Επιχείρηση συμπίεσης στα δεξιά της ΝΔ & τα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ – οι παράγοντες Βελόπουλος και Βαρουφάκης

Με το βλέμμα στραμμένο στα κόμματα που βρίσκονται στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και δεξιά της ΝΔ βρίσκονται ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης που βλέπουν τον Γιάννη Βαρουφάκη και τον Κυριάκο Βελόπουλο να δίνουν μάχη για την είσοδό τους στη Βουλή, γεγονός που επιβεβαιώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. 

Κουμουνδούρου και Πειραιώς αναμένεται την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές να εντείνουν τις πιέσεις τους μέσω των διλημμάτων που θα θέσουν με στόχο να συρρικνώσουν τα συγκεκριμένα κόμματα και να μην πάρουν το εισιτήριο εισόδου για την επόμενη βουλή.

Η πόλωση του πολιτικού κλίματος και η αύξηση του ποσοστού του δικομματισμού στις ευρωεκλογές εξαφάνισαν ουσιαστικά μια σειρά από κόμματα που έπαιρναν ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Η σημαντική άνοδος των ποσοστών της κεντροδεξιάς παράταξης άφησε εκτός μάχης των εθνικών εκλογών, τους ΑΝΕΛ, το Ποτάμι και το ΛΑΟΣ. Ωστόσο η πρωτοεμφανιζόμενη «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου κατάφερε να πάρει το παρθενικό της εισιτήριο για την ευρωβουλή.

Στο αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ παρά την ήττα που υπέστη κατάφερε να ανεβάσει τα ποσοστά συσπείρωσης, προκαλώντας ισχυρισμούς κλυδωνισμούς στην ΛΑΕ στην Πλεύση Ελευθερίας αλλά και στην Ανταρσύα που σημείωσαν ιδιαιτέρως χαμηλές πτήσεις στις 26 Μαΐου. Σε εκείνο που δεν κατάφερε να μειώσει τα ποσοστά ήταν στο «Μέρα25» που λίγο έλειψε ο Γιάννης Βαρουφάκης να κάνει την έκπληξη και να μπει στη βουλή.

Τα ποσοστά που θα λάβουν τα δύο κόμματα αναμένεται να παίξουν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση της επόμενης βουλής, στον στόχο της αυτοδυναμία που έχει θέσει η ΝΔ αλλά και στο ποσοστό που θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όλα τα παραπάνω βέβαια θα ισχύσουν στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Τσίπρας: Συστημικός και αλαζόνας ο Βαρουφάκης

Ο Αλέξης Τσίπρας όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές τόσο ανεβάζει τους τόνους του απέναντι στον Γιάννη Βαρουφάκη. Αρχικά η αντιμετώπιση ήταν πιο ηπία με τον πρωθυπουργό στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ήττα στις ευρωεκλογές είχε τονίσει πως θέλει «όλα τα λουλούδια να ανθίσουν».

Στην συνέχεια και βλέποντας πως συνεχίζονται οι διαρροές προς την «Μέρα25» η στρατηγική άλλαξε και πρώην σύντροφος έγινε μέρος του συστήματος. Μάλιστα στην συνέντευξη που παραχώρησε στο Star υποστήριξε ότι το ποσοστό που πήρε ο Γιάννης Βαρουφάκης στις ευρωεκλογές ήταν μια ψήφος διαμαρτυρίας των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ενώ τον κατηγόρησε και για αλαζονική συμπεριφορά.

«Βλέπουμε μια συστηματική προσπάθεια να αναδειχθεί μονάδα μια πολιτική δύναμη, εγώ δεν την υποτιμώ γιατί εγώ δεν θα πω ποτέ για κανέναν χαμένη ψήφος. Βγήκε όμως ο Βαρουφάκης και είναι χαμένη ψήφος για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό; Τι αλαζονεία και τι έπαρση; Ο κόσμος πιστεύω ότι δεν τρώει κουτόχορτο. Εγώ θα καλωσορίσω κάθε πολιτική δύναμη, δεν θα καλωσορίσω όμως την αλαζονεία και δεν θα είμαι αυτός ο οποίος δεν θα αναδείξω και δεν θα ξεσκεπάσω, αυτό το οποίο βλέπω να συμβαίνει. Έχει μια συγκεκριμένη πολιτική στόχευση αυτή η προσπάθεια και είναι συστημική πολιτική στόχευση» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκρυψε και την ενόχληση του όταν ρωτήθηκε για τον Γιάννη Βαρουφάκη. «Διαρκώς σε κάθε τηλεοπτική συνέντευξη με ρωτάτε…. Εσείς καλά κάνετε δεν το λέω σε εσάς, αλλά δεν νομίζω ότι ρωτήσατε τον κ. Μητσοτάκη για τον κ. Βελόπουλο. Ο κ. Βελόπουλος είχε εξαφανιστεί και πήρε 4,5% όμως μπήκε στην ευρωβουλή.

Επειδή ο κ. Βελόπουλος κόβει από τη Νέα Δημοκρατία, δεν υπάρχει πουθενά. Πουθενά! Ο Βαρουφάκης είναι παντού. Και γιατί είναι παντού ο Βαρουφάκης;»

Ο Μητσοτάκης βάζει στο ίδιο κάδρο Βελόπουλο και Χρυσή Αυγή

Προβληματισμός επικρατεί και στη ΝΔ για την άνοδο του Κυριάκου Βελόπουλου η δύναμη του οποίου βρίσκεται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και ενισχύθηκε λόγω του Σκοπιανού. Η «Ελληνική λύση» σε όλες τις δημοσκοπήσεις βρίσκεται στο όριο του 3% και δείχνει πως θα δώσει μάχη για την είσοδό της στη βουλή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλες του τις τοποθετήσεις έχει τονίσει πως στόχος είναι να μείνουν έκτος κοινοβουλίου τόσο ο Κυριάκος Βελόπουλος όσο και η Χρυσή Αυγή, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δείξει τις ταυτόσημες απόψεις που έχουν τα δύο κόμματα. «Θα είναι πολύ σημαντικό για τη δημοκρατία και τη χώρα να μείνουν εκτός Βουλής το κόμμα του κ. Βελόπουλου και η Χρυσή Αυγή» είχε πει σε πρόσφατη συνέντευξη του στο Open.

Η παρουσία του Κώστα Καραμανλή απόψε στην Θεσσαλονίκη και η περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε περιοχές της Μακεδονίας τις επόμενες μέρες έχουν στόχο να συσπειρώσουν την «γαλάζια» βάση στη βόρεια Ελλάδα συμπιέζοντας με αυτό τον τρόπο την «Ελληνική Λύση». Μία περιοδεία που χαρακτηρίζεται οδοιπορικό, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες θα ξεκινήσει από την Αλεξανδρούπολη και θα φτάσει μέχρι τη Θεσσαλονίκη, με ενδιάμεσους σταθμούς τη Χαλκιδική και πιθανώς και το Κιλκίς.

Στην Πειραιώς αναμένεται να ρίξουν μεγάλο βάρος στην Βόρεια Ελλάδα εντείνοντας τα διλλήματα για την επόμενη μέρα των εκλογών στην περίπτωση που δεν πάρει ισχυρή εντολή η ΝΔ. Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει να τονίζει σε κάθε δημόσια του τοποθέτηση πως καμιά ψήφος δεν θα πρέπει να πάει χαμένη καλώντας τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων, εκείνων που δεν ψήφισαν τη ΝΔ στις ευρωεκλογές να την στηρίξουν στις 7 Ιουλίου.

Source:thetoc
Μετάβαση στο περιεχόμενο