Με τον εξαιρετικά πυκνό πολιτικά Ιανουάριο να βαίνει προς ολοκλήρωση, στη ΝΔ ανεβαίνουν οι ρυθμοί εκλογικής προετοιμασίας, με την αξιωματική αντιπολίτευση να ετοιμάζεται τις επόμενες μέρες να ανακοινώσει εσωτερικό ανασχηματισμό, αλλά και νέα πρόσωπα στα γαλάζια ψηφοδέλτια.

Οι αποφάσεις που θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες δεν είναι άγνωστες στους παροικούντες τη…γαλάζια Ιερουσαλήμ, αλλά αναζητείτο το κατάλληλο timing. Άλλωστε, ο κύβος έχει ριφθεί εδώ και καιρό και, όπου απαιτείται, έχουν βρεθεί και αντικαταστάτες. Ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, θέλει τον κομματικό οργανισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε…εγρήγορση, αλλά την ίδια ώρα πρέπει να δώσει και το πράσινο φως σε κομματικά στελέχη να «τρέξουν», έχοντας επισήμως το «καπέλο» του υποψηφίου. Παράλληλα, αναμένεται να ανακοινωθούν και τα ονόματα των νυν βουλευτών που θα πολιτευθούν στις πέντε νέες περιφέρειες που έχουν προκύψει μετά το σπάσιμο της Β΄Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής.

Οι αλλαγές στις γραμματείες 

Αρχής γενομένης από τις γραμματείες του κόμματος, όπως έχει ξαναγράψει το Reader.gr, η ηγεσία της ΝΔ προσανατολίζεται σε ευρείες αλλαγές, οι οποίες θα περιλαμβάνουν όσους θα είναι υποψήφιοι σε όλες τις εκλογικές βαθμίδες. Βεβαίως, στις εθνικές εκλογές, αλλά και στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Με άλλα λόγια, εκτιμάται ότι οι αλλαγές θα αφορούν περίπου το 50% της υφιστάμενης σύνθεσης των γραμματειών του κόμματος. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr, ο εσωτερικός ανασχηματισμός δεν θα σημαίνει απλώς ότι θα πληρωθούν οι κενές θέσεις στις γραμματείες, αλλά θα υπάρξει και μια οργανωτική αναδιάρθρωση των γραμματειών, προκειμένου να διευρύνουν τον εύρος της πολιτικής τους παρέμβασης.

Ήδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πριν τα Χριστούγεννα τέσσερις υποψηφιότητες. Του γραμματέα Επιστημονικών Φορέων Νίκου Κωστόπουλου και του γραμματέα Παραγωγικών Τομέων Βασίλη Ξυπολητά στον βόρειο τομέα της Β’ Αθηνών και του γραμματέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης Τάσου Γαϊτάνη και του γραμματέα Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων Βασίλη Σπανάκη στον νότιο τομέα της Β’ Αθηνών. Ακόμα, στον βόρειο τομέα υποψήφια θα είναι η γραμματέας Σχέσεων Κόμματος-Κοινωνίας Ζωή Ράπτη, ενώ προς τον νότιο τομέα κατευθύνεται ο αναπληρωτής γραμματέας Επιστημονικών Φορέων και γνωστός μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος. Ο αναπληρωτής γραμματέας Προγράμματος Μανώλης Γραφάκος θα είναι στον βόρειο τομέα, ενώ στον δυτικό τομέα της Περιφέρειας Αττικής θα είναι ο αναπληρωτής γραμματέας Επιστημονικών Φορέων Γιώργος Κώτσηρας. Στην περιφέρεια, υποψήφιος στις Σέρρες θα είναι ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων Τάσος Χατζηβασιλείου, ενώ στο Κιλκίς έχει κλειδώσει η υποψηφιότητα της αναπληρώτριας γραμματέως Γυναικών Νατάσσας Σωτηριάδου. Τέλος, ο αναπληρωτής γραμματέας Οικουμενικού Ελληνισμού Φίλιππος Φόρτωμας θα είναι υποψήφιος στις Κυκλάδες.

Παρεμβάσεις στο επικοινωνιακό επιτελείο

Ακόμα, στις αλλαγές που θα ανακοινωθούν θα περιλαμβάνονται και στελέχη του επικοινωνιακού επιτελείου. Έτσι, οι νυν αναπληρωτές εκπρόσωποι Τύπου Κωνσταντίνος Κυρανάκης και Νίκος Ρωμανός θα αποχωρήσουν, με τον μεν να είναι υποψήφιος στον νότιο τομέα της Β’ Αθηνών και τον δε στον βόρειο τομέα. Παραμένουν κανονικά στις θέσεις τους η εκπρόσωπος Τύπου Μαρία Σπυράκη, αν και θα είναι υποψήφια στην Α’ Θεσσαλονίκης, ενώ θα παραμείνει και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου Σοφία Ζαχαράκη, η οποία δεν έχει «κλειδώσει» κάποιο μελλοντικό βήμα. Κατά πληροφορίες, σε θέση αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου αναμένεται να «προαχθεί» ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, Γιάννης Μαστρογεωργίου. 

Ανακοινώσεις και για τους βουλευτές

Τέλος, όπως προαναφέρθηκε, θα ανακοινωθεί και το πού θα είναι υποψήφιοι οι νυν βουλευτές του κόμματος στις πέντε νέες περιφέρειες που έχουν δημιουργηθεί στη θέση της Β’ Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής. Στον βόρειο τομέα της Β’ Αθηνών, υποψήφιοι θα είναι: οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος, Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης, ο Γιώργος Κουμουτσάκος και η προερχόμενη από το Επικρατείας Νίκη Κεραμέως. Στον νότιο τομέα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, η Άννα Καραμανλή, η Σοφία Βούλτεψη και ο Χάρης Θεοχάρης. Στον δυτικό τομέα, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο Γεράσιμος Γιακουμάτος. Στον ανατολικό τομέα της Περιφέρειας Αττικής, υποψήφιοι θα είναι ο Μάκης Βορίδης, η Γεωργία Μαρτίνου, ο Γιώργος Βλάχος και ο προερχόμενος από το Επικρατείας Βασίλης Οικονόμου. Τέλος, ο Θανάσης Μπούρας θα κατευθυνθεί στον δυτικό τομέα της Περιφέρειας Αττικής.