Επικαιρότητα

Έτοιμη η ιδρυτική διακήρυξη του νέου κεντροδεξιού φορέα – Ποιοί πρωτοστατούν

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διεργασίες για τη διαμόρφωση του νέου πολιτικού σχηματισμού της κεντροδεξιάς. Σύμφωνα  με πληροφορίες, έχει συνταχθεί ήδη η ιδρυτική διακήρυξη του φορέα, είναι σε εξέλιξη η συλλογή υπογραφών, μέσα στον Μάρτιο αναμένεται να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις, ενώ οι εκτιμήσεις συγκλίνουν σε κάθοδό του στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Το ιδεολογικοπολιτικό στίγμα του νέου φορέα θα είναι σαφές, εκφράζοντας τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, φιλοδοξώντας να καλύψει τον χώρο της «κοινωνικής δεξιάς», της κεντροδεξιάς και του «φιλελεύθερου δημοκρατικού κέντρου», αλλά και το κενό που αφήνει, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, η δεξιά και νεοφιλελεύθερη στροφή της ΝΔ, με αποτέλεσμα να μην εκφράζει την κοινωνική της βάση. Η στροφή αυτή, κατά τους ίδιους, επιβεβαιώθηκε από τη στάση του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σε σχετικές δηλώσεις του ο Ευάγγελος Αντώναρος, που πρωτοστατεί στην πρωτοβουλία δημιουργίας του νέου κεντροδεξιού σχήματος, ανέφερε: «Η ΝΔ όπως εξελίχθηκε από την προεδρία Α. Σαμαρά και ολοκληρώθηκε με την προεδρία του Κ. Μητσοτάκη, είναι ένα υπερδεξιό κόμμα, με νεοφιλελεύθερες προσεγγίσεις στην οικονομική πολιτική, που σημαίνει ότι θα ωφελούνται οι λίγοι και οι πολλοί – δηλαδή οι αδύναμοι – θα βρίσκονται συνεχώς σε δύσκολη θέση. Η κεντροδεξιά που υπηρέτησα και στην οποία πιστεύω, πρέπει να έχει το αντίθετο στίγμα. Δηλαδή, μας νοιάζουν οι ανάγκες των πολλών και μας αφήνουν αδιάφορους οι ανάγκες των λίγων. Γι αυτό μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που βρίσκεται στο κέντρο και δεξιά του κέντρου δεν έχει πολιτική στέγη».

Ο πρώην υπουργός και κυβερνητικός εκπρόσωπος επί Κ. Καραμανλή, συνεπικουρείται από τον επικοινωνιολόγο Νίκο Καραχάλιο, πρώην γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΝΔ.

Από εκεί και πέρα, πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε (φωτο) η συνάντηση του Ε. Αντώναρου με τον πρώην γενικό γραμματέα  των ΑΝΕΛ, Γιάννη Μοίρα, ο οποίος αποχώρησε από το κόμμα του Πάνου Καμμένου και τον Θύμιο Δρόσο, επίσης προερχόμενο από τους ΑΝΕΛ (διετέλεσε γραμματέας του κόμματος).

Επίσης, ο Ευάγγελος Αντώναρος σύμφωνα με πληροφορίες, είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους πρώην υπουργούς Σάββα Τσιτουρίδη, Νίκο Τσιαρτσιώνη, Χρήστο Μαρκογιαννάκη, όπως και άλλα γνωστά στελέχη, κυρίως της καραμανλικής πτέρυγας.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση απέναντι στον νέο κεντροδεξιό φορέα των προερχόμενων από την κεντροδεξιά μελών της κυβέρνησης (Έλενα Κουντουρά, Κατερίνα Παπακώστα, Βασίλης Κόκκαλης, Τέρενς Κουίκ και Μαρίνα Χρυσοβελώνη).

Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Μετάβαση στο περιεχόμενο