Επικαιρότητα

Ερχονται σκληρές κοινοβουλευτικές μάχες με φόντο το Σκοπιανό

Ούτε το πνεύμα των Χριστουγέννων που το χειμώνα του 1914 «ένωσε» έστω και πρόσκαιρα Γερμανούς και Βρετανούς στα χαρακώματα του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου δεν φαίνεται ικανό να σκορπίσει γαλήνη σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία.

Αντίθετα η εβδομάδα που έρχεται, αναμένεται να είναι πολιτικά αδυσώπητη για τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα που δεν φαίνεται να ρίχνουν τους τόνους λόγω της περιόδου που διανύουμε.

Μια πρώτη γεύση για το τι πρόκειται να επακολουθήσει τις επόμενες ημέρες και έως το κλείσιμο της Βουλής στις 21 Δεκεμβρίου, πήρε το Κοινοβούλιο με αφορμή την ψήφιση του νόμου για την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος είχε δεχθεί το προηγούμενο διάστημα τη χλεύη του Αλέξη Τσίπρα ότι προσέρχεται στα έδρανα της Ολομέλειας μόνο στο «ασφαλές» περιβάλλον των επίκαιρων ερωτήσεων για θέματα βίας και εγκληματικότητας, σήκωσε το γάντι και η αντιπαράθεση τους ήταν πολιτικά σφοδρή και με χτυπήματα κάτω από τη μέση.

Ο αρχηγός της ΝΔ χρέωσε ευθέως στον πρωθυπουργό ότι η επιζήμια για τα ελληνικά συμφέροντα συμφωνία με τα Σκόπια ήταν προιόν συναλλαγής προκειμένου να μην κοπούν οι συντάξεις. Ο αρχηγός της κυβέρνησης από την πλευρά του επανέλαβε ότι η ΝΔ ακολουθεί κατά πόδας τον Νίκο Μιχαλολιάκο και την Χρυσή Αυγή, ενώ ούτε λίγο ούτε πολύ εμφάνισε την ΝΔ να προαναγγέλλει έκτροπα κατά την ομιλία του Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη.

Και ελλείψει πάντως αυτών το θερμόμετρο της έντασης παραμένει «κόκκινο».

Κατά την πρώτη μόλις ημέρα της συζήτησης του Προυπολογισμού όπου τοποθετούνται οι εισηγητές των κομμάτων σε μια διαδικασία συνήθως ήπια πολιτικά, υπήρξε η αυστηρή παρέμβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, η απάντηση του Κώστα Σκανδαλίδη και το «ξεκατίνιασμα» του Λεωνίδα Γρηγοράκου με την Αννέτα Καββαδία.

Και η επόμενη εβδομάδα θα κυλήσει το ίδιο έντονα. Δεν είναι άλλωστε μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ που έχουν ακόμα ανοικτούς λογαριασμούς για να συγκρουστούν μετωπικά. Σχεδόν όλες οι πτέρυγες του κοινοβουλίου, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων δεν διάγουν και τη ομαλότερη περίοδο σε εσωκομματικό επίπεδο.

Οι ΑΝΕΛ προσπαθούν να διαχειριστούν χωρίς μεγάλη επιτυχία το ζήτημα των Σκοπίων. Ο Πάνος Καμμένος απειλεί ότι θα ρίξει την κυβέρνηση, αφήνοντας όμως θολά αρκετά σημεία αναφορικά με την τακτική που θα ακολουθήσει, στελέχη του βρίσκονται με το ένα πόδι εκτός κόμματος, αλλά αφήνουν σκιές για το τι τελικά θα πράξουν όταν η συμφωνία φτάσει για κύρωση στην ελληνική βουλή.

Η Ένωση Κεντρώων πατά πάνω σε τεντωμένη κλωστή. Ο Γιάννης Σαρίδης δήλωσε ότι δεν θα καταψηφίσει τον προυπολογισμό και αν και δηλώνει ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετος με τη συμφωνία των Σκοπίων όλοι θυμούνται ότι πριν από ένα χρόνο, η ψήφιση του προυπολογισμού από την τότε βουλευτή του κόμματος Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου άνοιξε τον δρόμο για την μετακίνηση της στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Βασίλης Λεβέντης βέβαια δεν μπορεί να διαγράψει τον Γιάννη Σαρίδη αφού γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο θα αφαιρούσε από το κόμμα την κοινοβουλευτική του υπόσταση.

Στην ΔΗΣΥ η κατάρτιση των ψηφοδελτίων προκαλεί εσωκομματικές τριβές με την ΔΗΜΑΡ. Ούτως ή άλλως οι σχέσεις στελεχών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κάθε άλλο παρά αρμονικές ήταν με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο και επιδεινώθηκαν μετά την θετική στάση του τελευταίου απέναντι στη συμφωνία με τα Σκόπια.

Στο Ποτάμι η απόφαση της υπερψήφισης (εκτός απρόοπτου) της συμφωνίας από την πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος επανέφερε στο προσκήνιο το ρήγμα που υπάρχει με τους Γιώργο Αμυρά και Γρηγόρη Ψαριανό οι οποίοι επιμένουν στην καταψήφιση της.

Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ…

Η ερχόμενη εβδομάδα αντιστοιχεί με το δεύτερο ημίχρονο της σύγκρουσης των Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Οι δύο θα βρεθούν στην «αρένα» της Ολομέλειας την Τρίτη το βράδυ κατά τη ψήφιση του προυπολογισμού. Τότε και λίγο πριν τα μεσάνυκτα θα υπάρξει νέος γύρος αντιπαράθεσης εφ όλης της ύλης.

Η ατζέντα είναι μεγάλη. Με άξονα την οικονομία, τις παροχές, την έξοδο από τα μνημόνια αλλά και την υπερφορολόγηση και τη αδυναμία της χώρας να βγει στις αγορές, η συζήτηση θα επεκταθεί σε θέματα βρίσκονται ψηλά στην επικαιρότητα όπως ο φάκελος «ΔΕΠΑ- Λαυρεντιάδης» αλλά και ο πρώην φίλος και εθελοντής του Νίκου Παππά, Μανώλης Πετσίτης.

Τετάρτη και Πέμπτη, νέες εστίες έντασης θα «ανάψει» το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που επιχειρεί να αποκλιμακώσει τα φλέγοντα προβλήματα με τους μετανάστες στη χώρα μας. Η νέα ρύθμιση που επιτρέπει να ρυθμίζονται θέματα σίτισης και διαβίωσης των μεταναστών κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας θα επαναφέρει στο προσκήνιο τις «σκιές» για την ύπαρξη σκανδάλων με φόντο τις προσφυγικές ροές.

Η αυλαία στις εργασίες του Κοινοβουλίου πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων την ερχόμενη Παρασκευή προμηνύεται το ίδιο θυελλώδης με βασικό «μενού» την υπόθεση της ΔΕΠΑ και τον Λαυρεντιάδη και τον Μανώλη Πετσίκη. Η κυβέρνηση επιχειρεί με κάθε τρόπο να υποβαθμίσει και τις δύο ζητήματα. Για το μεν πρώτο ο Γιώργος Σταθάκης έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν υπήρχε θέμα ανταλλαγής ακινήτων του επιχειρηματία για να διαγραφούν τα χρέη του ως προς τη ΔΕΠΑ. Όσο για τον Πετσίκη, ο Νίκος Παππάς δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ότι ο πρώην «σύντροφος του» έχει περάσει στην αντίπαλη όχθη. Για την ΝΔ όμως που έχει καταθέσει σχετική επίκαιρη επερώτηση κάθε άλλο παρά διατεθειμένη φαίνεται να αφήσει το θέμα να ξεχαστεί.

Source:thetoc
Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *