγώνες ομίλων, ένας προημιτελικός

Για να μπουν στο γήπεδο, όλοι οι κάτοχοι εισιτηρίων που δεν είναι Ιταλοί πρέπει να παρέχουν ένα αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού τεστ ή αντιγόνων, το οποίο έχει γίνει το πολύ  48 ώρες πριν την έναρξη της αναμέτρησης (στα ιταλικά ή στα αγγλικά, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή).

Αγία Πετρούπολη, Στάδιο Αγίας Πετρούπολης

Εξι αγώνες ομίλων, ένας προημιτελικός

Τον Απρίλιο, η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι υπήκοοι διαφόρων χωρών θα μπορούσαν να ταξιδεύουν στη Ρωσία αρκεί να έχουν τα κατάλληλα έγγραφα.

Συνήθως απαιτείται βίζα από πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου για να εισέλθουν στη Ρωσία, αλλά έχει δημιουργηθεί μια εξαίρεση για όλα τα παιχνίδια του EURO 2020 στην Αγία Πετρούπολη. Θα επιτρέπεται επίσης στους οπαδούς με εισιτήρια αγώνα που ταξιδεύουν από άλλα έθνη να εισέρχονται στη Ρωσία χωρίς βίζα, αλλά με μερικά επιπλέον απαραίτητα έγγραφα.

Απαιτείται «ταυτότητα οπαδού» (FAN ID), μαζί με αρνητικό τεστ PCR τριών ημερών πριν από την άφιξη και εκείνοι ενώ όσοι πραγματοποιούν διεθνείς πτήσεις προς τη Ρωσία χρειάζονται να συμπληρώσουν μια ειδική φόρμα ελέγχου πριν από το ταξίδι.

Σεβίλλη, Στάδιο Λα Καρτούχα

Τρεις αγώνες ομίλων, ένας για τους 16

Η Ισπανία δεν έχει ακόμη ορίσει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τους οπαδούς που ταξιδεύουν για να παρακολουθήσουν τους αγώνες του Euro.

Oλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην Ισπανία, ωστόσο, πρέπει να συμπληρώσουν ένα έντυπο υγειονομικού ελέγχου πριν ταξιδέψουν και πρέπει να υποβληθούν σε διάφορους ελέγχους κατά την άφιξή τους.

Πηγή: Skynews

Content retrieved from: https://www.huffingtonpost.gr/entry/euro-2020-poia-einai-e-katastase-me-ton-koronoio-stis-poleis-poe-filoxenoen-toes-ayones_gr_60c31565e4b0b03d15213aca.

Μετάβαση στο περιεχόμενο