Διάχυτος είναι ο εκνευρισμός στο πρωθυπουργικό επιτελείο για τον Πάνο Καμμένο που επέλεξε να βάλει εναντίον της «Συμφωνία των Πρεσπών» την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας επισκέπτονταν μία χώρα οποία είναι κάθετα αντίθετη με την επίλυση που επιχειρείται στο Σκοπιανό.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός φέρεται να ενημερώθηκε για τη δήλωση του κυβερνητικού εταίρου λίγη ώρα πριν παραχωρήσει την κοινή συνέντευξη τύπου με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Αρχικά επικράτησε μούδιασμα και ανησυχία στο επικοινωνιακό επιτελείο που ακολούθησε την γραμμή της «σιωπής» μέχρι να επιστρέψει η ελληνική αντιπροσωπεία στην Αθήνα προκειμένου να χειριστεί το ζήτημα «εντός έδρας».
Το βέβαιο είναι πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων δοκιμάζονται για μία ακόμη φορά με αφορμή το Μακεδονικό με τον Πάνο Καμμένο να σπάει πολύ νωρίτερα την εκεχειρία που είχε συμφωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα, προκαλώντας την δυσφορία του Μαξίμου. Ωστόσο κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν συνεχώς την δέσμευση του Πάνου Καμμένου στο υπουργικό συμβούλιο πως δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνηση κάτι που επανέλαβε χθες ο Δημήτρης Τζανακόπουλος λίγη ώρα πριν ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ εξαπολύσει την σφοδρή επίθεση εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και ο Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξη που έδωσε το μεσημέρι του Σαββάτου.
«Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει τα κρίσιμα εθνικά της θέματα υπό το πρίσμα τρίτων δυνάμεων», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», το Σάββατο, με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών. «Είτε αυτές είναι σύμμαχες δυνάμεις στο ΝΑΤΟ, είτε σημαντικοί εταίροι όπως η Ρωσία. Αντιμετωπίζουμε τα εθνικά μας θέματα και εργαζόμαστε για την επίλυσή τους, υπό το πρίσμα των εθνικών μας συμφερόντων και μόνο», συνεχίζει ο πρωθυπουργός
Πιέζονται δημοσκοπικά οι ΑΝΕΛ
Η σκληρή επίθεση που εξαπέλυσε ο Πάνος Καμμένος εναντίον της συμφωνίας και του Ζόραν Ζάεφ δεν ήταν τυχαία. Αφορμή μπορεί να ήταν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ περί διδασκαλίας της μακεδονικής γλώσσας στα ελληνικά σχολεία, αλλά η αιτία φαίνεται να είναι διαφορετική. Η δημοσκοπική πτώση των ΑΝΕΛ είναι κατακόρυφη κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα λόγω της στήριξης του Πάνου Καμμένου στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα που έφερε την συμφωνία για το Σκοπιανό.
Κομματικά στελέχη από τους νομούς της Μακεδονίας με σημαντικά ερείσματα στις τοπικές κοινωνίες της Βορείου Ελλάδος έχουν παραιτηθεί Οι ψηφοφόροι του δείχνουν να κατευθύνονται είτε προς τη ΝΔ είτε προς την «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου. Ο Πάνος Καμμένος με την κίνηση που έκανε μέσω της σκληρής δήλωσής του δείχνει να παίζει το τελευταίο του χαρτί μήπως και σώσει την παρτίδα.
Δεν βγαίνουν τα «κουκιά» για την κύρωση της Συμφωνίας
Εκτός όμως από τις αντιδράσεις του κυβερνητικού εταίρου ουδείς μπορεί να αποκλείσει την αναθεώρηση της θέσς και βουλευτών του Ποταμιού που αρχικά είχαν ταχθεί υπέρ της συμφωνίας. Ήδη οι Γιώργος Αμυράς και Γιώργος Μαυρωτάς εκφράζουν έντονες ενστάσεις, ερωτηματικό αποτελεί και η στάση της Κατερίνας Παπακώστα η οποία δείχνει να αποστασιοποιείται, προκαλώντας δυσφορία στην Κουμουνδούρου, άγνωστη όμως παραμένει και η στάση που θα κρατήσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης μετά και την δημόσια αντιπαράθεση που είχε με τον συνάδερφό του Χρήστο Καραγιαννίδη με αφορμή της δηλώσεις Ζάεφ. Οι πολιτικές εξελίξεις που θα διαμορφωθούν ενδεχομένως να επηρεάσουν και την θέση του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Θεοχάρη που έχει εκφραστεί υπέρ της συμφωνίας.
Στον αντίποδα υπάρχουν ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος (ΑΝΕΛ), που δήλωσε πως θα υπερψηφίσει την κύρωση και μετά θα παραδώσει την έδρα, η Έλενα Κουντουρά (ΑΝΕΛ) που έχει αφήσει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ο Σπύρος Δανέλης (Ποτάμι) αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛ και επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Με δεδομένο ότι θα ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την συμφωνία δηλαδή 145 ψήφοι, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να βρει ακόμη 6 για να κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο γεγονός που φαντάζει ιδιαιτέρως δύσκολο μετά τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει.
Η ΝΔ βλέπει επίσπευση πολιτικών εξελίξεων
Στην αξιωματική αντιπολίτευση μετά και τα τελευταία γεγονότα εκτιμούν πως θα επισπευστούν οι πολιτικές εξελίξεις ακόμα και πριν από τον Μάϊο του 2019 καθώς δεν θα αντέξει η κυβερνητική συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ λόγω του Σκοπιανού. Στην Πειραιώς κάνουν λόγο για δικαίωση των θέσεων της ΝΔ καθώς εκείνο που βρίσκεται σε πρώτο πλάνο δεν είναι το ονοματολογικό όπως πολλοί πίστευαν, αλλά η μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα ένα ζήτημα που είχε αναδείξει από την πρώτη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως ο Αλέξης Τσίπρας βλέποντας πως δεν θα μπορέσει να περάσει την Συμφωνία των Πρεσπών από το κοινοβούλιο θα αναγκαστεί να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές νωρίτερα απ’ ότι ο ίδιος υπολόγιζε. Η αξιωματική αντιπολίτευση θα συνεχίζει να ανεβάζει του τόνους στο Σκοπιανό στοχεύοντας τον Πάνο Καμμένο τον οποίο θεωρούν πως είναι ο αδύναμος κρίκος της κυβέρνησης, είναι εκείνος που με την στάση του όπως λένε στη ΝΔ, «έδωσε το στυλό στον Αλέξη Τσίπρα για να υπογράψει την Συμφωνία των Πρεσπών».