Την 1η Φεβρουαρίου έρχεται σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr το δεύτερο αμερικανικό φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας. Το μεγάλο φορτίο αυτό (170 χιλιάδες κυβικά) θα αποτελέσει την πρώτη ιδιωτική εισαγωγή αμερικανικού φυσικού αερίου (swap από αμερικανική εταιρεία) στην Ελλάδα, καθώς έχει παραγγελθεί από τη Μυτιληναίος και αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά, όπως συμβαίνει από τις αρχές του μήνα με τις εισαγωγές αερίου της Μυτιληναίος (από Ρεβυθούσα, Κήπους και Σιδηρόκαστρο) στην διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου, το οποίο λόγω καιρικών συνθηκών, καταγράφει αλλεπάλληλα ρεκόρ ζήτησης.
Η δεύτερη αυτή εισαγωγή αμερικανικού αερίου (η πρώτη έγινε στα τέλη Δεκεμβρίου από τη ΔΕΠΑ) αποτελεί μείζον θέμα ενδιαφέροντος όχι μόνο επιχειρηματικού και οικονομικού αλλά εμπεριέχει σημαντική γεωστρατηγική διάσταση.
Χθες σε ενημέρωση που έκανε σε Έλληνες δημοσιογράφους υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι τα δύο φορτία αερίου “αντανακλούν την αλλαγή της δυναμικής στην Ελλάδα. Η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί μια θεωρητική συζήτηση αλλά πραγματικότητα της αγοράς”. Ο ίδιος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι έρχεται στον ορίζοντα η δεύτερη συναλλαγή φυσικού αερίου με ιδιώτη αγοραστή.
Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τα ενεργειακά θέματα της περιοχής έχει ενισχυθεί και είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι που είχαμε την πρώτη παράδοση και το αμερικανικό αέριο βοήθησε να ζεσταθεί η Ελλάδα για πρώτη φορά στην ιστορία και μάλιστα στη διάρκεια του κρύου χειμώνα. Συνέδραμε ώστε να μην υπάρχουν οι ανησυχίες που εκδηλώθηκαν προ διετίας και αντανακλά το ευρύτερο όραμά μας για την Ελλάδα να αναδειχθεί σε ενεργειακό κόμβο, τόνισε ο ίδιος υψηλόβαθμος αξιωματούχος.
“Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μετατραπεί σε καθαρό εξαγωγέα ενέργειας, τον μεγαλύτερο στον κόσμο και αλλάζουν τη διεθνή αγορά, αυτό για την Ελλάδα ως καταναλωτή είναι σημαντικό, η διαφοροποίηση οδών και πηγών φέρνει θετικά οφέλη, ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετούν την αμερικανική πολιτική που θέλει να μειωθεί η ευρωπαϊκή εξάρτηση από τη Ρωσία, η οποία χρησιμοποιεί το αέριο ως πολιτικό όπλο επιρροής” τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος.
Βασικός πυλώνας συνεργασίας η ενέργεια
Σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο, ο ενεργειακός τομέας αποτέλεσε βασικό πυλώνα του διμερούς στρατηγικού διαλόγου που εκτυλίχθηκε στη Ουάσιγκτον το Δεκέμβριο. Οι τρεις βασικές παράμετροι της ενεργειακής αναβάθμισης της Ελλάδας ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου, είναι σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο:
Πρώτον η Ρεβυθούσα (δηλαδή η δυνατότητα εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου από τον υφιστάμενο τερματικό σταθμό) αλλά και το FSRU της Αλεξανδρούπολης για το οποίο εκφράζεται ικανοποίηση για την πρόσφατη επιτυχία του market test
Δεύτερον οι αγωγοί και οι διασυνδέσεις, ιδιαίτερα βορά νότου, με την πρόοδο του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB για τον οποίο εκφράζεται η ελπίδα ότι θα υπάρξει πρόοδος εντός του 2019
Τρίτον οι δυναμικές της Αν. Μεσογείου και τα κοιτάσματα και οι παραχωρήσεις των ExxonMobil και Total στην Κρήτη αλλά και τα κοιτάσματα της Κύπρου. Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων, συνεχίζουμε να βλέπουμε την Ελλάδα να παίζει ρόλο γέφυρας μεταξύ των επιβεβαιωμένων πόρων της Αν. Μεσογείου και των αγορών με την υψηλή ενεργειακή ζήτηση της Ευρώπης.
“Ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι τα επιβεβαιωμένα κοιτάσματα στην Αίγυπτο και το Ισραήλ και πότε αυτά θα έρθουν στην αγορά. Παρακολουθούμε καιρό τα ενεργειακά. Αυτό που ισχύει είναι ότι κάπου κερδίζεις κάπου χάνεις, φυσικό μέρος της διαδικασίας της έρευνας για υδρογονάνθρακες είναι κάποιες φορές να μη βρίσκεις εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα, ανεξάρτητα από αυτό η Ελλάδα βλέπουμε να συνεχίζει να παίζει ρόλο γέφυρας” ανέφερε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ, σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις με τη γεώτρηση της Exxon στην Κύπρο.