Επικαιρότητα

Εκρηκτική η κατάσταση στη Σάμο – Σε απόγνωση κάτοικοι και μετανάστες

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στη Σάμο, με εκατοντάδες μετανάστες να βρίσκονται εκτός δομής – σε διάσπαρτες πρόχειρες σκηνές – καθώς στο νησί βρίσκονται 5.000 άτομα και οι εγκαταστάσεις μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μόλις 700 από αυτούς! Οι υπόλοιποι, εγκλωβισμένοι στο νησί και χωρίς άμεση προοπτική μετακίνησής τους, πηγαινοέρχονται στο κέντρο της πόλης, με τους κατοίκους και τους καταστηματάρχες να εκφράζουν την αγανάκτησή τους, καθώς όπως υποστηρίζουν έχουν χάσει την κανονικότητά τους. Μάλιστα, συζητούν τις επόμενες ημέρες να προβούν σε γενική απεργία.

Σήμερα, σύμφωνα με το samos24.gr, περίπου 500 μετανάστες από χώρες της Αφρικής διαδήλωσαν έξω από την αστυνομική διεύθυνση του νησιού, κρατώντας κλαδιά ελιάς, ζητώντας τον άμεσο απεγκλωβισμό τους από το νησί.

Oι μετανάστες κρατούσαν πλακάτ, στα οποία έγραφαν συνθήματα όπως «Χρειαζόμαστε ελευθερία, οι έγκυες γυναίκες, τα παιδιά υποφέρουν σε κακές συνθήκες διαβίωσης. Είμαστε άνθρωποι».

Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Οκτωβρίου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε επισκεφθεί το νησί, στο πλαίσιο περιοδείας του για την ανάδειξη του προσφυγικού.

«Η εμπειρία μου από την επίσκεψη στο hot spot Σάμου είναι θλιβερή. Είναι εξοργιστικό ότι με 1,6 δισ. ευρώ ευρωπαϊκούς πόρους, η Ελλάδα δεν παρέχει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους μετανάστες – πρόσφυγες», είχε γράψει τότε στο Twitter o πρόεδρος της ΝΔ.

Την κατάσταση στο νησί είχαν περιγράψει τον Νοέμβριο με επιστολή τους προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου Νίκος Κατρακάζος, προειδοποιώντας ότι μέρα με τη μέρα η κατάσταση κινδυνεύει να γίνει ανεξέλεγκτη.

Στην επιστολή τους ανέφεραν:

«Κύριε Υπουργέ,

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πλέον στο νησί της Σάμου και ειδικότερα στην πόλη της Σάμου δεν είναι οριακή και δύσκολη όπως την περιγράφετε στα μέσα ενημέρωσης, είναι εκρηκτική. Πολύ γρήγορα, εάν δεν ενεργήσετε άμεσα, θα είναι και ανεξέλεγκτη.

Έχουμε δεκάδες φορές τονίσει το αυτονόητο. Πέραν των σημαντικών ζητημάτων που αφορούν στη ζωή των κατοίκων του νησιού μας είναι αδύνατο 5.000 άτομα να ζήσουν σε μία εγκατάσταση που προορίζεται για 700 ανθρώπους και μάλιστα σε συνθήκες χειμώνα. Ήδη η πρώτη ελαφρά βροχή προκάλεσε ανησυχητικές καταστάσεις. Ακολουθούν καταιγίδες, επιδείνωση του καιρού και κρύο.

Οι δεσμεύσεις σας για αποσυμφόρηση μέχρι σήμερα δεν έχουν υλοποιηθεί. Οι μετανάστες και πρόσφυγες διαρκώς αυξάνονται, ενώ ταυτόχρονα διαρκώς μετατίθεται για αργότερα η δέσμευση για μετακίνηση προς την ενδοχώρα.

Οι κάτοικοι της πόλης και του νησιού βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις, έχοντας προ καιρού απολέσει την κανονικότητα στη ζωή τους. Αισθάνονται ότι δεν έχουν πλέον άλλη υπομονή. Από την άλλη πλευρά, οι δύστυχοι αυτοί άνθρωποι και ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες. Όμηροι, ωσάν φυλακισμένοι, αποτέλεσμα της επιμονής για γεωγραφικό αποκλεισμό.

Σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο που δεν πάει παρακάτω. Νέες υποσχέσεις και σχέδια δεν χωράνε. Χρειάζεται άμεση ενέργεια. Για την ενέργεια αυτή αποκλειστικά αρμόδιος είστε εσείς, εσείς και η Κυβέρνηση. Αρχίστε από σήμερα την αποσυμφόρηση του νησιού και ολοκληρώστε την τις επόμενες ημέρες. Μεταφέρετε όσους μετανάστες- πρόσφυγες χρειάζεται, ώστε το ΚΥΤ να λειτουργεί σύμφωνα με τη χωρητικότητά του.

Εμείς σας μεταφέρουμε την αγωνία των κατοίκων. Χτυπάμε με όλη τη δύναμή μας την καμπάνα. Η κατάσταση μέρα με τη μέρα κινδυνεύει να γίνει ανεξέλεγκτη. Και τότε αποκλειστικά υπεύθυνη θα είναι η Κυβέρνηση, εσείς και η Κυβέρνηση».

Source:newpost
Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Μετάβαση στο περιεχόμενο