Επικαιρότητα

Έκρηξη στα κατεχόμενα από άγνωστο ιπτάμενο αντικείμενο

Δεν υπήρξαν τραυματισμοί – Η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ εκτιμά ότι πρόκειται για πτώση μη επανδρωμένου αεροσκάφους UAV

Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν γύρω στη 1 το πρωί αρκετές περιοχές στα κατεχόμενα αλλά και την ελεύθερη Κύπρο και συγκεκριμένα τη Λευκωσία και τη Λάρνακα.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν στον Πενταδάχτυλο και συγκεκριμένα στην περιοχή Βουνό.

Η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ εκτιμά ότι πρόκειται για πτώση μη επανδρωμένου αεροσκάφους UAV, σημειώνοντας ότι το περιστατικό που σημειώθηκε τα ξημερώματα, προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στη Λευκωσία. Αν και αρχικά τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι επρόκειτο για πύραυλο, εντούτοις σήμερα αναφέρουν ότι το πιθανότερο σενάριο είναι πως το αντικείμενο είναι ένα UAV ρωσικής προέλευσης.

Στη περιοχή βρέθηκε ο Τουρκοκυπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ο οποίος δήλωσε ότι σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η έκρηξη φαίνεται να προήλθε από τη πτώση είτε στρατιωτικού αντικειμένου είτε μη επανδρωμένου αεροσκάφους ή πύραυλου. Ο κ. Ακιντζί δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το αντικείμενο να είναι ρωσικής προέλευσης.

O λεγόμενος «υπουργός Εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι, με νέα του ανάρτηση, υποστηρίζει ότι πρόκειται είτε για πτώση αεροσκάφους με εκρηκτικά είτε πτώση πυραύλου.

«Εν πρώτοις τα ευρήματα δείχνουν ότι την έκρηξη προκάλεσε είτε μη επανδρωμένο αεροσκάφος που μετέφερε εκρηκτικά, είτε πύραυλος. Τα τεκμήρια είναι αρκετά να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε τι συνέβη σύντομα, δεν υπάρχουν απώλειες ή τραυματισμοί. Η φωτιά είναι υπό έλεγχο».

Ο λεγόμενος «υπουργός Δημοσίων Έργων «είπε ότι παραλήφθηκαν τεκμήρια και εξετάζονται από ειδικούς. Με το πρώτο φως της ημέρας θα δοθούν ακριβείς πληροφορίες.

Η αστυνομία της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν γνωρίζει ακόμη τα αίτια της έκρηξης. Πάντως από τα κατεχόμενα οι πληροφορίες είναι συγκεκχυμένες, Τουρκοκυπριακά μέσα και πολίτες αναφέρουν ότι είτε πρόκειται για σύγκρουση ελικοπτέρου ή αεροσκάφους ή έκρηξη πυρομαχικών.

Κανένας επίσημος δίαυλος ενημέρωσης δεν υφίσταται μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και ψευδοκράτους και για αυτό η Λευκωσία αναζητεί πληροφορίες για τις εκρήξεις στα κατεχόμενα, από τρίτες χώρες. Οι αρμόδιες αρχές ασφαλείας συλλέγουν επίσης πληροφορίες από πολίτες

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες ασφαλείς πληροφορίες για την έκρηξη στον Πενταδάκτυλο” τόνισε ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου. «Είναι μόνο αυτά που μεταδίδονται στα κατεχόμενα. Θα πρέπει να περιμένουμε. Γίνονται επαφές. Είναι μια υπενθύμιση πόσο έθραυστη είναι η κατάσταση στην περιοχή μας. Ας ελπίσουμε να είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό», σημείωσε.

Source:protothema