Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούν οι πολιτικοί αναλυτές τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά την ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο σύμφωνα με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν την απόσυρση των στρατευμάτων τους από τη Συρία, καθώς μπαίνουν σε μια νέα φάση της εκστρατείας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
Ωστόσο η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ συναντά ήδη αντιδράσεις. Πληροφορίες εμφανίζουν το αμερικανικό Πεντάγωνο να προσπάθησε να μεταπείσει τον αμερικανό Πρόεδρο. Ο υφυπουργός Άμυνας της Βρετανίας τόνισε ότι διαφωνεί με την εκτίμηση του Ντόναλντ Τράμπ ενώ το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα μελετήσει την απόφαση των ΗΠΑ και θα φροντίσει για τη δική του ασφάλεια.
Την ίδια στιγμή, η Μόσχα χαιρετίζει την αποχώρηση των Αμερικανών και εκτιμά ότι δημιουργεί προοπτικές για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης στην περιοχή.
Ουάσινγκτον: Το “χαλιφάτο” των τζιχαντιστών ηττήθηκε
«Οι νίκες αυτές επί του ΙΚ στη Συρία δεν σηματοδοτούν το τέλος του Διεθνούς Συνασπισμού ή της εκστρατείας του. Ξεκινήσαμε να φέρνουμε στις ΗΠΑ τα στρατεύματα καθώς μεταβαίνουμε στην επόμενη φάση αυτή της εκστρατείας”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, Σάρα Σάντερς.
Ωστόσο, από την ανακοίνωση της εκπροσώπου δεν είναι σαφές αν θα αποχωρήσουν και οι περίπου 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες που που βρίσκονται στη Συρία και πότε θα γίνει αυτό. Η Σάντερς άφησε όμως να εννοηθεί ότι η Ουάσινγκτον θα παραμείνει, σε κάποιο βαθμό, δεσμευμένη στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών. “Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είναι έτοιμες να επαναδεσμευθούν σε όλα τα επίπεδα για να υπερασπιστούν τα αμερικανικά συμφέροντα όποτε είναι αναγκαίο και να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για να στερήσουμε από τους ριζοσπάστες ισλαμιστές τρομοκράτες εδάφη, χρηματοδότηση, υποστήριξη”, σημείωσε.
Σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο, όλο το προσωπικό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που βρίσκεται στη Συρία θα αποχωρήσει μέσα σε 24 ώρες ενώ οι στρατιωτικές δυνάμεις θα αποσυρθούν όταν ολοκληρωθεί και η τελευταία φάση της τελευταίας επιχείρησης εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
Το χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία αναμένεται ότι θα είναι μεταξύ 60 και 100 ημερών, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Τη νίκη έναντι του ISIS ανήγγειλε ο Τραμπ – Ανησυχία στο Πεντάγωνο
Νωρίτερα, τη νίκη έναντι του ISIS ανήγγειλε ο Nτόναλντ Τραμπ μέσω… twitter, τονίζοντας ότι αυτός ήταν ο μόνος λόγος για να είναι οι αμερικανοί στη Συρία κατά την διάρκεια της προεδρίας του.
Όμως σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου προσπαθούσαν να μιλήσουν με τον αμερικανό πρόεδρο, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα προδώσει τους Κούρδους συμμάχους της Αμερικής, που έχουν αγωνιστεί μαζί με αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία και που θα μπορούσαν να βρεθούν υπό στρατιωτική επίθεση από την Τουρκία.
Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο μήνυμα Τραμπ έρχεται σε μια στιγμή που ο Τουρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει προαναγγείλει επιχειρήσεις ανατολικά του Ευφράτη σε περιοχές που βρίσκονται Κούρδοι οι οποίοι δρουν υπό την προστασία αμερικανών στρατιωτών κόντρα στην τζιχαντιστική οργάνωση.
Μάλιστα, ο τούρκος Πρόεδρος είχε δηλώσει πριν από λίγες ημέρες ότι ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε θετικός απέναντί σε μια επιχείρηση της Άγκυρας ανατολικά του Ευφράτη. «Έχουμε μιλήσει με τον Τραμπ. Οι τρομοκράτες πρέπει να εγκαταλείψουν το έδαφος ανατολικά του ποταμού Ευφράτη. Αν όχι, θα τους απομακρύνουμε από εκεί… Εάν είμαστε οι στρατηγικοί εταίροι με τις Ηνωμένες Πολιτείες, πρέπει να κάνουμε ο, τι είναι απαραίτητο», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του που προβλήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό NTV.
Όπως αναφέρει το Sputnik, η συμμαχία υπό τις ΗΠΑ και η πλειοψηφία των συμμάχων που ανήκουν στις κουρδικές συριακές δυνάμεις (SDF) έχουν επεκτείνει την εκστρατεία τους κατά όσων τρομοκρατών του ISIS παραμένουν σε αρκετές πόλεις ανατολικά του Ευφράτη.
Η συριακή κυβέρνηση έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τη συμμαχία για τη χρήση φωσφόρου σε βομβιστικές επιθέσεις στην περιοχή και για την πρόκληση αρκετών ανθρώπινων απωλειών σε οικιστικές περιοχές. Η συμμαχία έχει επιβεβαιώσει ότι διεξήγαγε μεγάλο αριθμό αεροπορικών επιδρομών στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της πόλης Χατζίν, αλλά αρνείται ότι οι επιδρομές προκαλούν μαζικές απώλειες πολιτών και αρνείται ότι έχει χρησιμοποιήσει απαγορευμένο λευκό φώσφορο.
Να σημειωθεί, πως περίπου 2000 Αμερικανοί στρατιώτες συνεχίζουν να επιχειρούν στη Συρία, πολλοί εκ των οποίων μέλη των ειδικών δυνάμεων, που εργάζονται στενά με τη συμμαχία Κούρδων και Αράβων πολιτοφυλάκων. Τέλος, οι ΗΠΑ έχουν και μια σημαντική στρατιωτική παρουσία κατά μήκος των συνόρων στο Ιράκ με περίπου 5200 στρατιώτες.
Σκεπτικισμός και διαφωνίες για την απόφαση Τραμπ
Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ συναντά ήδη έντονες αντιδράσεις τόσο από το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό. Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο ήταν από τους πρώτους που χαρακτήρισε “τεράστιο λάθος” την αποχώρηση, τονίζοντας ότι θα έχει “σοβαρές συνέπειες”. “Η πλήρης και γρήγορη” αποχώρηση θα συνιστούσε σοβαρό λάθος με ευρύτερες επιπτώσεις”, έγραψε στο Twitter.
Για “λάθος” έκανε λόγο και ο Λίντσεϊ Γκρέιαμ, ο οποίος σε άλλα ζητήματα συχνά συντάσσεται με τον πρόεδρο. “Μια αμερικανική αποχώρηση αυτή τη στιγμή θα αποτελούσε μεγάλη νίκη για το Ισλαμικό Κράτος, το Ιράν, τον Μπασάρ αλ Άσαντ της Συρίας και τη Ρωσία. Φοβάμαι ότι θα οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες για το έθνος μας, για την περιοχή και όλον τον κόσμο. Θα καταστεί δυσκολότερο να στρατολογούμε μελλοντικούς εταίρους, πρόθυμους να συγκρουστούν με το ριζοσπαστικό ισλάμ. Θα θεωρηθεί επίσης από το Ιράν και άλλους ως ένδειξη αδυναμίας των ΗΠΑ στην προσπάθεια περιορισμού της ιρανικής επέκτασης”, τόνισε.
Αντιθέτως, την ικανοποίησή του εξέφρασε ο γερουσιαστής Ραντ Πολ για την “ανακήρυξη της νίκης” από τον πρόεδρο και την επιστροφή των στρατιωτών. “Πάει πολύς καιρός από τότε που συνέβη κάτι τέτοιο”, σημείωσε.
Ο υφυπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Τομπάιας Έλγουντ, τόνισε ότι διαφωνεί με την εκτίμηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι το ΙΚ έχει νικηθεί στη Συρία. “Διαφωνώ κατηγορηματικά. Έχει μετασχηματιστεί σε άλλες μορφές εξτρεμισμού και η απειλή είναι πολύ υπαρκτή”, έγραψε στο Twitter, απαντώντας στις αναρτήσεις του Τραμπ.
Το Ισραήλ, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι θα μελετήσει την απόφαση των ΗΠΑ και θα φροντίσει για τη δική του ασφάλεια. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αποκάλυψε ότι τις προηγούμενες δύο ημέρες μίλησε με τον Τραμπ και με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο για την πρόθεσή τους να αποσύρουν τα στρατεύματα από τη Συρία.
“Κατέστησαν σαφές ότι έχουν άλλους τρόπους να ασκήσουν επιρροή στην περιοχή. Θα μελετήσουμε το χρονοδιάγραμμα, το πώς θα γίνει και, φυσικά, τις συνέπειες για εμάς. Σε κάθε περίπτωση, θα φροντίσουμε για την ασφάλεια του Ισραήλ”, τόνισε.
Μόσχα: Καλές προοπτικές για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης
Η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών δημιουργεί καλές προοπτικές για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης στην Συρία, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα μιλώντας σε απευθείας σύνδεση στην εκπομπή «Το Μεγάλο παιγνίδι» στο πρώτο κανάλι της ρωσικής τηλεόρασης. «Μια πολύ σημαντική ιστορία, η οποία μπορεί να προκύψει από την απόφαση αυτή, είναι μια πραγματική, ρεαλιστική προοπτική για την πολιτική διευθέτηση» δήλωσε η Ζαχάροβα.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών επεσήμανε επίσης ότι η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών δημιουργεί την ελπίδα για βελτίωση της κατάστασης στην συριακή πόλη Ετ-Τανφα. «Εμφανίζεται η ελπίδα, ότι αυτό το σημείο στον χάρτη της Συρίας θα ακολουθήσει τον δρόμο του Χαλεπίου και πολλών άλλων συριακών πόλεων και σημείων, οι οποίες αρχίζουν να επιστρέφουν στην ειρηνική ζωή» διευκρίνισε η Ζαχάροβα προσθέτοντας ότι «όσο βρισκόντουσαν εκεί οι Αμερικανοί δεν υπήρχε τέτοια ελπίδα».
Η ίδια επεσήμανε ότι η πρωτοβουλία για την σύσταση Συνταγματικής Επιτροπής στην Συρία, που θα ασχοληθεί με την κατάρτιση του νέου συντάγματος της χώρας, έχει καλές προοπτικές μετά την απόφαση των ΗΠΑ.
Αναφερόμενη στην τριμερή συνεργασία μεταξύ Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας με αντικείμενο την διευθέτηση της συριακής κρίσης, η Ζαχάροβα, και την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών χθες στην Γενεύη όπου παρουσίασαν τον κατάλογο των προσώπων που μπορούν να συμμετάσχουν στην Συνταγματική Επιτροπή, εξέφρασε την άποψη ότι οι ΗΠΑ αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι το να αντιστέκονται στην «τρόϊκα της Αστανά» είναι σαν να ενεργούν εις βάρος τους.